Război cu piețarii clandestini. Poliția le confiscă zarzavaturile, dar și banii și mașinile cu care transportă marfa

2825
8
Comerțul stradal neautorizat reprezintă o mare problemă la nivelul mai multor zone ale municipiul Constanța. În ciuda controalelor desfășurate de-a lungul anilor, acest fenomen este departe de a fi stopat, întrucât cei care sunt prinși și amendați, își reiau activitatea ilegală după câteva ore. Se pare că polițiștii le-au venit acum de hac acestor persoane prin confiscarea banilor, produselor vândute, dar și a produselor depozitate în apropiere, în special în autoturisme. În plus, oamenii legii au început să confiște până și cântarele comercianților. 


După controalele din piețele agroalimentare din Tomis 3, urmează a fi făcute controale și în alte zone ale municipiului Constanța.


"În astfel de puncte de pe raza Secției 5 urmează a se efectua controale. Controale s-au efectuat dintotdeauna, iar în unele cazuri s-au dovedit a fi ineficiente. Care este noutatea? Se acționează în prezent și se va acționa în următorul mod. Pe lângă măsurile contravenționale principale, care se aplicau și până în prezent, fiecare astfel de măsură va fi însoțită și de niște măsuri complementare. Acestea constau în confiscări, pentru că s-a constatat că asta îi doare pe cei care desfășoară astfel de activități neautorizate. Măsurile complementare constau în confiscări pe trei linii: confiscarea sumelor provenite din comerțul neautorizat desfășurat până la momentul controlului, confiscarea produselor expuse spre vânzare identificate în momentul controlului și confiscarea produselor care se află în depozitare în zona apropiată", a declarat pentru "Cuget Liber", subcomisar George Munteanu, comandantul Secției 5 Poliție Constanța. 


Deși Ordonanța nr. 2 privind regimul juridic al contravențiilor permite confiscarea produselor încă din anul 2001, soluția pentru combaterea comerțului neautorizat a început să dea roade abia în acest an. "Au fost anumite impedimente, unul fiind de natură practică. Nu existau posibilități de transport, de stocare și valorificare a bunurilor confiscate. Nu exista practică în această materie, pentru că în mod constant se aplica doar măsura principală, în lipsa confiscării. Noua orientare către măsurile complementare a apărut tocmai din nevoia de eficiență, constatându-se că simpla aplicare a sancțiunii principale nu este eficientă, fie pentru că respectivii nu achită, fie că le convenea raportat la veniturile pe care le înregistrau", a mai adăugat subcomisarul George Munteanu. 


Printre măsurile de confiscare, pe lângă produsele expuse la vânzare și sumele de bani, se confiscă inclusiv mijloacele tehnice, instrumentele de măsurare, utilizate de către cei care fac actul de vânzare. Bunurile respective sau contravaloarea lor, dacă ele sunt perisabile, stau la dispoziția organelor de poliție, pe perioada celor 15 zile în care procesul verbal poate fi contestat. Odată ce termenul curge în lipsa unei contestații, procesul verbal capătă valoare de titlu executoriu, iar bunurile intră automat în proprietatea statului, fără drept de restituire. Dacă în cele 15 zile se formulează o contestație și cel care a formulat plângerea câștigă, bunurile și contravaloarea se restituie. Dacă nu are câștig de cauză, bunurile merg în posesia statului. Oamenii legii afirmă totuși că rareori când se depun contestații, comercianții au câștig de cauză, întrucât există probe video și martori. 




Comentează știrea

Nila
13 august 2016
Micii pietari neautorizati

Daca vorbim de mica taraba , masurile luate sunt incomplete. Trebuie sa mearga la radacina " afacerii " . Cica acei pietari , multe femei in varsta , sunt aduse dimineata , cu marfa , cu autoturisme ..... si veti constata de unde vine marfa ..... La taraba au marfa putina la MOMENTUL DAT , deci efectul confiscarii este minor. Eu cred ca marii vinovatii nu se afla la taraba.

