Patronii spun că au rămas fără pâine pe masă de sărbători

Incendiu devastator - complexul Histria, mistuit din temelii - Galerie Foto

2167
11

Articole de la același autor

Un incendiu violent a devastat, ieri dimineață, un complex comercial din Constanța. Focul puternic a izbucnit la una dintre clădirile aflate în incinta en-gross-ului Histria, de pe bulevardul Aurel Vlaicu. Flăcările s-au năpustit asupra depozitului înainte ca proprietarii standurilor să ajungă la muncă, așa că nu au fost victime. Pompierii s-au luptat cu focul mai bine de șapte ore. 


Unul dintre cele mai cunoscute en-gross-uri din Constanța a fost făcut scrum, ieri, într-un incendiu care a afectat o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați. Histria era un complex profitabil pentru mai bine de o sută de comercianți, care vindeau de la mase plastice până la haine și alimente. Acum a devenit un morman de fier vechi și lemne arse. Totul a fost generat, se pare, de un scurtcircuit la instalația electrică. De aici și până la nenorocire a fost un singur pas. Flăcările s-au extins extrem de repede, înghițind mai bine de 80% din depozit. 


Comercianții din incinta depozitului sunt disperați. Spun că nu știu ce vor face, pentru că dăduseră și ultimii bani pe marfă, așteptând clienții care vin la cumpărături înainte de Crăciun. 


"Îmi luam o casă din banii pe care i-am băgat aici! Măcar dacă ne-ar fi lăsat să ne luăm din marfă, să mai salvăm ceva. A ars tot, munca noastră de-o viață. Luasem o grămadă de marfă pentru că se apropie sărbătorile. Acum ce-o să facem?", spune o femeie, în lacrimi. 


Șapte ore de luptă cu focul 


Apelul de urgență a sosit la 7.13, ieri dimineață. De atunci, peste 60 de pompieri din cadrul ISU Dobrogea s-au luptat mai bine de șapte ore pentru a lichida incendiul violent, care amenința că se extinde și în împrejurimi. 


"Pompierii au intervenit cu zece autospeciale. Incendiul a fost greu de stins, fiind nevoie de aproximativ șapte ore pentru stingerea focului. Intervenția a fost grea, pentru că în zonă nu există hidrant de apă", afirmă colonelul Costel Datcu din cadrul ISU Dobrogea. 
În cele din urmă, la fața locului a ajuns și o scară rulantă folosită pentru intervenții la înălțime, dar flăcările mistuiseră deja o bună parte din depozit. Intervenția militarilor a fost una extrem de periculoasă, pentru că au fost nevoiți să intre în fiecare din încăperile en-gross-ului pentru a fi siguri că nu există victime și pentru a încerca să salveze din bunurile oamenilor, cărora nu le-a mai rămas nimic de făcut decât să se uite, neputincioși, la cum le arde afacerea și, în cazul unora, agoniseala de-o viață. 


Oameni supărați pe pompieri 


Incendiul a izbucnit de la o clădire aflată în incinta en-gross-ului. În interiorul acesteia se aflau zeci de cauciucuri și uleiuri, astfel că flăcările au cuprins, în scurt timp, și mai multe magazine aflate în apropiere, dar și mai multe mașini, venite cu marfă. De altfel, oamenii care lucrează în cadrul depozitului sunt supărați că, la primele ore ale dimineții, pompierii au venit cu prea puține mașini și cu apă insuficientă. "Ei s-au oprit să stingă clădirea de la intrarea în depozit, în loc să fi intrat cu două mașini spre centru, să înconjoare focul", ne-a spus, plângând, unul dintre comercianți. 


Toți comercianții din zonă sunt înlăcrimați. Au investit mii de lei în marfa pe care o cumpăraseră pentru sărbătorile de iarnă, iar jucăriile, băutura și restul produselor au ajuns scrum. 


