Incredibil! Cum de sunt lăsați în libertate criminali și bolnavi psihic

1111
1
Incredibil! Cum de sunt lăsați în libertate criminali și bolnavi psihic - fondcriminal2-1407172010.jpg

Articole de la același autor

Ancheta tânărului care și-a ucis bunica, mătușa și vărul din cauza banilor și a consumului de droguri este pe departe de a fi terminată. Surse din cadrul anchetei spun că o investigație se va face și la nivelul celor care au dispus eliberarea condiționată a lui Ștefan Alexandru Stoica, dat fiind faptul că acesta era cunoscut cu probleme psihice și fiind consumator de droguri. 


Deși avea probleme grave din punct de vedere psihic și consuma droguri în mod frecvent, Ștefan Alexandru Stoica a fost lăsat în libertate atât de comisia întocmită în cadrul Penitenciarului Galați, cât și de magistrații de la Judecătoria Galați, care au admis cererea. Deși principalii vinovați ar trebui considerați reprezentanții penitenciarului, aceștia încearcă să se "spele pe mâini", oferind explicații de genul "Dar nu noi am luat decizia, ci doar am propus!". Din nefericire, în urma acestei decizii, la doar câteva zile după ce a fost eliberat "pentru bună purtare", Stoica și-a ucis rudele cu sânge rece. 


Nu a contestat nimeni eliberarea 
Ștefan Alexandru Stoica fusese eliberat din Penitenciarul Galați pe data de 14 iulie, unde avea de executat o pedeapsă de trei ani și jumătate pentru o tâlhărie pe care a comis-o în municipiul Constanța. 


Tânărul locuia împreună cu bunica sa de mai mulți ani. Când era copil, tatăl său s-a sinucis, iar mama s-a recăsătorit și locuia împreună cu actualul soț în altă zonă a Constanței. Era cunoscut ca fiind un om violent și avea probleme cu drogurile, în sensul că nu se mai putea controla atunci când era sub influența substanțelor psihotrope. A mai fost anchetat și pe vremea când era minor, pentru că a spart o locuință și a incendiat o mașină aparținând unor vecini, însă a fost lăsat în libertate pentru că avea sub 18 ani. 


Revenind la tâlhărie, Stoica a ispășit doar trei ani, o lună și 15 zile din pedeapsă. La începutul aceleiași luni, Comisia de propuneri pentru puneri în libertate condiționată din cadrul Penitenciarului Galați a cerut ca Stoica să fie scos din spatele gratiilor. Drept urmare, judecătorii au dispus eliberarea condiționată a lui Stoica. Culmea este și faptul că toate cheltuielile judiciare avansate de stat au rămas în sarcina autorităților române. Prezenta hotărâre a putut fi atacată cu contestație în trei zile de la comunicare, însă acest demers nu a fost realizat. Drept urmare, Ștefan Alexandru Stoica a fost pus în libertate. 


Cu 30.000 mai mulți deținuți 
Conform anchetatorilor, în urma verificărilor la Penitenciarul Galați, tânărul de 21 de ani era cunoscut ca și consumator de droguri și a fost internat de mai multe ori la Spitalul Penitenciar Poarta Albă cu diagnosticul "tulburări de comportament, impulsiv". Cu toate acestea, el a fost propus spre eliberare condiționată. Motivul poate fi și acela că Penitenciarul Galați este suprapopulat. În acest moment, în închisoare se află 31.945 de condamnați. Aceasta în condițiile în care, în noiembrie 2012, este consemnat un raport în care se specifică faptul că în Penitenciarul Galați se aflau 1.028 de deținuți. 


De ce a fost eliberat 
În primul rând, este bine de știut faptul că cererea de eliberare condiționată se face la propunerea comisiei constituite la nivelul Penitenciarului sau la cererea persoanei condamnate. În acest caz, Stoica nu a cerut eliberarea condiționată, ci i-au "oferit-o" reprezentanții Penitenciarului Galați. 


