Polițiștii, revoltați din pricina angajărilor din sursă externă

"Pile și cumetrii! Vreți să distrugeți Poliția Română?"

5926
11

Articole de la același autor

Dacă la sfârșitul anului trecut era doar un zvon, iată că MAI a făcut anunțul oficial în ceea ce privește angajările din sursă externă. În timp ce unii se bucură de oportunitate, polițiștii din sistem au creat o mică revoltă.

"Efectivele MAI primesc întăriri/Și tu poți să fii colegul nostru! O prioritate a ministrului Afacerilor Interne este reducerea deficitului de personal la nivelul structurilor MAI. Astfel, o primă etapă este organizarea concursurilor pentru un număr de 1.000 de agenți de poliție care vor avea ocazia să treacă în corpul ofițerilor, bineînțeles, după promovarea examenului. Începând cu 15 februarie a.c., vor fi inițiate procedurile de încadrare din sursă externă pentru un număr de 2.500 de posturi destinate structurilor operative! Succes tuturor!".

Acest mesaj a fost postat pe pagina de Facebook a MAI. Reacțiile nu au întârziat să apară, fie că au fost pro sau contra. Cei care au ieșit la atac primii au fost membrii Polițiști.ro, care consideră această măsură un dezastru.

"Încadrări directe" de amante și nepoți

"Angajarea unor oameni fără o minimă pregătire polițienească este un demers pompieristic, menit să afecteze atât prestigiul instituției, cât și imaginea polițistului în ochii cetățeanului, dar și raporturile profesionale dintre polițiști. Realitatea a demonstrat că un asemenea nou venit nu se va putea transforma peste noapte în polițist, în ciuda celor care susțin contrariul și categoric va interacționa negativ cu restul colegilor, al căror rol NU este să pregătească noii cadeți astfel recrutați. Un asemenea individ încadrat de pe stradă NU este de niciun ajutor, pentru că impotența lui profesională, generată de lipsa pregătirii de bază, trebuie acoperită/compensată cu muncă suplimentară de către ceilalți polițiști.

În plus, este de notorietate faptul că prin aceste «încadrări directe» sunt angajați doar pe bază de cumetrii, relații și pile, tot felul de nepoți, nepoate, neveste, amante, fine, mătuși, nași, unchi etc., care nu sunt capabili să promoveze un examen de admitere într-una dintre instituțiile de învățământ pentru formarea polițiștilor, dar caută tot felul de modalități imorale și ilegale să pătrundă peste noapte în sistemul polițienesc. Acest fenomen al angajărilor din sursă externă peste tot în lume generează doar incompetență și corupție, pentru simplul fapt că se desfășoară în baza traficului de influență și al unor criterii ce nu au absolut nicio legătură cu performanța", spun polițiștii.

Ilegal?!

Mai mult, aceștia susțin că, în prezent, legislația nu permite încadrări directe pentru funcții specifice de polițiști absolut deloc. 

"Există o singură excepție pentru anumite specializări ori calificări profesionale pentru care Ministerul Afacerilor Interne nu poate asigura formarea profesională inițială prin rețeaua proprie de instituții de învățământ, dar aceste prevederi nu sunt aplicabile pentru funcțiile de agenți de poliție", au adăugat aceștia.

"Ministerul trebuie să se miște repede, dar inteligent"

Alți polițiști au găsit o soluție pentru ca aceste angajări din sursă externă să nu schimbe cu nimic sistemul. Mai exact, au făcut o schemă care nu este de ignorat.

"În primul rând, ar trebui să se aștepte să fie ocupate posturile de ofițeri, respectiv vreo 2.000. Aceste locuri vor proveni de la judiciar, proximitate, arme, explozivi și substanțe periculoase, acțiuni speciale, dar și de la alte servicii unde e nevoie de experiență. Următorul pas ar fi promovarea agenților de la siguranță publică, oameni care au deja experiență și care au trecut de tutelă pentru a ocupa posturile de agenți. Este falsă ideea că dacă vin din școală sunt pregătiți. Ulterior, ar trebui să le accepte mutările polițiștilor care vor să lucreze în județul de unde provin. E altceva să ai familia lângă tine. Ai un psihic mai bun și dai altfel randament. După mutările între județe, să se facă în județ. Cel de la Ovidiu care muncește în altă localitate să fie mai aproape de casă și tot așa. În urma acestor permutări, vor rămâne libere locurile de la siguranță publică. Aici poate veni unul nou și să lucreze pe patrulă cu unul vechi. Nu îi îngreunează munca prea mult și, mai mult, începe de jos, din stradă, de unde înveți foarte multe. De asemenea, se pot folosi din sursă externă și de la Jandarmerie, Frontieră, unde sunt deja cu o oarece experiență, au noțiunile de bază despre legi și noțiunile de aplicare. Nu trebuie uitați cei care au fost disponibilizați în 2011. În urma acestor mutări, vor fi mai puține locuri pentru civili. Ministerul trebuie să se miște repede, dar inteligent", a declarat Vasile Zelcă, președintele SNPPC Constanța. 

