Maidanezii stăpânesc Constanța. Cum să ne apărăm de atacurile câinilor!

4245
17
Maidanezii stăpânesc Constanța. Cum să ne apărăm de atacurile câinilor! - caini-1312917849.jpg

Zilnic, la Urgența Spitalului de Boli infecțioase Constanța se prezintă zeci de oameni mușcați de câinii comunitari. Printre blocuri,
în parcări sau în parcuri, haitele de maidanezi stăpânesc nestingherite orașul. Nu se sfiesc să atace la cel mai mic semn, sunt agresive atunci când omul le încalcă teritoriul. În tot acest timp, autoritățile asistă neputincioase la asaltul patrupedelor, invocând lipsa fondurilor sau legislația în vigoare pentru a-și masca indiferența. Iar dacă primăria nu ne ajută cu nimic în lupta cu maidanezii,
am stat de vorbă cu medicul veterinar Cosmin Sandu despre cum pot fi prevenite atacurile și cum trebuie să reacționăm când dăm nas în nas cu "Zdreanță".

- De ce atacă maidanezii? Sunt animale crescute printre oameni, obișnuite cu oamenii, dar totuși de ce sunt foarte agresive?
- Temperaturile foarte ridicate înregistrate în ultima vreme repre-zintă un factor optim care determină agresivitatea în rândul câinilor. De asemenea, temperaturile ridicate conduc la deshidratare, care se prezintă ca un disconfort la nivel fizic, dar și la nivel mental fapt ce accentuează atitudinea agresivă și devin irascibili. Pe lângă acestea, spre deosebire de câinii care au stăpâni, câinii "de casă", maidanezii au un regim alimentar care lasă de dorit, iar lipsa hranei îi instigă la reacții violente. Ce-i drept, din fericire, în Constanța nu s-a consemnat până în prezent niciun exemplar infectat cu rabie.
Din cauza lipsei de hrană și apă, câinii obișnuiesc să umble în haită. Un astfel de comportament este determinat de spiritul supraviețuirii, iar acest mod devine, în timp, unul vital pentru mulți dintre ei.

- Cum atacă maidanezii, în haită sau individual? De ce?
- De obicei, câinii comunitari atacă în haită, sunt mult mai agresivi decât la nivel individual. În primul rând este format spiritul de haită, respectă în totalitate deviza "toți pentru unu și unu pentru toți", iar atunci când sunt convinși că inamicul le încalcă teritoriul sunt pregătiți de atac.

- Cum ne putem feri de atacul unei haite? Poate fi prevenit atacul?
- Oamenii reacționează diferit atunci când sunt în fața acestui eveniment. Există o categorie de oameni cărora atunci când le este teamă le sunt accelerate bătăile inimii, iar câinii percep de la distanță simțurile omului, fapt ce îi caracterizează ca fiind sensibili la ultrasunete.
De asemenea, sfătuiesc părinții să nu-și lase copii nesupravegheați, chiar și prin parc sau în zonele pe care le consideră protejate, deoarece sunt predispuși la reacții agresive venite din partea câinilor și mai apoi la infecții. Aceasta se datorează faptului că cei mici au la rândul lor un comportament agresiv față de animale. Mulți dintre cetățeni fac greșeala să arunce în câini cu diferite obiecte, să fugă sau chiar să se apropie, însă nu își dau seama la ce se aventurează. A fugi de câine este, de asemenea, tot un mod de instigare care nu poate decât să accentueze impactul.
Unii dintre ei răspund violenței prin violență, iar acest fapt conduce către un atac sigur din partea maidanezilor.
Cea mai sigură metodă de pre-venire a incidentelor atunci când ne apropiem de un grup mai mare de câini este aceea de a rămâne pe loc. Trebuie să ne păstrăm calmul până nu mai există niciun pericol și abia după aceea ne putem retrage.



Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Timpit
10 august 2011
Timpit

Esti un timpit sa crezi ca un om atacat de o haita de caini poate sa ramina calm pina pleaca javrele.

unu
10 august 2011
??

nu mai bateti campii cu haitele de caini...mi e mie teama mai mult de haitele de tigani din constanta...cu ei ce facem?

admirator
10 august 2011
cretin!

