Decizie a judecătorilor

Interlopii și bătăușii care își fac dreptate cu pumnii vor ajunge după gratii. Plângerea victimei nu va mai fi obligatorie la dosar

18669
5
Interlopii și bătăușii care își fac dreptate  cu pumnii vor ajunge după gratii. Plângerea victimei nu va mai fi obligatorie la dosar - interlopi-1462987704.jpg
Se schimbă situația în ceea ce privește bătăușii interlopi care scăpau de închisoare după ce își amenințau victimele să retragă plângerile formulate. Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie publicată în Monitorul Oficial, care impune tuturor instanțelor o interpretare unică a Articolului 371 din Codul Penal. Articolul 371 din noul Cod Penal definește infracțiunea de "Tulburarea ordinii și liniștii publice", articol în legea penală care ar putea băga după gratii toți bătăușii care comit agresiuni și scandaluri în spații publice. 


Înalta Curte a decis că și atunci când victima este o singură persoană se poate reține comiterea infracțiunii. Până acum, foarte mulți interlopi și alte persoane violente au scăpat de consecințe legale serioase pentru că bătăile aplicate au fost interpretate legal de procurori doar ca "loviri și alte violențe", fără a se acționa împotriva lor și pentru comiterea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, atunci când victima era o singură persoană, precizează evz.ro. 


"Pe infracțiunea de la articolul 371, Tulburarea ordinii și liniștii publice, nu există posibilitatea retragerii plângerii victimei, procurorul se poate sesiza și din oficiu pentru această infracțiune. Polițiștii și procurorii nu încadrau însă faptele aici, dacă era o singură victimă. Considerau că s-a comis infracțiunea aceasta dacă se băteau mai multe persoane în centrul orașului, ceea ce nu era în regulă pentru că favoriza agresorii. Acum Înalta Curte a stabilit că aceasta este încadrarea corectă, ca infracțiune. Chiar și atunci când este o singură persoană victimă a unei agresiuni se poate reține această infracțiune. Dacă se deschide urmărirea penală pe această infracțiune, agresorul nu mai poate scăpa prin retragerea plângerii", a explicat avocatul Florin Kovacs, citat de evz.ro.
Decizia instanței supreme, publicată în Monitorul Oficial din 10 mai 2016, a fost că infracțiunea se comite și se poate pedepsi chiar și atunci când e vorba de o faptă îndreptată împotriva unei singure persoane.


Iată decizia Înaltei Curți ce Casație și Justiție: 


"Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Timișoara, Secția penală, în Dosarul nr. 5.287/290/2013, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept: Dacă elementul material al laturii obiective a infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice prevăzute de art. 371 din Codul penal trebuie îndreptat împotriva mai multor persoane și dacă în situația în care acțiunea descrisă a vizat o singură persoană operează dezincriminarea conform art. 4 din Codul penal.


Stabilește că:
1. În aplicarea dispozițiilor art. 371 din Codul penal, în cazul infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, pentru existența infracțiunii, violențele, amenințările sau atingerile grave aduse demnității nu trebuie să fie comise împotriva mai multor persoane, fiind suficient ca violențele, amenințările ori atingerile grave aduse demnității, care tulbură ordinea și liniștea publică, să fie săvârșite, în public, împotriva unei persoane".


Comentează știrea

adrian g
12 mai 2016
despre batausi

interlopii si batausii sunt persoane bolnave de nervi cu tendinte infractionale,> salile de aikido din constanta te invata sa fii bataus,adica golan< exista in mod legal lupte libere, box sau judo ca sporturi care aduc satisfactii la concursuri.

Clovnu
13 mai 2016
Super

Mai duca'se la puscarie

marushin
13 mai 2016
batausi

La puscariee!!!

vandoreli
18 mai 2016
castiguri bani

Venituri imediate, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Va oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa puteti castiga imediat bani, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima! Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

costica
24 mai 2016
opinie

Activitate noua si usoara! Vrei sa castigi mai multi bani lucrand la domiciliu? Acum este timpul sa iei hotararea care iti va imbunatati simtitor situatia financiara! Avem nevoie de oameni ambitiosi si seriosi! Trebuie sa incepi chiar acum! Cere urgent mai multe detalii la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8169 secunde