Noi reguli la calcularea prețului poliței RCA. Tarifele cresc substanțial pentru șoferii cu accidente la activ

338
Noi reguli la calcularea prețului poliței RCA. Tarifele cresc substanțial pentru șoferii cu accidente la activ - rcadaune-1452709767.jpg
ASF a aprobat modificarea normei privind RCA, astfel că asigurătorii vor fi obligați să coreleze evoluția tarifelor RCA cu nivelul daunelor pentru fiecare segment de asigurați, iar pentru vehiculele care nu pot circula în străinătate din cauze tehnice nu vor mai încheia și polițe Carte Verde.


"Am aprobat astăzi (n.r. - miercuri) în Consiliul ASF amendamentele la Norma 23, avem clauza cu privire la corelarea primelor și majorărilor de prime cu daunalitatea", a declarat președintele ASF, Mișu Negrițoiu.


Astfel, asigurătorii sunt obligați să transmită în format electronic Autorității de Supraveghere Financiară ipotezele folosite, metodele și justificarea aplicării acestora pentru calculul primelor, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule. În calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienți de majorare și/sau corecție sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic și actuarial, asigurându-se în acest fel o proporționalitate între tarifele practicate în perioade succesive și evoluția daunalității pe segmentul res-pectiv de asigurați, potrivit art. 21, alin (6) modificat, informează Mediafax.


Același articol este completat cu un alineat, potrivit căruia, pentru fiecare segment, asigurătorul RCA trebuie să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic. În situația în care asigurătorul RCA nu deține suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie să utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piața din România sau la piața Uniunii Europene.


Totodată, norma modificată prevede că asiguratorii vor emite doar polița RCA, fără Carte Verde, pentru vehiculele care nu pot circula în afara României, din cauza limitărilor tehnice. În această categorie se pot încadra mijloacele de transport în comun sau tractoarele cu regim special de înmatriculare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2858 secunde