Polițist la muncă, infractor acasă și pe stradă

1391
3
Polițist la muncă, infractor acasă și pe stradă - fondpolitistisanctiuni1-1350660002.jpg
Polițiștii cer să nu mai fie cercetați disciplinar pentru abaterile din timpul liber, care nu aduc atingere "onoarei" uniformei și să nu mai plătească, cu vârf și îndesat, pentru pagubele materiale aduse instituției. 


Legislația este foarte strictă când vine vorba de conduita polițiștilor la locul de muncă, în societate și chiar în familie. Fără a da exemple concrete, Ordinul 400/2004 al ministrului Administrației și Internelor privind regimul disciplinar al polițiștilor prevede că abatere disciplinară poate fi considerată orice "comportare necorespunzătoare". În urma mai multor solicitări din partea sindicatelor din Poliția Română, reprezentanții MAI au decis să modifice respectivul ordin, iar în prezent, acesta este în dezbatere publică, proiectul noii forme fiind publicat pe pagina web a instituției. 


"Lege folosită pentru răzbunări personale"

Printre prevederile cuprinse în proiect, propuse de sindicaliști se numără: instituirea interdicției ca cercetarea prealabilă să fie efectuată de polițiști care în ultimii cinci ani au fost sancționați disciplinar, la rândul lor sau care sunt în cercetare disciplinară; polițistul cercetat disciplinar va fi informat în prealabil, iar la sfârșit îi va fi adus la cunoștință raportul încheiat, pe bază de proces verbal.

Sindicaliștii susțin, însă, că mai este cale lungă până când legislația va fi modificată astfel încât să fie corectă. Iar observațiile polițiștilor au fost transmise, la sfârșitul acestei săptămâni, și celor de la ministerul de resort.

"Nu este corect, de exemplu, ca un polițist să fie cercetat disciplinar de o comisie formată din trei - cinci ofițeri de poliție, iar la sfârșit inspectorul șef să afirme că nu este de acord cu sancțiunea și să o schimbe. În cazul acesta, ce rost mai are comisia? Acest ordin a ajuns să fie folosit pentru răzbunări personale, pentru intimidări și alte situații în care polițiștii erau «ținte» sigure. De aceea, considerăm că inspectorul șef nu trebuie să mai poată să schimbe decizia comisiei", ne-a declarat Iulian Surugiu, președintele sindicatului menționat.

Polițiștii vor să fie apărați de avocați, în fața șefilor

Un alt aspect pe care polițiștii vor să-l modifice vizează cercetarea disciplinară pentru abaterile comise în timpul liber. "Potrivit proiectului de ordin, polițiștii nu vor mai fi cercetați disciplinar decât dacă fapta comisă în timpul liber aduce grave atingeri onoarei de polițist. De altfel, nici nu este normal - și au fost cazuri! - ca polițiști care au zgâriat mașina în parcare să fie duși în fața comisiei de disciplină. Dar cum nu se specifică nicăieri ce presupun, mai exact, «gravele atingeri ale onoarei de polițist», am cerut ministerului precizări. Totodată, am cerut ca polițiștii să poată fi asistați de avocați în fața comisiilor disciplinare. În prezent nu au acest drept, abia dacă sunt asistați de un polițist membru de sindicat", a adăugat liderul de sindicat Iulian Surugiu.

Mai puțini bani pentru pagubele materiale

De asemenea, polițiștii și reprezentanții MAI duc tratative și pentru modificarea răspunderii materiale pentru pagubele produse echipamentului instituției. "De multe ori, dacă un agent de poliție lovește un Logan vechi de șapte ani este pus să plătească valoarea mașinii la data achiziționării, când, de fapt, aceasta a scăzut considerabil. De aceea, cerem să se introducă în lege obligativitatea înființării unei comisii care să evalueze paguba la valoarea reală", a mai declarat Iulian Surugiu.

Următoarea întâlnire dintre sindicaliști și reprezentanții MAI urmează să aibă loc pe 1 noiembrie.