Parerea lui Terente
13 august 2016
Razbunarea pokemonilor

Exista doua feluri pokemoni:pokemoni buni si pokemoni rai.La randul lor,pokemonii buni sau rai se impart in mai multe categorii: pokemonul de gradina,pokemonul de bostana,pokemonul cu cercel,pokemonul cu sosete,cu telefoane mobile,etc.Pokemonii buni sunt cei care platesc o spaga undeva pe la un functionar din Primarie.Astia sunt autorizati si nu se vad prin ochelarii de cal.Bineinteles ca pokemonul rau este cel care se incapataneaza sa achite taxa de protectie.Astia sunt vanati de politisti.Gara Constanta este plina de pokemoni buni.Recent am vazut unul care vindea tinikele insirate pe o cutie de acordeon.Altul vindea sosete pe o taraba improvizata dintr-o usa model Art Nouveau,furata din centrul istoric.Ma bucur sa aud ca politia a schimbat ochelarii de cal cu ochelarii Google Glass,mai performanti.Numai sa aiba grija sa nu calce intr-un cacat de trotuar,ca Google nu i-a reglat pentru asa ceva.Mai ramane o intrebare care vreau sa o adresez domnului Fagadau.Sa-mi spuna daca pokemonul bun de bostana obisnuieste sa faca pipi sau caca si daca face, unde face cand se lasa noaptea in bostana ? Cred ca face in gradina mea,pe gardul meu sau pe zidul blocului meu,bineinteles.Apoi,pune mana pe pepeni si struguri. Ati vazut cum se razbuna un pokemon de bostana ?

Nazi
13 august 2016
Opinie

Domnilor problema nu e a batranelor care au un petic de gradina si vand la colt de strada. Un kg de rosii pe varianta e 2 lei si ceva in piata e 4 lei, un kg de vinete 1 leu in piata 2 lei s.a.m.d.cati din cei care vand in piata la taraba pot dovedi ca au un teren care il lucreaza si au si produsele pe care le vand pe el poate 2% restul cumpara dupa varianta sau de prin satele apropiate si le revand in piata. Actele se fac in complicitate cu primari asociatii s.a.m.d.. E normal ca daca cei care vand pe trotuar dau cu 50 de bani mai ieftin sa beneficieze de protectia consumatorilor.

Alex
13 august 2016
Praf in ochi

Mergeti si faceti curatenie pe varianta, dar nu stati o ora dati amenzi si plecati. Faceti post fix si verificati pe cei care intra cu marfa si pe cei care o vand si atunci automat vor disparea si bisnitarii din piete.

martor
13 august 2016
*

Am asistat la cateva confiscari de marfa prin Tomis III si chiar nu am vazut sa se dea vreun act pt marfa confiscata.Politia Locala incarca marfa in masina si cam atat.se pare ca marfa ajunge pe taraba altcuiva si e vanduta mai departe.

DODO
13 august 2016
stiati ca ...

tarabele din incinta pietelor sint monopolizate cu acordul administratiilor ,de mafia tiganeasca a pietarilor ( care n-au dat in viata lor ,o lingura de apa la marfa pe care o vind ) si atunci batrina care se speteste pe bune ,zilnic unde sa-si dea si ea citeva fire de verdeata ca sa-si cirpeasca pensia amarita

ion
13 august 2016
foarte bine

nu le mai plangeti de mila ,,bietelor babute ,, stiti ca marfa care o vand apartine tiganilor care fac legea in piete. veniti si la medgidia in control ,dar fara sa-va anuntati cunoscuti, ca atunci piata, bazarul se golesc, sa fie lege pentru toti.

Piata Tomis 3
1 decembrie 2016
Soluția

Consiliul local sa aprobe o hotarâre prin care sa creeze abonamente lunare de vânzare ambulantă ,contra buletin ,si contra unui cost rezonabil si care sa fie reînnoite obligatoriu la un ghișeu din piata . Daca nu o face amenda sa fie substanțiala . Se practica in Grecia tara membra UE.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3002 secunde