Președintele României, scos din procedura de numire a procurorilor-șefi

225
1
Președintele României, scos din procedura de numire a procurorilor-șefi - presedintele-1503503135.jpg
Ministrul Tudorel Toader a declarat, ieri, că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României, notează Agerpres.


"Toate funcțiile - că este procuror general, adjuncți, șef la DIICOT, la DNA, adjuncții dânșilor - să decidă Secția pentru procurori din CSM, (...) la propunerea ministrului Justiției, pe baza unei proceduri transparente, publice, procurori care, la rândul lor, trebuie să aibă cel puțin 10 ani vechime efectivă în funcție. Ce apare modificat aici? Faptul că decide Secția pentru procurori, faptul că propunerea vine de la ministrul Justiției. Aici vreau să vă fac referire la una dintre condiționalitățile, una dintre cerințele MCV, care recomandă o procedură transparentă pentru numirea procurorilor în funcții, care recomandă, în același timp, neamestecul factorului politic", a afirmat Tudorel Toader, într-o conferință de presă, la sediul Ministerului Justiției.


În ceea ce privește procedura de numire în funcțiile de conducere la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), el a spus că aceasta se modifică "parțial". "Se păstrează în sensul că președintele ÎCCJ se numește de către președintele României, fapt care este și în prezent. Se modifică în sensul ca propunerea să nu o mai facă plenul CSM, propunerea să o facă Secția pentru judecători, răspunzând cerinței pentru judecători să decidă judecători, pentru procurori să decidă procurorii", a mai precizat ministrul.


El a explicat de ce, în cazul procedurii de la ÎCCJ, președintele României este cel care face numirea, însă este eliminat în cazul Ministerului Public. O altă modificare avută în vedere prevede creșterea duratei mandatelor de conducere de la instanțe și Parchete de la trei la patru ani, fără ca cele aflate în curs la adoptarea actului normativ să fie afectate. 


Comentează știrea

Dinu
24 august 2017
Impartialul

Impartialul si apoliticul "politruc" Iohannis, nu mai are "jucaria" lui Basescu: Cheile justitiei. Daca le va mai avea, vom vedea negocieri a la Piratu: Nu o pui pe Codruta, nu semnez !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8735 secunde