Oamenii Polarisului negociau contractele și șpaga cu americanii la Budapesta. Parola era "Afrodita" (II)

1733
2
Oamenii Polarisului negociau contractele și șpaga  cu americanii la Budapesta. Parola era
Într-o ediție anterioară, vă prezentam prima parte a dosarului penal cu care Dumitru Martin, acționar Polaris, s-a pricopsit în SUA și din cauza căruia a fost arestat. Agentul FBI sub acoperire și denunțătorii (oficiali militari americani) povestesc în materialul privind ancheta, fiecare pas al milionarului român, dar și al angajaților acestuia, Constantin Schiller, Anamaria Cruceru și Marcel Banaga, în tentativa lor de a mitui oficiali americani pentru a primi contracte de milioane de dolari.


 

Povestea începea în 2014, când atașatul legal al FBI în București a anunțat Divizia FBI din Sacremento că există informații potrivit cărora membrii familiei Martin caută să dea mită unui oficial militar al armatei SUA în schimbul unui contract al Guvernului american cu compania familiei Martin, Polaris M Holding. Contractele ar fi urmat să fie executate în baza militară de la Mihail Kogălniceanu.


Au urmat trei întâlniri între Dumitru Martin și oficialii americani în care românul îi învăța pe aceștia inclusiv cum să primească mita fără a da de bănuit. În episodul de astăzi, vă prezentăm celelalte evenimente descrise în dosar, până la momentul arestării lui Martin.

A patra întâlnire

Pe 26 ianuarie 2015, Dumitru Martin și fiica sa s-au întâlnit cu unul dintre oficialii militari americani în New York, Manhattan. Cu această ocazie, Martin și-a reafirmat intenția de a plăti un comision de 10% din valoarea întregului contract. Acesta a mai spus că nu ar vrea să plătească banii cash, ci prin intermediul unui contract de consultanță.

În februarie 2015, acesta a trimis Polarisului cererea de ofertă pentru un contract de livrare de produse către forțele militare americane staționate 


în baza de la Mihail Kogălniceanu în valoare de aproximativ 22 milioane dolari.

Evenimentele ulterioare din România referitoare la compania Polaris au întârziat și apoi amânat semnarea de către Dumitru Martin sau de către alți oficiali a contractului și plata mitei către comandant. Atașatul din București (LEGAT) a informat că Polarisul a intrat în atenția autorităților din România în cadrul unei anchete de corupție. Rapoartele de la București indicau faptul că familia Martin era îngrijorată în ceea ce privește contractul din SUA prin prisma acuzațiilor de corupție și a anchetei din România.

În martie 2015, Dumitru Martin a luat legătura cu oficialii americani, pe care i-a informat că un manager de-al lui va sosi din România și va lua legătura cu ei pentru a discuta personal. 


Din cauza întârzierilor privind sem-narea contractului, oficialii americani au informat Polarisul că au trebuit să acorde contractul unei alte firme, asigurând însă că există alte contracte care ar putea să intereseze Polarisul. Unul dintre ofițerii de legătură s-a arătat dispus să vină în Europa pentru a discuta cu reprezentanții Polaris detalii despre alte contracte. Astfel, s-a stabilit ca în mai 2015 acesta să se întâlnească la Budapesta cu Cruceru.

Înainte de această întâlnire, el a trimis Polarisului o nouă cere de ofertă pentru un contract în valoare de 12 milioane de dolari privind tot baza de la Kogălniceanu.

A cincea întâlnire

Pe 26 mai, ofițerul american, care a colaborat cu FBI, s-a întâlnit la Budapesta, la Corinthia Hotel, cu Cruceru, Schiller și Marcel Banaga - repre-zentantul Polaris. În cadrul întâlnirii, Banaga a specificat că nu vor mai putea să comunice prin telefon sau email. Americanul i-a propus să creeze un cont de email al cărui parolă să o aibă amândoi, comunicarea urmând să se facă prin mesaje lăsate în Draft, scrise codat. Banaga a fost de acord. 


Ei au creat următoarea adresă de email: US_Romania15@@gmx.com, cu parola "5 afrodita".


În cadrul întâlnirii, reprezentanții Polaris au solicitat ca viitorul contract să fie modificat pentru a avea două componente distincte, una de livrare de produse și una de prestări servicii, prima tranșă din comisionul comandantului urmând să fie de 100.000 dolari. Dumitru Martin hotărâse anterior ca mita să fie 10% din contract, preconizându-se să ajungă la 1 milion dolari. 


Reprezentanții Polaris au sugerat ca restul mitei să fie plătite printr-un contract de consultanță pe parcursul a cinci ani.

Din 26 mai 2015, oficialii americani au comunicat prin adresa de email creată detalii despre contracte și ceilalți ofertanți astfel încât Polaris să poată câștiga licitația. Semnătura lui Dumitru Martin apare pe oferta finală. 


Într-o ediție viitoare, vă vom prezenta cum a plătit Polarisul prima parte a mitei și în conturile cui au ajuns banii.

(va urma) 


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

cetatean
19 februarie 2016
spaga

plaga asta a familiei martin a inceput inca de pe vremea primarului Mihaesi !!!!! gheorghe martin a dat bani la psd si l-a facut pe fi-su deputat desi e un imbecil . Dupa aia s-au imprietenit cu Mazare si l-au corupt si pe el . S-au facut milionari in euro in timp ce angajatii nu erau platiti cu lunile . Am lucrat aclo si stiu ........ Niste jeguri de oameni !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4485 secunde