Proiect legislativ

Ordinul de protecție, dispus direct de polițiști? "Agentul poate fi influențat sentimental, nu e normal"

1816
Ordinul de protecție, dispus direct de polițiști?
Victimele violențelor în familie ar putea primi mai mult ajutor și vor scăpa de birocrația ce împiedică cele mai multe persoane să găsească curajul de a cere ajutorul autorităților.


Grație unui proiect legislativ aflat în dezbatere publică, polițiștii ar putea constata eventualele abuzuri și dispune un ordin de restricție, fără a mai apela la un judecător. De asemenea, polițiștii îl va putea obliga pe agresor să părăsească locuința și să stea departe de victimă. În prezent doar judecătorul poate dispune, prin ordin, astfel de măsuri de protecție. 


Dacă proiectul de modificare și completare a Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie va intra în vigoare, victimele faptelor de violență domestică vor putea obține ordinul de protecție fără a mai vedea un judecător. Întrucât măsurile vor putea fi date pentru o perioadă de cinci zile, cu posibilitatea prelungirii termenului, vorbim practic despre un ordin de protecție provizoriu, un element de noutate în legislația românească. 


"În situația în care organele de poliție sunt sesizate prin plângere, denunț sau iau la cunoștință pe orice cale despre săvârșirea infracțiunii de violență domestică sau despre existența unor indicii solide referitoare la astfel de infracțiuni, prevăzute de art. 199 din Codul penal, în scopul înlăturării stării de pericol iminent pot emite un ordin de protecție provizoriu", scrie în proiectul pus în dezbatere, potrivit avocatnet.ro, care precizează că pentru a intra în vigoare, prevederile trebuie să treacă atât de Guvern, cât și de Parlament, ulterior urmând a fi publicate în Monitorul Oficial.
 
Când se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu? Atunci când faptele pun în pericol viața și integritatea fizică a victimei, organul de poliție poate fi sesizat atât de persoana în cauză, dar și de o altă persoană care are cunoștință de aceste fapte, urmând ca polițistul să vină la fața locului pentru a verifica situația. În cazul în care se constată că există un risc iminent asupra vieții, integrității fizice sau libertății, polițistul poate emite un ordin de protecție. 


"Ordinul de protecție provizoriu este executoriu și prevederile sale se aplică de îndată, fără somație și fără trecerea vreunui termen", se mai arată în proiect. Atenție însă, odată emis de polițist, ordinul va fi trimis pentru confirmare la procuror, în cel mult 24 de ore, însă procurorul va putea să-l desființeze dacă va constata că a fost dat în mod ilegal sau fără motiv.


În prezent, victimele violenței domestice pot obține un ordin de restricție de la instanța de judecată, însă acest procedeu durează trei zile. "Nu mi se pare în regulă, pentru că nu poți lăsa la aprecierea unui agent de poliție astfel de lucruri. Polițistul, fiind primul sesizat, poate fi influențat sentimental de acel moment, în care găsește victima bătută. Acest aspect trebuie analizat la rece, pentru că a da un ordin de protecție înseamnă îngrădirea unor drepturi. Nu mi se pare normal să intre în atributul Poliției Române așa ceva. După părerea mea, magistrații sunt cei care se ocupă și ar trebui să se ocupe de acest lucru", ne-a declarat polițistul Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5875 secunde