Procurorii DIICOT au propus arestarea pentru nouă din cei 25 de tineri acuzați de fraude bancare

4404
Procurorii DIICOT au propus arestarea pentru nouă din cei 25 de tineri acuzați de fraude bancare - 6762c47d8938a9d95578ddba03262823.jpg
Nouă din cei 25 de tineri care au fost aduși, luni, la sediul DIICOT Constanța în vederea audierii în dosarul privind fraudele bancare au fost prezentați, aseară, magistraților de la Tribunalul Constanța cu propunere de arestare preventivă. Pentru celelalte persoane procurorii au dispus cercetarea lor în stare de libertate.
Dosarul privind propunerea de arestare a ajuns la Tribunalul Constanța în jurul orei 18, moment din care judecătorii și avocații au început să studieze probele pe baza cărora s-a solicitat arestarea, urmând ca, până la ora 23, când aveau să expire mandatele de reținere, să se judece propunerea făcută pe numele celor nouă. Cei pentru care s-a solicitat arestarea preventivă sunt Daniel Bădilă, Ștefan Miron, Ionuț Mihai, Adrian Mocanu, Adrian Vișan, Ionuț Vișan, Viorel Enache, Constantin Tici și Arif Eten.
Acuzațiile aduse celor peste 20 de persoane sunt: constituire a unui grup infracțional organizat, fal-sificarea instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și introducerea, fără drept, de date informatice. Totodată, ele sunt acuzate și de spălare de bani.
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna octombrie 2009, învinuiții au realizat pagini Web falsificate, clone ale unor pagini Web ale Bank of America și altor instituții bancare, urmate de transmiterea acestora, prin e-mail, către diferiți utilizatori, clienți ai instituțiilor financiare vizate. Aceste pagini conțineau un avertisment nereal, respectiv o înștiințare falsă cu privire la anularea ori restricționarea accesului clientului la contul lui bancar, cerându-le clienților să urmeze un link și să completeze un formular cu toate datele cerute (de exemplu: nume, data nașterii, adresa de domiciliu, număr de telefon, SSN, număr card, data expirării, CVV, codul PIN etc). După validarea formularului, acesta era transmis automat printr-o adresă de e-mail creată special în acest scop.
Polițiștii susțin că informațiile și datele confidențiale ale clienților, colectate în această manieră, au fost utilizate de către învinuiți pentru efectuarea mai multor transferuri frauduloase on-line, prin sistemul WESTERN UNION, din conturi de card aparținând unor cetățeni străini.
Drept urmare, procurorii au indicii că persoanele reținute au introdus în sistemele informatice, utilizate pentru realizarea operațiunilor de plată online, ale sistemului WESTERN UNION, date informatice necorespunzătoare adevărului. Astfel, au rezultat transferuri financiare din conturile aferente unor instrumente de plată electronică aparținând unor cetățeni americani, cu utilizarea datelor acestora de identificare și ale cardurilor lor, urmate de încasarea sumelor de bani de către români, bani care proveneau din transferuri fraudu-oase realizate de către aceștia, de la ghișeele WESTERN UNION din Constanța, Viena - Austria, Munchen - Germania și Praga - Cehia.
De asemenea, din cercetări a mai reieșit că românii reținuți au transmis altor persoane, care desfășurau același gen de activitate infracțională, datele complete de identitate ale unor persoane din străinătate, precum și datele cardurilor acestor persoane (numărul cardului, banca emitentă, PIN-ul și disponibilul contului) pentru a fi folosite în vederea efectuării  de operațiuni frauduloase.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5891 secunde