Zece autospeciale și firme private 


Pentru aceasta a fost nevoie de zece autospeciale ale militarilor, însă au avut parte de ajutor și de la firmele private. Pentru stingerea focului, pompierii au avut la dispoziție trei autospeciale de la Detașamentul Constanța oraș, două din Palas, două din Port, două de la Tuzla și una de la Medgidia. De asemenea, militarii au avut parte de sprijin de la RAJA (două vitanje cu apă), două cisterne cu apă de la Polaris, două autospeciale de la Oil Terminal, una de la CET Palas, una de la Consal și Arabesque. Privații nu au stat pe gânduri când a fost vorba de ajutor, pentru că, din nefericire, în zonă nu există hidranți, așa că militarii au trebuit să întrerupă activitatea pentru scurte perioade de timp, pentru a putea alimenta. 


De asemenea, circulația pe bulevardul Aurel Vlaicu a fost deviată, de polițiștii rutieri, pentru câteva ore, din cauza focului care se extindea cu repeziciune. 


După ce au stins focul pompierii și polițiștii au demarat cercetări, stabilind că au existat trei focare de unde a pornit incendiul, cauza cea mai probabilă fiind un scurtcircuit. 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
iontz
20 decembrie 2013
mm

Complex... haha ce gluma.. mai degraba focar de infectie..

romani
20 decembrie 2013
prostia la

daca aveau un rahat de stingator pulbere 50kg nu se mai intampla asta dar cand le zici nu vor sa cumpere, te iau la hai hai, altadata, mai omule 900lei va poate salva in caz de incendiu, nu ne trebuie, nu ne intereseaza, acuma plang, pai ce sa va fac mai oamenilor, asta vara cand avem drum pe la pufuleti ma rugam de o doamna cu o bomba de pravalie ( bomba pentru foc ) sa se protejeze, erau un sfat bun pentru ca stiu cum vin pompierii, vai mama lor, doar voi castigati nu eu, nu va vindeam eu stingatorul respectiv. acum un an ma certam cu pompierii pe internet, i-am sfatuit sa isi achizitioneze o masina de dimensiuni mici, care ajunge repede la incendiu, sa o doteze cu un 300kg pulbere pentru interventii rapide, eu am vorbit eu am auzit, sunt buni numai in presa sau atunci cand salveaza pisici din copaci, in rest interventia lor este un de rahat, degeaba ajungi cu 6 tone apa daca totul arde, mai bine ajungi cu mai putin la un foc mai mic, seful pompierilor ar trebui dat afara, nu gandeste deloc, ma ce naiba fac ei acolo toata ziua ? nu gadesc deloc in prevenire, sau ca mortii cu masina plina de apa si asteapta focul iar pana ajung ei s-a dus naiba tot.

noni
20 decembrie 2013
tragic dar ciudat

Tragic evenimentul dar desi nu vreau sa cad in patima conspiratiilor, ma intreb ce sanse erau ca incendiul sa plece din cel mai bun loc cu putinta. O cladire din lemn, plina de materiale inflamabile, chiar in poarta ca sa limiteze accesul in interior... ca nu prea cred in coincidente...Oricum, daca s-ar face pariuri pe tema a ce se va reconstrui pe acel amplasament, eu mizez pe blocuri, nu stiu de ce...

un cetățean
20 decembrie 2013
bă, nu fiți proști!

Totul PUTE...Cum să plece focul din trei părți de la un scurcircuit?! Vedeți și voi cine câștigă din treaba asta...

GHEORGHE
20 decembrie 2013
ASIGURAREA MARFII

De asigurarea marfii nu au auzit proprietarii? La atata marfa inflamabila patronul Histriei este de condamnat ca nu avea instalatii proprii de stingere a incendiului.

