Modificări pentru accederea în funcția de notar public

275
Modificări pentru accederea în funcția de notar public - 3octfondrenuntaremostenire134927-1360226389.jpg
Legea notarilor publici si a activității notariale a fost modificată, aceste modificări extrem de importante intrând deja în vigoare de la data de 1 ianuarie 2013. Conform dispozițiilor noii legi, condițiile de accedere în funcția de notar public se face prin două modalități, care au în vedere și vechimea candidatului într-o funcție de specialitate juridică. 


Una dintre cele mai importante modificări privește condițiile cerute pentru a putea deveni notar stagiar. Concret, nu mai este nevoie ca notarul stagiar să fie angajat într-un notariat public. După ce vor susține și promova examenul sau concursul, timp de doi ani, vor trebui urmate cursurile de pregătire organizate de Institutul Notarial Român. Pe perioada desfășurării stagiului, notarii stagiari suportă cheltuielile de pregătire stabilite de către Institutul Notarial Român. 


Prima modalitate de a accede în profesia de notar 


Colegiile Directoare ale Camerelor Notarilor Publici organizează anual și simultan, în localitatea în care își are sediul principal fiecare Cameră, la o dată stabilită de președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, examenul sau concursul de dobândire a alitatii de notar stagiar. Acest examen sau concurs constă într-o probă scrisă, cu caracter teoretic, și o probă orală, din tematica ce va fi afișată pe site-ul UNNPR. Media minimă de promovare este 8,00, dar nu mai puțin de nota 7 la fiecare probă. După finalizarea celor doi ani de stagiu, notarul stagiar trebuie să promoveze examenul de definitivat organizat de Institutul Notarial Român. Candidații declarați admiși la examenul de definitivat sunt numiți notari publici prin Ordin al ministrului Justiției.


A doua modalitate de accedere în profesia de notar 


Această modalitate este condiționată de vechimea într-o funcție de specialitate juridică de cel puțin șase ani și de îndeplinirea criteriilor sus-menționate referitoare la cetățenie, domiciliu, lipsa antecedentelor. 
Comisiile formate pentru aceste concursuri și sau examene sunt constituite din cadre didactice universitare, reprezentanți ai Ministerului Justiției și notari publici, care se bucură de o reputație neștirbită. 
Candidații care au promovat concursul de admitere își vor exprima opțiunile pentru ocuparea locurilor de notar public în ordinea mediilor obținute, pe locurile vacante din cadrul Camerei Notarilor Publici în care s-au înscris. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Când poți fi acuzat de cămătărie
Pagina a fost generata in 1.7107 secunde