Polițiști încuiați noaptea în Bisericile din Constanța. Reacția IPJ: "Polițiștii erau în misiune, nu stăteau de pază"

4414
Polițiști încuiați noaptea în Bisericile din Constanța. Reacția IPJ:

Articole de la același autor

Scandal monstru în Poliția din Constanța, după ce Sindicatul Europol a afirmat faptul că polițiști au fost închiși în zeci de biserici, pentru a rezolva cazurile lăcașelor de cult călcate de hoți. 


Decizia a fost luată de comisarul șef Tudorel Dogaru, comandantul Poliției Municipiului Constanța. Strategia a fost criticată de agenți, care spun că sunt folosiți haotic, iar o astfel de măsură este fără precedent. Sindicatul Europol a sesizat Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu nerespectarea legislației privind programul de lucru, a modului de planificare în serviciu, dar și a managementului defectuos.


"Polițiștii au fost carne de tun"


Conducerea Poliției Municipiului Constanța a luat decizia să apeleze la o metodă mai puțin obișnuită pentru a pune capăt hoților din lăcașele de cult. Astfel, în noaptea de 23 ianuarie, Tudorel Dogaru, comandantul Poliției Municipiului Constanța, a dispus ca polițiștii de la toate secțiile de poliție, atât de la ordine publică, cât și de la investigații criminale, în intervalul 22.00 - 07.00, să fie repartizați individual, în aproape toate bisericile din localitate. Sindicatul Europol precizează faptul că polițiștii care au reacționat în urma măsurii au primit câte un coleg în misiunea de a prinde hoții din biserici. 


"Vorbim de aproximativ 50 de lăcașe de cult în care a fost închis, la propriu, câte un polițist. Doar el și Dumnezeu, într-o comuniune ce a durat 9 ore, timp în care a avut ocazia unică de a fi în dialog cu divinitatea. Cu excepția Secției 2 Poliție, unde colegii au sesizat reprezentanții Filialei Constanța a Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL, și unde au fost planificați câte doi polițiști, la toate celelalte secții, polițiștii au fost carne de tun", a precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol. 


"Puținii polițiști sunt folosiți haotic"


Nemulțumirile polițiștilor se leagă de o proastă gestionare a resurselor umane și a fondurilor instituției. De asemenea, agenții explică faptul că bisericile au devenit ținte ale hoților pentru că ar fi singurele instituții care nu respectă Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor - republicată, în sensul că nu își asigură bunurile cu agenți de pază. 


"Nu există nicio procedură care să prevadă un singur polițist. În toate manualele de procedură există prevederi cu ceea ce trebuie să facă echipa. Așa cum bine știm, echipa nu poate fi formată dintr-un singur polițist, niciodată. Este deficit de personal, iar puținii polițiști pe care-i avem sunt folosiți haotic. O asemenea măsură este fără precedent. 


Nu se plătesc orele suplimentare, nu este acordat timpul liber corespunzător pentru refacerea după misiuni, iar acum polițiștii sunt închiși în biserici. Eu înțeleg că polițiștii trebuie să facă sacrificii, dar nu așa, este un risc inutil. Polițiștii suferă, ca drept dovadă avem pensionările masive înainte de termen. De ce? Pentru că nu se mai simt în siguranță în această instituție", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avaslicăi, vicepreședintele Federației Publisind. 


Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța nu au oferit un punct de vedere oficial pe marginea plângerilor formulate de Sindicatul Europol.


Ce spune conducerea Poliției


În urma informațiilor apărute în presă în legătură cu acest incident, IPJ a emis următorul punct de vedere:


"Referitor la apariția în mass-media a informațiilor conform cărora în noaptea de 23 ianuarie a.c., mai mulți polițiști constănțeni au fost "încuiați" în lăcașe de cult pe raza municipiului Constanța, pentru a păzii lăcașurile de cult, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:


- În noaptea de 23 ianuarie a.c., Poliția Municipiului Constanța a desfășurat activități specifice pentru prevenirea și combaterea furturilor, sens în care au fost angrenate efective cu atribuții în domeniu.

- Dispozitivele au fost constituite în așa fel încât au existat polițiști atât în interiorul clădirilor vizate, cât și în exteriorul acestora, pentru a exista posibilitatea unei reacții promte, proporționale și eficiente, în situația în care ar fi fost depistate persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt.

- Astfel de activități sunt organizate periodic, având ca principal criteriu situația operativă, fără a avea drept scop paza anumitor obiective."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5098 secunde