Incendiu la Psihiatrie, la Palazu Mare. Anchetă cu multe semne de întrebare

1098
1
Incendiu la Psihiatrie, la Palazu Mare. Anchetă cu multe semne de întrebare - fondincendiupalazumare-1410282875.jpg

Articole de la același autor

Anchetă la Secția de Psihiatrie Palazu Mare, după ce trei pacienți au fost răniți grav într-un incendiu izbucnit într-un salon. Bolnavul suspectat că ar fi provocat incendiul, cu o brichetă (!), ar fi fost sedat de două ori înainte de incident. Deși acest incendiu ridică semne de întrebare, inclusiv cum de un bolnav psihic avea o brichetă, conducerea Spitalului Județean Constanța consideră că personalul medical a acționat exemplar. 


Era ora 4,55 (ieri dimineață), când pompierii constănțeni au fost solicitați pentru un incendiu izbucnit într-un salon al Secției de Psihiatrie Palazu Mare, secție externă a Spitalului Județean Constanța, unde sunt internați pacienții cu afecțiuni psihice. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea", imediat spre locul respectiv au plecat două autospeciale, dar până la sosirea militarilor, cadrele medicale stinseseră incendiul. 


"Echipajele ajunse la fața locului au găsit urme ale incendiului pe tocul ușii și o saltea parțial arsă", ne-au precizat reprezentanții ISU Dobrogea. Mai grav a fost însă faptul că cei trei pacienți internați în salonul respectiv, trei bărbați cu vârste peste 50 de ani, suferiseră arsuri, doi dintre ei pe brațe și fețe, iar unul pe aproape toată suprafața corpului. Aceștia au fost transportați la Spitalul Județean Constanța, unde au fost diagnosticați cu arsuri de gradul I și II. Potrivit dr. Mihnea Avram, directorul medical al spitalului, doi dintre pacienți au fost intubați, întrucât aveau arsuri pe căile respiratorii; până la ora prânzului, toți trei au fost transportați cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic de Urgență, Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București. 


Pentru a stabili ce s-a întâmplat, mai ales că pompierii au afirmat că, din primele indicii, focul a fost pus intenționat, au fost demarate anchete atât de către polițiștii constănțeni - având în vedere că trei persoane au fost rănite grav, dar și de către conducerea unității spitalicești, pentru a se stabili dacă personalului medical i se poate imputa ceva. 


Din primele indicii, reprezentanții unității sanitare susțin că incendiul a fost provocat de un pacient ce fusese internat doar cu câteva ore înainte de incident. 


Ce spune conducerea spitalului 
Dr. Dănuț Căpățână, managerul Spitalului Județean Constanța, a descris cursul evenimentelor din noaptea de luni spre marți: "Pacientul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe în jurul orei 23,00, însoțit de fiica sa și de polițiști, fiind într-o stare vizibilă de agitație psihomotorie, din cauza consumului de băuturi alcoolice. În jurul orei 00,00, pacientul a ajuns la Secția de Psihiatrie Palazu Mare, unde a fost văzut de medicul de gardă. Inițial, pentru că nu prezenta tulburări psihice, medicul a intenționat să nu-l interneze. Dar, dat fiind comporta-mentul extrem de agresiv, atât față de fiica lui, cât și față de cadrele medicale, pacientul a fost sedat și apoi internat. Fișa de internare este de la ora 1,00. Ulterior, în jurul orei 3,00, pentru că devenise din nou recalcitrant, i-a fost administrată o nouă doză, așa cum este consemnat în fișa medicală. La ora 4,30, infirmierul de serviciu a observat că ieșea fum din salonul unde se afla pacientul, împreună cu alți doi bolnavi". Potrivit acestuia, pacientul suspectat că ar fi provocat incendiul a fost operat de cancer laringian, astfel că s-a comunicat foarte greu cu el. 


Managerul spitalului a subliniat faptul că personalul medical a in-tervenit "conform procedurilor". "Și-au făcut treaba în mod profesionist și vreau să le mulțumesc. Focarul a fost limitat", a menționat reprezentantul spitalului. 


A fost sesizat și Ministerul Sănătății 
Cât privește faptul că bolnavii aveau țigări și surse de foc, dr. Căpățână a subliniat că pacienții sunt controlați pentru a nu avea arme albe, nu neapărat pentru a nu avea… țigări!  Mai sunt însă numeroase aspecte ce trebuie lămurite: de ce pacienții diagnosticați cu afecțiuni psihice aveau acces, nesupravegheați, la surse de foc, de ce este o neconcor-danță între ora primirii apelului la pom-pieri și cea indicată de conducerea spitalului ca fiind cea la care a izbucnit focul etc. De precizat că situația a fost sesizată și reprezentanților Ministerului Sănătății. 


Comentează știrea

sf. dracu
10 septembrie 2014
eminescu, saracu'

"... sa dai foc la puscarie/ si la casa de nebuni"

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Septembrie 2014
Stire din Eveniment : Autoturism în flăcări, în Techirghiol
Duminică, 24 August 2014
Stire din Eveniment : Arde o mașină în Constanța
Marţi, 12 August 2014
Stire din Eveniment : Incendiu în Constanța
Pagina a fost generata in 0.663 secunde