atacul haitelor poate fi si intimplator; mai bine zis, datorat unei confuzii. Haita este iritata de ceva (animal-cai, pisici, magarusi-, masini, om sau alt caine -fie maidanez in trecere, fara haita, fie caine de apartament, iesit cu stapinul la plimbare-). Unul din caini da alarma (incepe sa latre) si toti sar de pe unde sunt ascunsi latrind. Daca ai norocul sa fii fata in fata cu un astfel de caine alertat dar care nu vede tinta (sau in mijlocul haitei pe care n-o vezi cit sunt ascunsi), esti victima sigura.Pentru ca timpitul crede ca s-a dat alarma pentru tinta din fata lui. (deci evitati intotdeauna haitele stirnite sau un caine care latra!) Din experienta proprie, de cite ori am incercat sa ma apar cu un bat sau sa-i potolesc cu vorba, mai rau ii intaritam. De cite ori ma faceam ca arunc in ei cu un obiect, fugeau. Doar cainii turbati sau lupii nu fug cind mimezi aruncarea. Ceilalti stiu efectul pietrii. Daca le vorbesti, trebuie sa ai un ton ferm, de comanda, dar jos. Nu tipete, isterii care tradeaza frica. Si ii stirneste. Trebuie sa-i domini! Cind mimati aruncarea pietrii, observati efectul. De obicei fug, dar multi revin pe la spate. Trebuie sa fiti foarte hotariti cind mimati luarea pietrei de jos (chiar daca nu e) si o "aruncati". Daca tot nu fug, chiar cautati o piatra si dati telefon la 112 dupa Salvare!!!!!!!! Dar, eu am scapat intotdeauna cu piatra. (Si am avut suficiente intilniri de grad 0, pentru a capata experienta.)Nu va bateti cu ei cu bete, genti... daca apuca ceva, lasati din mina. Nu va luptati cu ei asa! Poate da Dumenzeu si pune de-o rabie sa mai scapam de ei..... Ca in privinta parlamentarilor si primarilor nostri.... (legea actuala permite eutanasierea animalelor bolnave; primarii nu vor s-o aplice, din motive lesne de inteles: mina de aur!)

admirator
10 august 2011
si atentie mare

cei pe doua roti: biciclisti, motoscuteristi, etc. Daca sunteti atacati de timpiti si nu scapati cu viteza, coboriti si continuati mersul pe jos, calm. De obicei timpitii inceteaza atacul cind devii om. Cind esti in sea, te cred animal si se reped la spite si pedale.

europeanu
10 august 2011
maidanezii cu doua picioare din primarie

Cam trist articolul.Mie imi suna cam asa:Deoarece hotul de mazare nu face nimic,mai bine gasim alte metode de a trece ca niste sclavi prin viata. Fratilor,cu o asa milostivenie fata de primarul care a nenorocit orasul ajungem si noi maidanezi.De fapt suntem deja dar nu ne vedem.Sper in continuare ca voi de la Cuget sa dati un exemplu civic si sa-i luati de gat sau rat pe hoti.Dar nu cu astfel de articole.

mirona
10 august 2011
cainii sunt suflete

cine spune ca maidanezii trebuie omorati nu are suflet. eu ingrijesc cinci ciini linga blocul meu si sint tare fericiti. sint tare fericiti ca niste copilasi mici. daca toata lumea ar avea grija de ei asa cum am eu nu ar mai musca si nu ar fi rai. ei sunt rai cand le e foame. si cand se repede la oameni eu ii cert si ei intelege si nu mai face nu mai musca.

Geo
10 august 2011
PREVENTIE

Atat timp cat nu vor fi castrati/sterilizati toti cainii cu sau fara stapan nu vom scapa de problema. Ne lamentam de ani de zile cand solutia e atat de simpla.Omori ce e pe strada si apar alte generatii in fiecare an. Vi se pare mai simplu sa fim criminali decat sa prevenim???

Lucifer
10 august 2011
Oras de oameni, nu de caini

Mirona - stii ca incalci legea? Stii ca intretii un focar de infectie? De cate ori ai dus cainii respectivi la veterinar pentru vaccinare, deparazitare si castrare? Daca ii iubesti atat de mult, ia-i la tine in casa. Am convingerea ca si vecinii tai gandesc la fel. Cred ca majoritatea constantenilor sunt de acord ca orasul este al oamenilor nu al haitelor de caini. Rusine edililor care nu se preocupa de cetatenii orasului.

gicu
10 august 2011
ciinii

un sfat:purtati la voi pocnitori din acelea mici si datile cite una in bot cind va agaseaza.

ath
10 august 2011
Codru-i frate cu romanul

Daca codrul a fost vandut,a mai ramas spatiul public.Pe spatiul public se fura ca in codru.Pe spatiul public,romanaul se poarta ca in codru.Primaria il privatizeaza,Mirona are o rezervatie de zimbri urbani, restaurantul din colt scoate mesele pe trotuar,barul de peste drum il transforma intr-o parcare privata si vecinul de la sase vopseste asfaltul in lucul unde el parcheaza.Un pensionar a incercat sa faca si el o gradina botanica in fata blocului dar nu a avut succes.Am avut mare noroc ca nu a reusit.Decat un parfum de trandafiri mai bine un parfum de rahat de caine sau o cresa de purici si capuse.Eu am cerut fonduri europene pentru o ferma de porci pe casa scarii.Astept sa primesc aprobarea.

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2206 secunde