Oare cine îi vrea dezbinați? "Este praf în ochii polițiștilor!"

8657
2

Articole de la același autor

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, alături de Inspectoratul General al Poliției Române, a anunțat semnarea "în premieră" a unui acord ce se aplică exclusiv membrilor SNPPC. Deși la prima vedere ar putea părea că este vorba despre Acordul colectiv privind raporturile de serviciu pentru polițiști, de fapt acordul conține ordonanțe și hotărâri de guvern, ordine de ministru sau legi!

Polițiștii înțeleg prin "exclusivitate" faptul că sunt nevoiți să se înscrie în SNPPC pentru a beneficia de prevederile acordului încheiat între sindicat și Poliția Română.

"Au venit cu făcătura asta" 


Polițiștii spun că nu este vorba despre o negociere colectivă și că nu a fost semnat Acordul colectiv, așa cum au cerut în mai multe rânduri. Mai mult decât atât, oamenii legii afirmă că nu IGPR era în măsură să încheie un astfel de acord, ci Ministerul Afacerilor Interne. 


"Este praf în ochii polițiștilor. Noi tot făceam scandal că nu avem acord colectiv privind raporturile de serviciu și au venit ei cu făcătura asta, o convenție între SNPPC și IGPR, care nici nu are competență să negocieze un acord colectiv. Ei nu au făcut o negociere colectivă. Acordul colectiv este un document care asigură negocieri între Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanții angajaților, organizațiile sindicale. După ce se negociază, el se aplică tuturor polițiștilor, indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat", ne-a precizat Daniel Avasilcăi, vicepreședintele Federației Publisind.

SNPPC, singurul sindicat reprezentantiv la nivel de IGPR 


Acordul a fost încheiat de chestorul principal de poliție Bogdan Despescu, inspectorul general al Poliției Române, și Dumitru Coarnă, președintele SNPPC. 


"Sunt foarte multe lucruri aduse în actualitate. Exclusivitatea constă în faptul că noi suntem singurul sindicat reprezentantiv la nivel de IGPR și nu se putea negocia decât cu sindicatele re-prezentative. Singurul sindicat care îndeplinește condiția reprezentativității este SNPPC, iar restul sindicatelor, cu 200 sau 300 de membri, nu pot fi în aceeași pârghie de egalitate juridică", a declarat, pentru "Cuget Liber", Dumitru Coarnă, președintele SNPPC. 


Întrebat dacă polițiștii care nu fac parte din SNPPC ar trebui să se înscrie în acest sindicat pentru a beneficia de acest acord încheiat cu IGPR, Dumitru Coarnă a răspuns: "Nu vreau să las loc de interpretări. Nu pot să fac astfel de recomandări și ar fi imoral. Fiecare își alege drumul în viață și se poate înscrie în sindicatul care vrea să-l reprezinte și în sindicatul care luptă pentru drepturile polițiștilor".

"Demonstrează tendința disperată de a-și păstra cu forța membrii" 


O altă parte a polițiștilor acuză faptul că nu se indică în mod concret temeiul legal care stă la baza acestui document, ci se stipulează Legea 62/2011, lăsând să se înțeleagă că este vorba despre o negociere colectivă. 


"Acest document conține numai prevederi din Instrucțiuni, ordine de ministru, ordonanțe de guvern, hotărâri de guvern și legi. Probabil cel mai mult a durat să copieze textele din legislație și să le introducă în acest Acord, dar chiar și așa, noi credeam că, odată cu Petre Tobă, a dispărut și moda plagiatelor. Exclusivitatea pe care o invocă SNPPC, conform căreia numai membrilor se va aplica, de-monstrează fără echivoc tendința disperată de a-și păstra cu forța membrii. Li se induce polițiștilor ideea că, dacă nu vor fi membri SNPPC, nu vor beneficia de prevederile Acordului. De fapt, toate prevederile acestuia se regăsesc în legislația deja existentă", afirmă Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni "Europol". 


Documentul are aplicabilitate la nivel național și conține prevederi cu privire la folosirea fondurilor destinate îmbunătățirii condițiilor de muncă, sănătatea și securitatea în muncă, programul de lucru, pregătirea profesională, dar și unele măsuri de protecție pentru membrii de sindicat. De asemenea, se prevede că structurile Poliției Române consultă sindicatul cu privire la repartizarea biletelor de odihnă în locațiile MAI și a locuințelor de serviciu/intervenție. 


Comentează știrea

Student
4 ianuarie 2017
Legalitate

Politia ar trebui sa verifice activitatea procurorilor, asa scapam de spagari si mincinosi!

Andrei
4 ianuarie 2017
Coruptie

Acest Coarna nu cred ca a prins un hot in viata lui sau nu a intocmit un pv. Cat despre increngatura procurori si sefi din ipj Cta situatia e f clara, dar veti vedea cat de curand arestari masive si la justitie si la politie. Atentie cei vizati!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8242 secunde