john
21 decembrie 2013
REasigurare

Ca sa asiguri trebuie s-o ai pe factura, naica! Una la mana. A doua, daca habar n-ai mai bine mucles. Patroni acolo sunt doi. Si, una e sa fii patronul spatiilor pe care le-ai inchiriat si alta sa fii patronul societatilor chiriase. Trei. Si tu ca si ala cu... "stingatoarele" lui: DIN CE STIU EXTINTOARE (STINGATOARE) EXISTAU CAM IN FIECARE STAND, CA-I VERIFICA POMPIERII. DAR STANDURILE LA ora 7 : 1 3 ERAU INCHISE SI, BAGATI-VA VOI IN FLACARI CA SA LE SCOATETI DIN STANDURI SI SA LE FOLOSITI!!! Ca tot sunteti "inteligenti". Patru. Toti din standurile alea se incalzesc cu aeroterme si calorifere electrice si reteau aia era oricum suprasolicitata si, frecvent stiu ca le sar disjunctoarele de la tablouri. O fi posibil sa fi pus cineva ceva intentionat, habar n-am, dar sistemul ala electric era oricum solicitat.

Răspuns la: ASIGURAREA MARFII
Adăugat de : GHEORGHE, 20 decembrie 2013
De asigurarea marfii nu au auzit proprietarii? La atata marfa inflamabila patronul Histriei este de condamnat ca nu avea instalatii proprii de...
john
21 decembrie 2013
ca bine zici

D-aia n-or fi cumparat aia de la tine: te-or fi vazut asa de "specialist" si videai "STINGATOARE", iar ei or fi avut nevoie de "EXTINCTOARE". Poate tura viitoare le "vinzi" ce le-o trebui. Si daca ai fi cascat ochii poate le-ai fi vazut si extinctoarele alea mari de pe holurile de la wc-uri. Dar, mai ai o sansa: vindele alora de la "Eden". "gogule", DACA N-AVEAU EXTINTOARE O INCURCAU CU POMPIERII. Ia-o mai logic!

Răspuns la: prostia la
Adăugat de : romani, 20 decembrie 2013
daca aveau un rahat de stingator pulbere 50kg nu se mai intampla asta dar cand le zici nu vor sa cumpere, te iau la hai hai, altadata, mai omule...
imbecil
21 decembrie 2013
soferul

alo...nu stingatoare de 2kg...am zis 50kg care au jet de pana la 4metri distantza, am vazut ce pot, doar unul dintre chiriasi a spus ca ardea doar un magazin

Răspuns la: REasigurare
Adăugat de : john, 21 decembrie 2013
Ca sa asiguri trebuie s-o ai pe factura, naica! Una la mana. A doua, daca habar n-ai mai bine mucles. Patroni acolo sunt doi. Si, una e sa fii...
imbecil
21 decembrie 2013
soferul

ai citit macar tot ? am dat un sfat eu, nu vindeam stingatoare, am zis ca am trecut si eu printr un asemena incendiu, am ramas ca ei, doar cu fiarele din magazin si cu paguba

Răspuns la: ca bine zici
Adăugat de : john, 21 decembrie 2013
D-aia n-or fi cumparat aia de la tine: te-or fi vazut asa de "specialist" si videai "STINGATOARE", iar ei or fi avut nevoie de "EXTINCTOARE". Poate...
RAZVAN
21 decembrie 2013
ASIGURAREA MARFII de la GHEORGHE

DACA STIAI CATE CEVA DESPRE ASIGURARI NAI MAI FI PUS INTREBAREA ASTA... NU SE PUTEAU ASIGURA AU INCERCAT DAR NU STIU EXACT DAR NU AVEAU UN ACT NECESAR PENTRU A FACE ASTA.. (MA REFER LA FIRMELE CARE AVEAU SPATIILE INCHIRIATE) SA INCERCAT GARANTAT.

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Decembrie 2013
Stire din Eveniment : Pompierii constănțeni sting un incendiu
Vineri, 20 Decembrie 2013
Stire din Eveniment : Arde o casă în Constanța!
Miercuri, 18 Decembrie 2013
Stire din Eveniment : Moarte suspectă în Eforie Sud
Miercuri, 04 Decembrie 2013
Stire din Eveniment : Pompieri constănțeni avansați în grad
Pagina a fost generata in 0.6376 secunde