Pompierii iau în serios legea antifumat. Vor fi, zilnic, controale drastice în Constanța

1940
6
Intens discutata lege antifumat a intrat de astăzi în vigoare. În cazul în care vă aprindeți o țigară într-un spațiu public închis, precum restaurante și cluburi, școli și spitale, puteți fi amendat cu până la 500 de lei, iar în cazul firmelor, amenda poate atinge chiar și 15.000 de lei. Foarte important de știut este că reclamațiile în această privință nu pot fi făcute la numărul unic 112 întrucât nu reprezintă o urgență. De asemenea, Poliția Română, Poliția de Frontieră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Jandarmeria, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului sunt autoritățile în măsură să aplice amenzile în urma unor controale ce ar putea avea loc începând de astăzi. 


"Vor fi reclamații și acțiuni în instanță"
Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" are în componență 28 de inspectori care au fost instruiți de ceva vreme cu privire la controalele pe care urmează să le demareze. Întrucât numărul de operatori economici care trebuie verificați este extrem de mare, comparativ cu numărul de inspectori, controalele nu se vor axa strict pe legea antifumat, ci pe mai multe segmente de activitate. Vorbim despre 28 de inspectori din cadrul ISU "Dobrogea", care trebuie să verifice 1.200 de operatori economici. "Până când vom începe să «jucăm» această lege și până când cetățeanul va înțelege că este o lege care trebuie aplicată, bănuiesc că vor fi și reclamații și acțiuni în instanță. Între îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și abuz este o linie foarte subțire și trebuie să fim extrem de atenți cum anume aplicăm legislația și noi vom fi fermi și în litera legii", a declarat lt.col. Daniel Petrov, inspector șef al ISU "Dobrogea". 


Nu sunați la 112 pentru reclamații 
Constănțenii sunt sfătuiți ca even-tualele sesizări privind fumatul în spații nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgență 112, această linie fiind destinată exclusiv urgențelor. Sesizările privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016, împotriva fumatului în spațiile publice închise, se fac către Poliția Locală sau către structurile MAI mai sus menționate. Puteți sesiza Poliția Locală Constanța la numărul de telefon 0241/484.205 sau ISU "Dobrogea" la numerele de telefon 0241/617.381 sau 0241/617.382. "Majoritatea populației va avea tendința de a folosi numărul 112. Sub nicio formă nu poate fi folosit pentru apeluri în privința încălcării legii 15. Sunt convins că în cel mai scurt timp vom dezvolta această problemă, cu STS-ul, să nu redirecționeze apelurile de genul acesta, pentru că nu reprezintă apeluri de urgență, să le respingă din start. Pe 112 nu cred că vom primi astfel de solicitări", a mai adăugat Daniel Petrov, inspectorul șef al ISU "Dobrogea". 


Amenzi între 100 și 15.000 de lei 
Pentru persoane fizice, cuantumul sancțiunilor variază între 100 și 500 de lei, în timp ce pentru persoane juridice, la prima abatere vor primi 5.000 de lei amendă. La a doua abatere restaurantele și barurile în care vor fi descoperite nereguli vor primi o sancțiune de 10.000 de lei și suspendarea activității până la remedierea deficiențelor. Cea de-a treia amendă este și cea mai drastică, în valoare de 15.000 de lei și închiderea activității. "Amenzile nu sunt mici și se vor aplica cu maximum de seriozitate. Printre activitățile prioritare pe care ISU le desfășoară în fiecare zi, una dintre priorități va fi și verificarea respectării Legii 15. Și înainte noi verificam spațiile de fumat, modul în care sunt constituite, dacă sunt incluse în regulamentul de ordine interioară. Nu vom dezvolta aceste controale într-un mod agresiv", a dat asigurări Daniel Petrov. Trebuie să rețineți că legea antifumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că vorbim despre spații închise sau în aer liber. Interdicția se aplică în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. La nivel național, 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor în ceea ce privește fumatul.


Comentează știrea

Nea' Nicu
17 martie 2016
Vaiii , ardeeee !

Lucruri serioase domnle' ......s-au rezolvat toate problemele din tara asta , si in limpsa de ocupatie pandim fumatorii pe la colturi !

nvt
17 martie 2016
antifumat

Daca tot se obosesc sa-i prinda pe cei ce nu respect aceasta lege noua antifumat, poate reusesc sa le impuna si acelor tineri care se strang la intrarea din blocuri, deranjand alfel linsitea locatarilor prin fatpul ca vorbesc foarte tare, injura si pe deasupra fac si mizerie la locul cu pricina prin consumul de difertite bauturi racoritoare sau mai putin racoritarare ( alcolice) dupa care lasa totate aceste resturi acolo pe scara ( sticle, peturi..) + CHISTOACE DE TIGARI !!!! daca tot vorbim de aceasta lege antifumat pai atunci sa se respecte !!! dar mie tare mi-este teama ca si aceasta lege se v-a respecta precum acea de facut gratare ?!? in CONSTANTA deci se fac inca gratare in toata regula .. in FATA respectiv SPATELE BLOCULUI !?!? DECI IN ROMANIA SE FAC LEGI DOAR DE DRAGUL DE A AVEA CEVA CE SA NU RESPECTAM !!! :-) :-) :-)

Persoana juridica
17 martie 2016
Cam multe institutii "Autorizate"

Interesant. Se vor anunta intre ele, la fiecare verificare? Sau vor veni buluc 2-3 institutii autorizate la un singur operator? Isi dau si raportul dupa fiecare vizita inopinata? E bine ca sunt si pregatiti, cu numar de telefon, procese verbale etc..

luk
17 martie 2016
o sugestie

Incepeti cu institutiile bugetare si in special cu primaria. Sunt tare curios cine mai mununceste acolo daca stau toata ziua la fumat ? Acum o sa se vada cati freaca menta :)

viorel
25 martie 2016
colaborare

Cautam colaboratori in cel mai cautat program! Cautam urgent colaboratori pentru activitate part-time. Acesta este cel mai solicitat program de castiguri suplimentare la ora actuala, asa cum puteti observa si din multitudinea de anunturi. Oferim imediat contract de comision si instruire gratuita. Asiguram si indrumare pe tot parcursul activitatii. Cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]

gigi
28 martie 2016
beer hunter

Deja exista locurii in Constanta care fac ceva pe legea lor si pe isu cu controalele lor . Domnii de la isu fac gargara ptr presa dar la controale isi umplu buzunarele

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6368 secunde