Polițiștii locali nu mai pot amenda șoferii în trafic. "Ei nu sunt polițiști. Corect ar fi să se numească Gardă Locală"

69713
6
Polițiștii locali nu mai pot amenda șoferii  în trafic.
Lovitură pentru Poliția Locală venită din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a hotărât că doar polițiștii rutieri au competența să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor. Astfel, polițiștii locali nu pot amenda șoferi în trafic și nici nu le pot cere acestora documente pentru a vedea cine le-a încredințat autoturismele. Decizia a venit ca urmare a demersului Avocatului Poporului, care a cerut Curții lămurirea acestei spețe. Decizia va deveni obligatorie doar după publicarea în Monitorul Oficial.

În contextul în care, în ultimii ani, instanțele au desființat procesele verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, iar altele au considerat procesele verbale legale, era nevoie ca acest aspect să fie cât mai repede lămurit, și a fost. În condițiile în care textele de lege fac referiri doar la poliția rutieră și nu la cea locală, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din România a statuat că doar rutieriștii au competența de a sancționa șoferii.

"Doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate", se arată în comunicatul de presă al ÎCCJ.

Decizia ICCJ, înlocuită de un proiect aflat la Parlament?

În perioada imediat următoare urmează să fie publicat Recursul în interesul legii (RIL), admis de Înalta Curte în Monitorul Oficial. Abia atunci decizia va produce efecte juridice. Cel mai probabil, polițiștii locali vor desfășura celelalte activități pe care le au în competență. Spunem probabil întrucât Poliția Locală Constanța nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect, reprezentanții instituției precizând, pentru Cuget Liber, faptul că vor oferi un punct de vedere oficial după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

"După publicarea în MO a acestui RIL, normal și legal ar fi să nu mai observăm polițiști locali «rutieri» în stradă, aceștia urmând să se ocupe de celelalte atribuții pe linie de ordine publică. Nu am înțeles niciodată de ce trebuie să existe acești oameni cu competențe restrânse, când pot fi angajați polițiști cu atribuții complete pe linie de circulație rutieră. Din câte cunosc, în Parlament există un proiect care ar urma să forțeze acordarea de noi competențe localilor pe linie de circulație rutieră și nu numai", a declarat, pentru "Cuget Liber", agent șef adjunct Dan Georgescu, membru al Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

"Măsura corectă ar fi redenumirea din «Poliția Locală» în «Garda Locală»"

Interesant este însă că, această decizie ar putea să nu fie în vigoare pentru mult timp și asta pentru că la Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care vizează acordarea de competențe polițiștilor locali pentru sancționarea contravențională a șoferilor. Dacă proiectul va intra în vigoare, șoferii vor fi obligați să respecte indicațiile polițistului local, la fel ca pe cele ale polițistului rutier.

"De ce polițiștii de la posturile de poliție rurale trebuie să se ia de gât cu bețivii din sat singuri, iar alții să fie "rutieri", angajați la primărie, când nevoile ministerului sunt imense la capitolul personal și logistică? Părerea mea este că ar fi o greșeală imensă. Oamenii au deja o părere formată despre acești oameni. Nu o spun cu răutate, dar nu e chiar cea mai bună. Nu spun că aceștia ar trebui dați afară, din contră, sunt convins că și domniile lor au familii de întreținut. Măsura corectă ar fi și redenumirea acestui serviciu al primăriilor din «Poliția Locală» în «Garda Locală». Acest termen de «poliție» nu ar mai trebui să existe în denumirea altor servicii, ONG-uri sau a altor instituții", a mai adăugat Dan Georgescu.

După publicarea deciziei în Monitorul Oficial, Poliția Locală va putea da amenzi doar pentru parcatul neregulamentar și să dispună ridicarea autoturismelor parcate ilegal. 

Comentează știrea

dr akon
21 iunie 2017
impusca-te liniile!

In toate țările din ue,cele cu vechime in ale democrației,in sua exista poliție locală.De altfel functioneaza cel mai bine.Are sef numit de primar/consiliu local sau ales.Insa are si personal care accede in institutie pe baza unor examene serioase.Eu nu zic sa faca doi ani de scoala ,dar macar 9 luni sau un an ar fi bine.Solutii sunt si pot fi usor de pus in practica.Va enumar scolile unde ar putea fi examinati si pregatiti:Campina,Cluj,Oradea,Dragasani-Scoli de politie,Falticeni,Dragasani-Jandarmi.Infrastructura exista se pot infiinta clase deblocala.Dar,daca ii pregatim trebuie sa oferim si ceva la schimb.Nu?Adica posibilitati de transfer,drepturi ca vor fi politisti.Nu cred ca e greu ar putea fi un Directorat national alnpolitiilor locale unde sa fie arondate unitatile adm teritoriale cu structuri de politie locala.....vise.

Vic
21 iunie 2017
Dan Georgescu+Hulubei

Dezinformare sadea! Ori nu citesti, ori nu sti sa citesti! Politistii locali au dreptul sa aplice sanctiuni pentru abateri la circulatie, nu au dreptul sa solicite date detinatorului auto cu privire la cine a condus auto. Mai pe sleau spus, daca-l prind pe sofer la fata locului - aplica amenda; daca acesta reuseste sa plece - la revedere! In cazul acesta ar trebui sa-i scoateti pe toti politistii rutieri din birouri si sa-i trimiteti in strada sa amendeze opririle neregulamentare in locul localilor, care si-au facut treaba in ultimii ani.

jiji
21 iunie 2017
politia locala

Trebuie desfiintata , niste nulitati , parca sunt din desenele lui Gopo

cristi
22 iunie 2017
parere

Mai mult decat atat, acolo sunt angajati, in marea lor majoritate, doar protejatii si protejatele unora. Verificati si o sa vedeti ca sunt doar sustinatorii primarului si partidelor politice castigatoare in alegeri si ceva amante

Cody
25 august 2017
Asa zisa politia locala

Corect ar fii sa revenina la numele de alta data...gardieni publici.sa nu uitam de unde au plecat pana la denumirea de politie locala

Alin
12 octombrie 2017
.....

Corect , cum sa dea astia amenzi ?? Ca sa dai amenzi legate de circulatia rutiera , trebuie sa ai studii in domeniu . Salutara decizia Primariei Constanta , prin care.i pune sa verifice calatorii fara bilet din mijloacele de transport in comun . Asta.i alta mancare de peste , si , da de acord . Sa iasa seara prin cartiere sa verifice daca sunt persoane cu probleme de comportament care deranjeaza , de acord . Chiar le.as recomanda sa ajunga si prin portul Tomis din Ct (daca au curaj ) . Sa sanctioneze soferii care arunca gunoaie pe geam , precum si persoane care arunca resturi menajere altundeva decat in locuri amenajate special , de acord . Dar sa intri in mijlocul intersectiei , sa opresti masini , sa verifici tu de la sine putere c.asa vrei masini in trafic . Aloo , nu.i de voi !! Mergeti intai pe la scolile speciale ale MAI , si apoi umflati.va-.n tenesi , cocardeilor .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9424 secunde