Povestea lunetiștilor din trupele speciale. "Ce vedeți în filme se apropie foarte mult de realitate"

11918
Povestea lunetiștilor din trupele speciale.
Silențioși, letali, cu reflexe și simțuri asemenea unei feline, așa pot fi descriși în câteva cuvinte cei mai temuți luptători ai trupelor speciale. Lunetiștii pot fi văzuți mai mult în filme și mai rar în realitate și își fac simțită prezența doar în cazuri ieșite din comun, precum atentate sau luări de ostatici. 


Serviciul Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Constanța are în componența echipei aproximativ 30 de luptători și câte un lunetist pe tură. 


Se spune despre ei că sunt lupi singuratici, cu sânge rece, vedere excelentă, răbdare, nervi de oțel și multă stăpânire de sine. Lunetiștii au parte de antrenamente speciale, față de cele regulate, alături de echipă. 


"Cu siguranță ceea ce vedeți în filme se apropie foarte mult de realitate, atât ca antrenamente, dar și ca intervenții. În primul rând, cel care este lunetist trebuie să aibă un psihic de fier și să fie o fire relaxată, în viața de zi cu zi. În momentul în care a pus mâna pe armă, nu trebuie să se lase distras de nimic. Din fericire, nu folosim foarte des lunetiștii", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspector principal Marius Burlacu, șeful Serviciului Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Constanța. 


Din fericire, prezența lunetiștilor în misiunile pe care le desfășoară SAS Constanța este destul de rară și asta pentru că intervenția sniper-ului se impune doar în situații extraordinare, precum în cazul luării de ostatici. 


De asemenea, constănțenii au putut vedea o demonstrație de acest gen cu ocazia Zilei Poliției Române, în cadrul căreia a fost simulată salvarea unui ostatic din mâinile teroriștilor. Săptămânal, se organizează sesiuni de trageri, în poligonul SAS, dar și în poligonul exterior, cu armament de un calibru mai mare. Se exersează cu arme de vânătoare, pistoale mitralieră și arme cu lunetă. 


"Avem câte un lunetist pe fiecare tură. Fiecare dintre ei știu ce să facă cu arma cu lunetă, însă doar câțiva sunt mai bine pregătiți pe această linie. În afară de tragerile regulate, avem și două stagii de pregătire. Sunt două stagii de pregătire pe parcursul unui an și fiecare stagiu durează aproximativ o săptămână. Imaginați-vă că este ca un cantonament, extrem de intens. În stagiul de pregătire sunt făcute antrenamente și cu arme și muniții pe care nu le folosim frecvent. Nu scoți pușca semiautomată cu lunetă la orice misiune, pentru că acest lucru nu se impune de fiecare dată", ne-a mai precizat Marius Burlacu. 


Spre deosebire de echipele de lunetiști din teatrele de operații, care se bucură de o mare libertate de mișcare și decizie tactică, "sniper-ul" din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale acționează pe un teritoriu restrâns, în funcție de misiunile la care este solicitat și oferă mai mult informații despre ținta sa.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3031 secunde