În luptă cu moartea: "Orice intervenție poate fi și ultima!"

281
În luptă cu moartea:

Articole de la același autor

Emoția ascuțită - parcă în tandem cu sunetul sirenei - care le strânge inima în fața imprevizibilului e înăbușită în suflet în timp ce curajul și spiritul de sacrificiu le dau forță. Și totuși, oricare intervenție poate fi ultima pentru pompierii militari.

Pompierii constănțeni spun că sunt conștienți de aceste riscuri și le asumă cu fiecare misiune. Pentru ei, important este să nu aibă remușcări la sfârșitul zilei că ar fi putut să facă ceva mai mult și nu au reușit. Acestea sunt situațiile în care intervenția este tardivă și nu au altceva de făcut decât să constate decesul unor persoane.

"Există momente în care ești afectat, pentru că ai remușcări în sensul că îți reproșezi ție că nu ai reușit să faci mai mult ca să salvezi acele vieți omenești. De multe ori se întâmplă să fie prea târziu pentru a mai putea acționa și să nu mai avem ce face", povestește lt. Marin Leonov, locțiitor comandant al detașamentului Palas din cadrul ISU Dobrogea.

Două minute prețioase

Pompierii militari constănțeni sunt puși pe jar de fiecare dată când primesc apel de la 112. Durează două minute de la momentul preluării apelului și până când militarii pleacă în intervenție.

"Se primește apelul pe 112, după care se completează nota de anunțare, care este înmânată comandantului intervenției, în care este detaliat în ce constă apelul de urgență, persoana care a anunțat, al cărei număr de telefon îl avem în nota de anunțare, pentru că în momentul în care plec cu autospecialele pot lua legătura direct cu acea persoană, care îmi va da detalii despre eveniment. După aceea, șeful intervenției indică cu ce mașini se va efectua deplasarea, care este itinerariul, le explică oamenilor despre ce este vorba. În momentul în care ajungem la fața locului, fluxul de evenimente se desfășoară foarte rapid. Încercăm să acționăm pentru stingerea incendiilor, concomitent cu protejarea zonelor învecinate. Durează două minute de când primim un apel până plecăm către locul evenimentului", explică lt. Marin Leonov.

Cele mai periculoase situații

"Foarte periculoase sunt situațiile în care acoperișul este șubred și există pericolul să cadă. Trebuie să acționăm etapic, astfel încât să nu ne punem viața în pericol. În momentul în care avem cazuri de acest gen, de acoperiș în pericol să cadă sau pereți dislocați, căutăm să consolidăm peretele sau acoperișul, după care intrăm. Este clar că totul este un necunoscut, însă avem proceduri special create pentru a ști cum să acționăm. Se intră mereu câte două persoane cel puțin, numai pe marginea peretelui, palmând, pentru a vedea temperatura. Dacă este să se prăbușească acoperișul, se va prăbuși pe mijloc", spune pompierul.

Asigurări de viață… din părți

Deși li se cere să fie zilnic pregătiți să se sacrifice și chiar să moară pentru îndeplinirea misiunilor ce le sunt încredințate, pompieri nu au asigurare de viață. Iar asta în condițiile în care în fiecare secundă în care intră în luptă pentru a mai salva o viață, de fapt, pompierii și-o riscă pe a lor.

"Din cauza riscului mare, nu prea vrea nimeni să ne facă asigurări de viață. Eu, cel puțin, am încercat să-mi fac, dar au spus că este riscul prea mare. Răspunsul a venit foarte rapid, în jumătate de oră!", precizează militarul constănțean. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9043 secunde