Polițiști cu "păcate" comise în timpul liber

Și la Constanța au fost polițiști care au avut de tras pentru faptele comise în timpul liber. Cel mai recent caz este al fostului adjunct al Poliției Crucea, tânărul agent Boris Lintarov, judecat în prezent pentru ultraj contra bunelor moravuri pentru că a "îndrăznit" să scoată pistolul cu gloanțe cu cauciuc și să se apere de cei care-l înconjuraseră și-l amenințau, cunoscuți în orașul Hârșova, unde a avut loc incidentul, în urmă cu un an și jumătate, ca elemente problematice. Incidentul a avut loc în timpul liber al polițistului, acesta nu era în civil și a folosit pistolul personal, iar o persoană a fost rănită. Ironia face că, deși lăudat de colegi și de cei care-l cunosc, Lintarov a fost dus în fața comisiei disciplinare din cadrul IPJ Constanța, iar ulterior a fost "sfătuit" de colegi să-și dea demisia din instituție.

Pe de altă parte, au fost și numeroase cazuri când polițiștii, în timpul liber, au uitat ce simbolizează uniforma lor. În 2009, Norel Nicolae Munteanu, de 40 de ani, din Năvodari, agent în cadrul Secției 2 Poliție din Constanța, a lovit cu mașina personală un bărbat care mergea pe marginea drumului, în Mamaia. Victima și-a pierdut viața, iar anchetatorii au constatat că polițistul avea o alcoolemie de 1,12 mg. alcool în aerul expirat. De menționat că acesta urma să intre de serviciu!

Anul trecut, un polițist de la Secția 5 a fost protagonistul unui alt accident rutier. Agentul șef Mihai Alexandru s-a urcat beat la volan, a acroșat o mașină parcată regulamentar, după care a plecat de la locul accidentului și a fost găsit, ulterior, pe o terasa în stațiunea Mamaia, de unde s-a lăsat cu greu dus la sediul Poliției Rutiere Constanța. În ambele cazuri, protagoniștii și-au dat demisia din cadrul IPJ Constanța. 


Comentează știrea

MILITIANU
20 octombrie 2012
POLITIA...

...ROMANA , CORUPTA (LA TOATE NIVELURILE) ,PROASTA SI NESIMTITA . DE FAPT , NISTE PANDARI NENOROCITI . NU TOTI , CI 95% !

gigi
21 octombrie 2012
pentru "militianu"

Ai dreptate! Padure fara uscaturi nu exista, dar avand in vedere totusi ponderea stirilor despre aceasta categorie sociala fata de cele referitoare la societatea civila ( din care pronabil faci parte), intreaba-te daca mai esti mandru ca esti roman. Gainariile politistilor despre care s-a scris mai sus, palesc tare in fata infractiunilor comise de guvernanti, unele dintre ele fiindu-ti prezentate chiar la televizor!!! Nu le tin partea, dar parca sunt prea putini militienii nesimtiti fata de multi dintre cei care ne conduc si inconjoara! Si nu uita! Pestele de la cap........!

cd
21 octombrie 2012
DREPTUL LA APARARE

O IDEE SUPER BUNA ESTE CA POLITISTUL SA FIE ASISTA DE AVOCAT IN FATA COMISIILOR SI NU DE UN COLEG CARE SARACUL DE EL SE UITA DE DOUA ORI IN SPATE SA NU AUDA SEFUL DACA IA APARAREA POLITISTULUI .SINDICATELE SA INSISTE ASUPRA ACESTUI ASPECT.DE REMARCAT CA SE VOR GASI DESTUI AVOCATI SA-I APERE PE POLITISTI CHIAR DE CEI CARE AU ACTIVAT IN POLITIE .NU O SA-SI LASE FOSTII COLEGI LA GREU.SUNT SIGUR DE ASTA.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Criză de chipiuri pe străzile din Constanța!
Pagina a fost generata in 0.3041 secunde