Polițistul care-i ajută pe oameni să-și primească pensiile

807
Polițistul care-i ajută pe oameni să-și primească pensiile - fondpolitistdetaravirdoldanut-1389022234.jpg

Articole de la același autor

Este polițist de mai bine de două decenii și în aproape tot acest timp a lucrat în mediul rural. Aici simte că face o diferență, căci oamenii nu vin la Poliție doar pentru că le-a intrat hoțul în gospodărie, ci pentru orice problemă. Inclusiv pentru că nu și-au primit pensia!

Două cămăruțe micuțe, cu mobilă învechită și sobe de teracotă. Așa arată Postul de Poliție al comunei Tortomanu și, trebuie să menționăm, nu este cu nimic diferit de celelalte unități de poliție din comunitățile mici. Și aici se vede lipsa de investiții - exceptând ferestrele de PVC, instalate anul trecut -, lipsa de bani ce caracterizează toată Poliția Română. Agentul șef Dănuț Vîrdol este unul dintre cei trei polițiști care lucrează la acest post și adjunctul unității. Da, sunt multe lipsuri în sistem, dar unde nu sunt? Cu toate acestea, își face meseria cu plăcere și, dacă ar fi să o ia de la capăt, tot polițist s-ar face. O spune, acum, la 23 de ani de când a intrat în această breaslă, majoritatea anilor petrecându-i ca polițist de țară. Astfel, mai bine de 15 ani a fost la Postul Comunal Cobadin, apoi câțiva ani la Poliția Medgidia, iar de mai bine de un an, supraveghează comunitatea din Tortomanu.

Infracțiunile pot fi numărate pe degete

"La un post de poliție din mediul rural, chiar dacă nu ai vrea să muncești, nu ai cum. Oamenii vin pentru tot felul de probleme, nu doar pentru a sesiza infracțiuni", ne spune zâmbind. De altfel, nici nu sunt atât de multe infracțiuni în comuna Tortomanu, o comunitate liniștită. Scandalagii renumiți ai comunei (frații Cocoș, care anul trecut au bătut o persoană la ieșirea dintr-un bar, lăsându-o aproape moartă) au ajuns după gratii, iar barurile din localitate au fost închise. Decizie a patronilor, care a contribuit semnificativ la reducerea drastică a scandalurilor.

"Nu mai sunt niciun bar, nicio discotecă deschise în comună. A fost decizia patronilor, au văzut și ei cum fac oamenii la beție", ne-a mărturisit polițistul.

Nici alte infracțiuni nu sunt înregistrate prea multe. Concret, de la începutul anului și până în prezent, evidența polițiștilor arată 63 de sesizări, la o comunitate de aproximativ 1.600 de localnici; vreo câteva furturi, de animale, de produse agricole sau de cabluri, din rețeaua dezafectată a Romtelecom; vreo câteva certuri între vecini, tamponări și reclamații ale mamelor supărate pe foștii soți care nu plătesc pensiile alimentare. Majoritatea însă sunt finalizate cu retragerea plângerii sau neînceperea urmăririi penale. Nu înseamnă, însă, că nu este de muncă! Ba din contră.

Rezolvă reclamațiile pentru Casa de Pensii

"Munca de polițist nu se face din spatele unui birou. Toată ziua suntem pe teren, fie în Tortomanu, fie în Dropia, satul care aparține de această comună. Vorbim cu oamenii, facem cercetări la fața locului, mergem la școală etc, vorbim cu profesorii și elevii. Chiar îi supraveghez când ies de la școală, mă asigur că merg pe trotuar. De altfel, avem în comună trotuare mai frumoase decât în Medgidia!", a adăugat agentul șef Vîrdol.

Iar oamenii vin la polițiști cu toate problemele, căci au încredere. "A venit o bătrână să reclame că a trimis scrisoare către Casa de Pensii, căci îl lipseau niște ani de vechime și că nu a primit niciun răspuns. Am încercat să-i explicăm faptul că nu are nicio legătură cu Poliția, dar nu am putut să o trimitem acasă fără să o ajutăm. Așa că am primit reclamația și am început să dau telefoane. În cele din urmă, s-a rezolvat, într-o săptămână femeia a primit acasă toate actele de care avea nevoie. Nu a trecut mult și un alt localnic a venit la Poliție, căci are, la fel, probleme cu cei de la Casa de Pensii. Eu mă bucur că pot să-i ajut", ne-a spus polițistul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6235 secunde