În acest sezon estival

Pompierii militari vor patrula cu bărci pe litoral și pe lacul Siutghiol. "Sunt puncte vulnerabile pentru noi"

825
4
Pompierii constănțeni vor demara un parteneriat, în premieră, alături de salvamari și vor forma mai multe puncte de lucru de-a lungul litoralului românesc, pe durata sezonului estival. Mai exact, acest parteneriat prevede ca Inspectoratul pentru Situații de Urgență să pună la dispoziție ambarcațiuni și paramedic, urmând ca salvamarii să fie cei care să intervină în situațiile de înec. 


De voie sau mai degrabă de ne-voie, șeful împuternicit al ISU "Dobrogea", lt. col. Daniel Petrov, a luat decizia de a face un parteneriat cu salvamarii. În prezent, ISU Dobrogea dispune doar de șase scafandri, număr insuficient pentru încadrarea bărcilor de tip RIB, cu care intervin de obicei scafandri militari pentru salvarea vieților puse în pericol pe mare.


Dacă, până anul trecut, Consiliul Județean Constanța s-a ocupat de astfel de protocoale de colaborare, începând din acest an, fiecare instituție trebuie să se gospodărească așa cum știe mai bine. 


"Avem probleme cu încadrarea bărcilor RIB, pentru că avem șase scafandri mari și lați. De aceea, vom încerca să facem un parteneriat cu asociațiile de salvamari. Eu vreau să vin cu propriile mijloace, cu paramedicul meu și cu conducătorul de barcă, dar personalul salvator să fie chiar salvamarii. Cred că un parteneriat de genul acesta ar fi eficient și cred că ar salva vieți", a declarat lt. col. Daniel Petrov, inspector șef al ISU "Dobrogea". 


Lacul Siutghiol, punct de lucru al pompierilor 
Tragedia din decembrie 2014, când un elicopter SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol, iar patru persoane și-au pierdut viața, nu se poate șterge din memoria colectivă. ISU "Dobro-gea" va începe să facă mai multe puncte de intervenție pe litoralul românesc, însă, deocamdată, nu se cunosc cu exactitatea toate locurile în care vor fi acestea amplasate. Cu siguranță, primul va fi chiar în locul care a marcat una dintre cele mai șocante accidente din ultimii ani. 


"Noi vom avea personalul care va sta în barcă și se vor schimba la 12 ore. Punctele fixe cu ambarcațiunile vor fi pe apă. Unul dintre puncte va fi sigur pe lacul Siutghiol, pentru că acest lac este vulnerabil pentru noi. Pentru siguranța cetățenilor, ISU va avea un punct fix pe tot parcursul sezonului estival", a adăugat lt. col. Daniel Petrov. 


Pe durata sezonului estival, pompierii vor avea în dotare două șalupe de tip search&rescue, șapte ambarcațiuni RIB, pentru scafandri și salvamari, șase ambulanțe SMURD și trei ambulanțe tip B2 și trei șenilate, dispuse de-a lungul litoralului. Toate aceste mijloace vor fi încadrate cu paramedici, personal din structurile de intervenție și vor fi dispuse în puncte cheie. 


"Anul acesta, ISU se apleacă foarte mult asupra litoralului. Am finalizat o hartă în zonele în care am avut cele mai mari probleme cu înecații, unde sunt curenți mari și așa mai departe. În zonele respective, vom planta mijloace su-plimentare, precum șenilate, șalupe și așa mai departe", a conchis Daniel Petrov. 


Controale înainte de sezon. Primăria Hârșova - avertizată 
Din a doua jumătate a lunii martie, inspectorii ISU au început să efec-tueze controale la unitățile administrative, hoteliere și de alimentație publică. Nici bisericile nu au fost omise de reprezentanții ISU "Dobrogea", iar Primăria Hârșova a fost chiar și avertizată. Primele două localități în care au început aceste controale au fost Hârșova și Cernavodă, iar inspectorii vor continua spre litoralul româ-nesc. Într-o singură lună, au fost acordate sancțiuni în valoare de 1.300.000 de lei. 


"Ni s-a dat un avertisment și s-a stabilit un termen pentru remedieri, să efectuăm o documentație pentru securitate la incendiu. Apreciez că nu au sărit direct cu amenzile, pentru că mi se părea aberant. În urma accidentului de la Colectiv, am observat că în întreaga țară sunt probleme și trebuie să punem umărul la rezolvarea acestor defi-ciențe", a declarat, pentru "Cuget Liber", Tudorel Nădrag, primarul orașului Hârșova. 


Comentează știrea

Constanta
21 martie 2016
Curios

Sa intelegem ca ISU preia atributiile A.R.S.V.O.M., institutie specializata in asemenea situatii? Sau se doreste "spalarea de pacate" a unora?

gigel
21 martie 2016
....

Cu A.R.S.V.O.M. institutie specializata in asemenea situatii ce facem cu ea ??? Devine ISU buna la toate si in final la nimic. Ati facut din institutia un ghiveci, ati dat peste cap tot personalul operativ cu tot felul de inveti ale unuia si altuia. Nu ne-ar mira sa-i puneti pe subordonati dumneavoastra si la mutat sezloangele si umbrelele prin statiune. Asigurarile in caz de accidente cand le faceti domnule inspector sef la personalul operativ ??? Echipamentele de protectie cand aduceti (casca de protectie, aparate de respirat, prezante)? Autospeciale de stins incendiile pe cand domnule? Bine ca aduceti numai ambulante, in curand o sa devina ISU spital de urgenta ...

Titi
21 martie 2016
Propunere

Piticania incompetenta sa facă o colaborare cu polaris m holding cel puțin in extra sezon ca să-i tina ocupați pe băieți,asta pana achiziționează habibi mașini de gunoi!

criastian
21 martie 2016
Ciudat

Obsesia asta de a te pricepe la cat mai multe si in final la nimic a inebunit structura asta numita ISU. Da, Isu este parte a unui sistem care trebuie sa intervina in situatii de urgenta, dar unde sunt autospeciale cu apa si spuma (facute si dotate dupa nevoile celor din operativ nu ale unora din birouri care doar muta o hartie de colo pana colo), unde sunt echipamentele de protectie moderne ca in alte state membre U.E ? Asigurarile de sanatate ? Numai ambulante peste ambulante si iar ambulante. O sa devina ISU asta SPITAL in curand cu ambulantele lu Arafat ... Nu cred ca aveti nevoie de o suprasaturare cu ambulante si cursuri ( o sa deveniti in curant toti doctori) de Arafati disperati si obsedati sa-si vada masinile rosii peste tot carand toti betivii* ( sa fim seriosi ca astea sunt majoritatea interventiilor noastre). Unde sunt echipamentele de protectie, de accesorii de stins incendiile dar de calitate, nu toate chinezariile din cele mai dubioase materiale. Unde sunt asigurarile de sanatate in caz de acidente ? Pacat de aceasta institutie ca este condusa de persoane ajunse la conducere prin diferite accidente ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5469 secunde