În al doilea rând, în lege se specifică faptul că eliberarea condiționată a unei persoane se face în baza unor condiții care trebuie îndeplinite, cum ar fi ca deținutul să fi ispășit două treimi din pedeapsă, de conduita persoanei pe timpul încarcerării, dar și de regimul de executare a pedepsei privative de libertate în care este repartizată. Or, în cazul lui Ștefan Stoica, pe timpul ispășirii pedepsei a avut de nenumărate ori un comportament neadecvat și a fost diagnosticat în repetate rânduri cu tulburări de comportament. Cu atât mai rău este și faptul că tânărul era un cunoscut consumator de droguri. În plus, dacă ne referim la regimul de executare a pedepsei, Penitenciarul Galați este profilat pe deținuții care execută pedeapsa în regim de maximă siguranță și închis. 


"În cazul eliberării condiționate, se în-trunește o comisie formată din judecătorul de supraveghere, care este președinte, împreună cu directorul penitenciarului și mai multe cadre care au desfășurat activități directe cu deținutul și se fac propuneri la nivelul penitenciarului. Cererea de eliberare condiționată este dusă la instanță, deci în mod automat judecătorul este cel care dispune eliberarea condiționată sau amânarea. Prima condiție ca să se ajungă la o asemenea comisie este să îndeplinească o fracție obligatorie, adică două treimi din pedeapsă. Comisia propune eliberarea, dar este un caracter orientativ, ju-decătorul are cuvântul final", a precizat inspectorul Ionuț Anghel, din cadrul Penitenciarului Galați. 


Surse din rândul anchetei spun că autoritățile au deschis o anchetă și pentru a se stabili dacă Stoica a fost eliberat cu îndeplinirea condițiilor și cum anume a fost eliberat condiționat. 


Comentează știrea

admirator
5 august 2014
vreti sa incetati cu prostiile?

Acuzati conducerea Penit. Galati ca a propus eliberarea conditionata si Judecatoria ca a aprobat-o. Si ce mare reducere de pedeapsa a fost? Individul era condamnat la 3 ani si 6 luni, i s-a dat drumul la 3 ani si 15 zile. A plecat mai devreme cu 5 luni si jumatate. Ce mare scofala? Daca pleca la termen, nu era la fel de violent? Nu stiti ca eliberarea conditionata este principalul mijloc prin care adm. penitenciarelor tin in friu detinutii? Daca lipseste speranta de eliberare mai timpurie decat cea pronuntata de judecatori, ce detinut ar mai fi controlabil si cooperant? Daca nu stiti ce se intimpla in penitenciare si cum lucreaza adm. penitenciarelor, de ce tot vorbiti? In ceea ce priveste comportamentul detinutilor eliberati, depinde de mai multi factori. Inclusiv mediul familial. Nu puteti sa condamnati asa, pe oricine pentru orice. Aici v-ati gasit sa condamanti penitenciarul ca i-a dat drumul mai devreme. Si sa tot spuneti ca era violent si incontrolabil cand lua droguri. Ce droguri? De unde le procura, cu ce bani? Ia vedeti aici si scormoniti, daca sunteti jurnalisti. Dar cand si-a omorat familia era sub influenta drogurilor? Daca nu... In ceea ce priveste boala psihica e dovedita cu acte medicale? Atunci nu trebuia dus la parnaie ci la balamuc, sa fie tratat. E bolnav ca asa credeti voi? Atunci voi sunteti buni de dus la balamuc. Cred ca trebuie sa abordati problema rational, analizand toate aspectele. In fond, voi sunteti revoltati ca nebunii nu sunt tratati de cadre competente si sunt lasati liberi. Asta nu e treaba instantelor si a penitenciarului. Adresati Parlamentului o petitie, prin care cereti ca bolnavii psihici, dovediti cu certificate medicale, sa nu mai fie inchisi ci dusi la spitale de profil si tinuti pina sunt vindecati. Si sa nu mai fie lasati liberi pe strazi! Asta e cu totul altceva. Decat ce cuprinde articolul vostru. Care ------- imprastiat in toate directiile, numai unde trebuie nu. Faceti ca blonda care se duce la ginecolog ca face ... imprasatiat si nu stia de ce. O pune doctorul pe masa, se uita, scoate un nasture cu 4 gauri. "Al naibii italian si mi-a spus ca este anticonceptional!"... Calibrati... nasturii!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4942 secunde