Polițiștii rutieri, avertismente în loc de amenzi. "Decât la dispoziția partidului, mai bine rămân banii în buzunarele românilor"

9610
După ce au observat că Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Muncii și-au acoperit ochii și urechile la adevăratele probleme semnalate de sindicatele din Poliție, rutieriștii au luat decizia de a protesta într-un mod inedit. Mai exact, de câteva zile, agenții au exclus total varianta amenzilor, în favoarea avertismentelor verbale și scrise, atunci când faptele au o gravitate redusă. 


Demersul polițiștilor s-a răspândit la nivel național, chiar și la Constanța. Șefii Serviciului Rutier Constanța nu sunt împotriva demersului, precizând că sancțiunea aplicată rămâne la latitudinea agentului constatator. 


"Inclusiv avertismentul verbal este o măsură de sancționare"
Conform legii, agentul care constată săvârșirea unei contravenții este obligat să aplice o sancțiune principală, amendă sau avertisment, în funcție de aprecierea sa cu privire la pericolul și gravitatea faptei. Agenții care au ales, ca metodă de protest, să aplice doar avertismente verbale și scrise, nu au intrat în vizorul superiorilor pentru gestul fără precedent.


"Demersul este unul legal. Măsura avertismentului este prevăzută ca o sancțiune principală. Inclusiv avertismentul verbal este o măsură de sancționare. Aceste măsuri se impun doar atunci când nu vorbim de fapte cu o gravitate ridicată. Sancțiunea pe care polițiștii o aplică rămâne la latitudinea fiecărui agent constatator", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisar șef Constantin Dancu, șeful Serviciului Rutier Constanța. 


"Mai bine rămân banii în buzunarele românilor"
Potrivit unei estimări făcute de sindicaliști, 1 din 25 de cetățeni sunt sancționați lunar în România la una dintre normele legale care prevăd ca sancțiune contravenție, ceea ce înseamnă că, în medie, sunt aplicate aproximativ 700.000 de amenzi lunar. Valoarea medie a unei contravenții este de 250 lei, în condițiile în care la regimul rutier cea mai mică amendă este de 145 lei, iar cea mai mare, pentru persoanele fizice, este de 2.900 lei. 


Populația achită lunar amenzi de aproximativ 17 milioane de lei (3,8 milioane de euro). Anual în România, numai din amenzi, poliția aduce venituri de 200 milioane de lei (44 milioane de euro). "Dacă ministra a declarat că polițiștilor nu le-au crescut salariile pentru că nu au reprezentat o prioritate pentru programul de guvernare al PSD, atunci îi spunem și noi ministrei că respectul nostru și contribuția la bugetele locale și de stat va fi pe măsură. Decât la dispoziția partidului, mai bine rămân banii în buzunarele românilor", menționează Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.


"Se trăiește la limita supraviețuirii, măcar cu atât să contribuim și noi"
Polițiștii constănțeni s-au alăturat demersului național de a protesta într-un mod inedit. În plus, oamenii legii își argumentează inițiativa ca fiind ceva normal, care intră în atribuțiile Poliției Române, și anume de a preveni orice faptă de natură antisocială.
 
"În primul rând, principiala atribuție a Poliției Române este de a preveni faptele antisociale. Prevenirea se poate face prin mai multe mijloace, inclusiv de a încerca să corectăm pe cineva, fără neapărat a produce prea multe pagube. Dacă tot se bate monedă pe îmbunătățirea imaginii Poliției Române, pentru că noi am fost instituția cea mai hulită, acum încercăm să ajutăm populația. Și așa se trăiește la limita supraviețuirii în România, măcar cu atât puteam contribui și noi", ne-a precizat Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9016 secunde