Panică printre șoferi. O boală banală a fost declarată incompatibilă cu șofatul. Mii de constănțeni suferă de ea

2190
4
Panică printre șoferi. O boală banală a fost declarată incompatibilă cu șofatul. Mii de constănțeni suferă de ea - fondapneea-1434561863.jpg

Articole de la același autor

Autoritățile nu vor mai elibera permisul de conducere candidaților sau conducă-torilor auto, fără obținerea unui aviz care să ateste dacă suferă de apnee moderată sau severă în somn. Sindromul de apnee în somn este reprezentat prin somnolență, iar acestea sunt noile reguli impuse de Uniunea Europeană. Statele membre trebuie să adopte până la finalul anului o directivă europeană privind permisele de conducere. Potrivit unui studiu, România este pe locul 5 în clasamentul european al adormirii la volan.

Prevederea este conținut din Directiva CE 2014/85/UE din 1 iulie 2014 care mo-difică Directiva 2006/126/CE a Parla-mentului European și a Consiliului Europei privind permisele de conducere. Cei despre care există suspiciuni că ar suferi de acest sindrom vor fi obligați să treacă de o consultație medicală. Dacă vor trece testul și vor obține avizul își vor putea elibera sau reînnoi permisul de conducere. "Există fișele de examen medical pentru carnetul de conducere care au rubrici cu antecedente patologice. Fișa medicală nu se închide de către clinicile care se ocupă de fișele auto până când medicul de familie nu își pune parafa", a declarat dr. Laura Maria Condur, președinte al Asociației Medicilor de Familie "Tomis".

270.000 de șoferi suferă de apnee

Președințele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan a declarat că cel mai probabil se vor pregăti niște chestionare care vor fi completate, dar vor fi și o serie de simulatoare care să verifice stare de veghe pentru a identifica riscul pacienților. Potrivit unor statistici, din 6 milioane de șoferi, 270.000 suferă de apnee. "Trebuie analizat dacă acest sindrom apare la șoferi, în special la cei profesioniști. Cei care sunt predispuși la acest sindrom sunt cei care sforăie zgomotos, obezii și cei care au somnolență în cursul zilei. Pacienții ar trebui depistați de către medicul de familie, dar cel mai ușor este observat de către partenerul de viață. Dacă observă că acesta în somn are mai multe pauze respiratorii, pentru mai mult de 10 secunde, ar trebui să fie supus unor investigații. Pacientului i se fac niște teste și ulterior pentru o noapte va fi monitorizat cu ajutorul unui aparat. În cursul zilei următoare putem stabili dacă suferă de acest sindrom sau nu. Până acum nu exista nicio obligativitate în rândul șoferilor și este foarte bună inițiativa", a declarat dr. pneumolog Elena Danteș.

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, în prezent, sunt mai multe boli incompatibile cu șofatul, precum hipertensiunea arterială, diplopia, turburarea cardiacă, episoadele de hipoglicemie acută, epilepsia, retardul psihic sever, tulburările de comportament grave, insuficiența renală ireversibilă. Dacă suferi de una dintre aceste boli poți avea interdicție totală la șofat sau, evaluarea periodică se va face mai des, în funcție de riscul de agravare.

Aplicație pentru apnee - "Help! Snoring"

Pentru a vedea dacă suferi de apnee în somn sau nu, a fost lansată o aplicație pentru telefoanele mobile și tablete, cu scop de informare și testare. Cei care au pus bazele sunt: Societatea Română de Pneumologie, Philips Respironics și M2000 Multimedia Systems. Aplicația "Help! Snoring" poate fi descărcată gratuit.   

Comentează știrea

mr.anaconda
18 iunie 2015
Apnee???

Deci va creste pe viitor si bugetul medicilor. Ce nu face omul sa ramana cu permisul in buzunar. Inseamna ca o sa scada numarul de tiruri, de camioane, de autobuze etc. si va creste numarul somerilor. Dar mecanicilor de locomotive, sau celor de la metrou sau tramvaie, intra in aceeasi oala cu soferii? Parerea mea este ca statul sa gaseasca solutii in colaborare cu ministerul sanatatii sa combata aceasta boala.

Mika Hakkinen
18 iunie 2015
sofat

Pai soferi sunt si politistii, si procurorii, si judecatorii, si medicii, si jandarmii, si parlamentarii, si membrii guvernului, si mebrii Curtii Constitutionale si asa mai departee. Asta inseamna ca panica, si groaza s-a abatut si asupra acestor categorii de persoane, nu-i asa? Cand o sa vad parte din acesti oameni ramanand pietoni, atunci sa-mi dati si mie un telefon. Legea, sau regula, cum s-o numi ea e o porcarie. o prostie, o tampenie, o... ...nici nu mai stiu cum sa-i mai spun, ca deja m-am enervat...

G
18 iunie 2015
Oportunitate

Colaborare la domiciliu! Stim ca ati cautat foarte mult timp o oferta cu adevarat serioasa, dar acum este cazul sa va opriti aici si sa incepeti imediat colaborarea cu noi, intr-o activitate part-time la domiciliu, cu castiguri sigure, pe masura implicarii. Va asteptam sa ne cereti mai multe detalii la adresa de email: [email protected]

Tavi
18 iunie 2015
Munca la domiciliu

Daca ai nemultumiri, poti declansa ACUM schimbarea, pentru ca viitorul tau sa fie altul. Succesul garantat se ascunde in ambitia noastra a fiecaruia dintre noi de a NU renunta. S-ar putea ca la batrinete sa trebuiasca sa muncesti daca nu faci ceva in PLUS acum. Oferim curs GRATUIT. Cautam colaboratori part-time care vor sa cistige bani in timpul liber, intr-un proiect unic la nivel mondial. Mai multe detalii trimiteti mesaj "PROIECT" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6833 secunde