La pușcărie sau la măturat străzi? Infractorii scapă de temniță dacă muncesc în folosul comunității

974
4

Articole de la același autor

Până nu demult, abia de erau câțiva zeci de infractori constănțeni care prestau muncă în folosul comunității. Modificarea Codului Penal a schimbat însă situația: în loc să îngroașe rândurile deținuților, într-o pușcărie, pe banii contribuabililor, astăzi, tot mai mulți constănțeni ce au furat din buzunarele semenilor, au făcut evaziune fiscală sau au intrat peste oameni în case, lucrează pentru stat, fără să fie plătiți!


Pedeapsa ce constă în muncă neremunerată în folosul comunității, aplicată celor care au încălcat legea, a fost prevăzută în legislația penală românească și înainte de momentul februarie 2014 - al intrării în vigoare a noului Cod Penal. Precum în multe alte situații, această măsură era prevăzută, unii judecători o dispuneau, dar hârtiile se pierdeau undeva pe drum, între instituții. În final, foarte puțini ajungeau să efectueze, într-adevăr, muncă în folosul societății. Regulile s-au schimbat, însă, și sunt mult mai drastice. Concret, infractorii care refuză să facă muncă în folosul comunității ajung după gratii! 


"În prezent, înainte de stabilirea pedepselor, judecătorii îi întreabă pe inculpați dacă sunt de acord să presteze muncă în folosul comunității. Potrivit Codului Penal, în cazul în care se stabilește măsura suspendării executării pedepsei, sub supraveghere, munca nerenumerată în folosul comunității era obligatorie. Iar dacă inculpatul o refuză, singura lui alternativă rămâne închisoarea, căci judecătorul nu-i poate aplica măsura suspendării executării pedepsei", a explicat pentru cititorii "Cuget Liber" Liviu Toader, șeful Serviciului de Probațiune. Așa se face că, în prezent, numărul inculpaților constănțeni care ajung să presteze muncă în folosul societății depășește 1.500, în condițiile în care, numai în urmă cu un an, abia dacă se putea vorbi despre câțiva zeci la nivelul întregului județ. Cât despre absentarea de la serviciul impus de judecători, nici că se pune problema! La fel, pedeapsa este închisoarea. 


Scapă de muncă în maximum trei luni 
Dar, așa cum remarcă și responsabilii cu supravegherea celor care muncesc în folosul statului, fără să fie plătiți, când le este prezentată astfel alegerea, toți inculpații preferă să dea cu mătura pe stradă sau să aranjeze câteva dosare, câteva ore pe zi, pentru maximum trei luni, decât să ajungă la închi-soare, poate chiar pentru un an. 


"Munca neremunerată în folosul comunității este între 60 și 120 de zile. Activitatea poate fi întreruptă, în cazul în care apare o problemă medicală, dar legislația impune să fie efectuată în maximum șase luni de la stabilirea sentinței. De comun acord cu inculpații se stabilește dacă acesta efectuează două, patru sau opt ore pe zi", a adăugat reprezentantul Serviciului de Probațiune Constanța. 


O zi de muncă în folosul semenilor este, potrivit legislației penale, de doar două zile. Așa că infractorii care vor să termine mai repede pedeapsa pot alege să muncească până la opt ore pe zi, situație în care li se scad patru zile din măsura impusă. 


Cei cu carte, au și aici parte!
În municipiul Constanța, infractorii prestează muncă în folosul comunității la Direcția de Gospodărire Comunală și la Căminul de Bătrâni, ambele din subordinea Primăriei Constanța. Înainte de a stabili ce activitate va desfășura respectivul inculpat, consilierul de caz de la Serviciul de Pro-bațiune realizează o anchetă socială, ce vizează inclusiv nivelul de educație al acestuia. "De exemplu, avem inclusiv comandanți de navă sau foști lucrători la Garda Financiară care efectuează muncă în folosul comunității. În funcție de caracteristicile fiecăruia, se stabilește unde va presta munca. De exemplu, având în ve-dere nivelul de educație, poate să lucreze la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă sau la Căminul de Bătrâni, la arhivat dosare sau la magazie. Se stabilește tipul de activitate împreună cu repre-zentanții instituțiilor, pentru a nu se aduce atingere secretului profesional", a explicat Liviu Toader. 


Astfel, se urmărește ca persoanele cu un nivel ridicat de educație să presteze o activitate pe măsura pregătirii lor, nu neapărat să dea cu mătura pe stradă.


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

bianca
6 aprilie 2015
locuti de munca

Cea mai cautata oferta de lucru! Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info"la adresa de email:[email protected]

Mirela
6 aprilie 2015
Locuri de munca

Oferte de lucru pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5102 secunde