Polițiștii au ajuns la limita răbdării și vor ieși în stradă. "Metoda de calcul a salariului reprezintă o enigmă pentru noi"

96308
7
Polițiștii au ajuns la limita răbdării și vor ieși în stradă.
Paharul nemulțumirii polițiștilor pare că s-a umplut de mult timp și a început să dea pe dinafară. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că riscurile meseriei sunt răsplătite cu salariul minim pe economie. 


În plus, polițiștii afirmă că modul de calcul al salariilor pe care le încasează reprezintă o enigmă, întrucât Ministerul Afacerilor Interne nu face publică procedura de calcul a salarizării. În aceste condiții, Sindicatul Europol se alătură demersului celorlalte sindicate care și-au anunțat prezența în stradă, doar în condițiile în care se va avea ca unică revendicare salarizarea. 


Nemulțumiți de faptul că polițiștii se află la coada salarizării, dar și că Ministerul Afacerilor Interne nu este transparent în ceea ce privește procedura de calcul a salariilor, Sindicatul Europol este ultima organizație care și-a anunțat prezența în stradă. Astfel, dacă nimic nu se va schimba în perioada imediat următoare, mai multe sindicate vor începe în luna martie acțiunile de protest. 


"Dacă într-adevăr nu se schimbă nimic în ceea ce privește salarizarea, ne vom alătura protestelor. Procedura de calcul a salariilor este trecută la secret de către Ministerul de Interne. Noi nu înțelegem de ce, pentru că sunt bani publici, suntem funcționari publici și toate veniturile trebuie să fie transparente. Noi în momentul de față nu știm cum se calculează salariile, ce este coeficientul de ierarhizare, la ce se aplică, nimeni nu știe nimic. Metoda de calcul a salariului reprezintă o necunoscută pentru noi, iar așa ceva nu se mai poate", a declarat pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța. 


Salariul lunar se compune din salariul funcției de bază, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și din alte drepturi salariale. Salariul funcției de bază este compus din salariul de funcție, salariul gradului profesional deținut, gradații și, după  caz, salariul de comandă. Pentru realizarea diferențierii salariilor funcțiilor de bază, prin legea 284/2010 s-au stabilit clase de salarizare și coeficienți de ierarhizare pentru salariile de funcție, dar care nu s-au aplicat niciodată.


"Ministerul Afacerilor Interne ascunde salarizarea polițiștilor printr-un act normativ clasificat S/214/2011, prin care eludează legea în detrimentul polițiștilor și se folosește ambiguitatea legislativă pe care a promovat-o prin proiectele asumate de «înțelepții» instituției. Toate aceste inadvertențe sunt amplificate de existența unui fluturaș de salariu menit să fie cât se poate de obscur, în așa fel încât polițiștii să nu înțeleagă modul de calcul și eventualele erori. De fapt, polițiștii au rămas ultimii «mohicani» ai sistemului public de salarizare, fiind adevărate victime ale deciziilor haotice ale guvernanților", a precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol. 


Comentează știrea

Jiji
22 februarie 2017
Pompierii

Și pompierii unde sunt clasați în MAI? Pe locul 1 în credibilitate și ultimul loc în minister. Polițiștilor cei 25% tăiați în 2010 iau primit înapoi pe când pompierii și jandarmii nu. Poliția au sindicat iar pompierii și jandarmii sunt militari.

Gheo
22 februarie 2017
Proteste

Deci trebuie sa ne așteptăm și la un examen gen 2011, poate ne i-au banii de mincare și nr dau 15-16 bonuri a 15 lei.daca ne măresc salariile ei cu ce își mai cumpăra pixuri de 500 de euro? .măcar sa nu aruncam cu șepcile-aduc ghinion

Marius
22 februarie 2017
Pt jiji !

Daca iti faci treaba acolo la voi la pompieri, dupa cum te exprimi, e clar !!

Pascu
22 februarie 2017
Rt

Sa vezi militarii ce salarii au ,nici macar minim pe economie,sunt asistati sociali

IonelD
23 februarie 2017
Care salariu?

Calculul este simplu. Se ia imensa suma de 600 de lei (asta este baza de calcul, adica salariul minim din 2008) si se adauga cateva sporuri cu ajutorul carora se ajunge la minimul pe economie de acum (lucru cam imoral si ilegal), peste asta iti mai adaugă norma de hrana, echioamentul, orele de noapte daca sunt si gata! Trebuie solicitata dispozitia in baza căreia financiarul calculeaza salariul si mers la instanta pentru anularea ei si tragerea la raspundere a vinovatilor!

Claudiu
23 februarie 2017
Este destul

La ce suma finala ajunge sa primeasca un agent intr o luna? Eu zic ca este destul..au in jur de 3000 ron,plus locuinta de serviciu,echipament,norma de hrana si apoi pensii speciale.Cat vor de fapt?? Au facut un an la 'Campina,nu au dat examene nu au studii superioare.

Aurel Mînea
23 februarie 2017
Poliția română încotro?

Am citit comentariile produs și contra și doresc să spun atât fiecare meserie are riscul sau și trebuie plătită că atare dar fără să existe diferențe de natură să producă disensiuni socioprofesionale.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4553 secunde