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
De qkon
5 februarie 2016
Fals

Cei care chipurile se revoltă,se plângeau ca sunt prea putini.Acum vin întăriri și tot nu E bine.Câtă școală trebuie ca să fii agent de politie.Oare cei doi ani de școală de poliție sunt suficienți?.Cei care vor fi încadrați din sursă externă vor da probe psihologice,medicale ,sportive și țeste de cunostinte.Și apoi vor urma minimum trei luni de curs.Chiar trebuie doi ani să devii agent?.Oare cei care se plâng mai îndeplinesc condițiile?Consider ca examenul este destul de greu,nu intră oricine.Eu personal as face altceva,aș reduce durată școlarizării pentru agenți la 6 luni plus șase de practică și gata.Atunci ar fi mulțumiți.Băieți aveți grijă ca vin copii pregătiți,care mai stiu O limbă străină un calculator și O să va ia locurile.Asta E frică voastră.

m
5 februarie 2016
mm

Care politie.Termenul este un nonsens in Romania.

gigi
5 februarie 2016
numai la noi si la americani asa promovari

Cum dracu am ajuns ca un tablagiu sa ajunga ofiter peste noapte,chiar nu mai sint candidati la Academia de politie avind in vedere ca lefurile sint duble sau triple fata de doctori si nu faci nimic toata ziua plus ce pica pe linga si nu te prinde.In zece ani de la absolvire cu putine pile poti sa ajungi comisar sef cu cel putin 7000 pe luna plus sporuri urmeaza pensii mari etc,in special oservam moda asta la corpul feminin ofiteresc in timp ce ofiterii care in adevar merita ramin in acelasi grad uneori pina la pensiepensie

O
5 februarie 2016
pla

Penibil articol, autorul pune problema de parca pulitia romana ar fi o structura de elita, ci nu formata din burtosi majoritatea analfabeti.

Eugen
5 februarie 2016
proiect online

Cea mai căutată ofertă de muncă! Un proiect care vizează piața mondială de cărți electronice. Căutăm urgent colaboratori part-time sau full-time! Tot în funcție de rezultate puteți primi o scrisoare de recomandare care va contribui enorm la CV. Oferta este pentru toate localitățile țării. Cerem și oferim seriozitate. Lucrați de acasă. Tot ce aveți nevoie este un calculator cu conexiune la internet și atenție la detalii. Este o oferta de nepierdut. Pentru mai multe informații, contactați-ne la adresa de mail: [email protected]

constantean
5 februarie 2016
acelasi

De ce nu i cheam pe cei disponibilizati in 2011.ca stiu ce au de facut.au de recuperat 4 ani.nu sunt precum noii veniti.care nu stiu de nici unele

alina mihai
5 februarie 2016
dezinformare, denigrare!

Sunt încadrare, sursă externă,agent, am dat 4 examene ca sa intru, ca sa fiu admisă! înainte lucram într un supermarket,asezam marfă în rafturi, am auzit la radio anunțuri de angajare în Mai,și mi am urmat, intuiția! am promovat examenul de admitere, după studiu și pregătire, zi de zi, cu pixul și caietul, în mana,și pregătire, singură, sportivă! anii au trecut, însă obrazul este,îl am,alb ca zăpada,mai ales,dacă îți vezi de sarcinile și responsabilitățile tale, de la locul de muncă!!existăm oameni care nu o dăm în,, taine,, cu nimeni, la locul de muncă, suntem în domeniul public, în serviciul țării,sub jurământ, plătiți din banii poporului!numai generalizați sau acuzați, băgați, în același,, troc,, și oameni de onoare, demni!suntem vegheați, cred în DNA,nu i,, sat fără câini,, MAI ul!!!nu i,, batatura,,,, tarlaua,,nimănui,poliția română sau MAI -ul! voi, în loc, sa încurajați, generațiile viitoare, schimbarea,,,sângele proaspat,,în structuri,și chiar îmbunătățirea acestora, voi ce faceți?! !

radu
6 februarie 2016
incadrari

Dragi șefi ai MAI s - au investit în școlile de politie foarte mult va întreb de ce.? Cu ce folos, unde e guvernul tehnocrat bazat pe specialiști când vreți sa încadrați tâmplari, mecanici, paznici etcetera. ?

ce conteaza?
9 februarie 2016
Rusine!

Mda, dar cu dulcea limba romaneasca stai mai slab! In rest, bine ca esti bine si iti merge leafa...Pe viitor, schimba-ti, te rog, pixul si caietul...

Răspuns la: dezinformare, denigrare!
Adăugat de : alina mihai, 5 februarie 2016
Sunt încadrare, sursă externă,agent, am dat 4 examene ca sa intru, ca sa fiu admisă! înainte lucram într un supermarket,asezam marfă în...
john
29 martie 2016
Pile și cumetrii! Vreți să distrugeți Poliția Română?"

Raducule,grea este limba Romana,halal agent!

Răspuns la: incadrari
Adăugat de : radu, 6 februarie 2016
Dragi șefi ai MAI s - au investit în școlile de politie foarte mult va întreb de ce.? Cu ce folos, unde e guvernul tehnocrat bazat pe...
11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Ianuarie 2016
Stire din Eveniment : Septuagenară dată în urmărire
Sâmbătă, 09 Ianuarie 2016
Stire din Eveniment : Tânără dată  în urmărire națională
Pagina a fost generata in 0.5244 secunde