Ai luat amendă sau ți s-a reținut permisul?

În ce condiții poți cere anularea procesului verbal de contravenție

3260
1
În ce condiții poți cere anularea procesului verbal de contravenție - fondinceconditiipoticereanularea-1390412035.jpg
În momentul în care ești oprit în trafic, iar polițistul găsește o neregulă, acesta va constata contravenția și va întocmi un proces verbal. Dacă însă nu ești de acord cu sancțiunea, indiferent că e vorba despre o amendă sau reținerea permisului de conducere, poți depune o contestație. Există mai multe metode prin care poți cere anularea procesului verbal. 


Din sancțiunile ce pot fi aplicate pe drumurile publice, amenda este cea mai întâlnită în viața de zi cu zi, iar motivele primirii sunt multiple, de la neadaptarea vitezei regulamentare, consumul de băuturi al-coolice, vorbitul la telefonul mobil în timpul șofatului, nepurtarea centurii de siguranță până la neacordarea de prioritate. 


Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 stabilește că un proces verbal de contravenție este anulat dacă nu conține prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, fapta săvârșită de contravenient, data comiterii faptei și semnătura agentului constatator. "Nulitatea se constată și din oficiu", se mai menționează în ordonanță.


Prin urmare, dacă ceva anume este completat în mod eronat, referitor la date precum nume, prenume, numărul de înmatriculare al mașinii, descrierea contravenției, încadrarea ei în drept, sau orice alte detalii obligatorii a fi înscrise în procesul verbal de contravenție, ne regăsim în situația unei șanse de reușită pentru anularea procesului verbal întocmit de agentul constatator. 


"Este dreptul oricărei persoane să conteste procesul verbal de contravenție. Însă este important să se știe că acesta poate fi contestat în maxim 15 zile de la data întocmirii procesului verbal", precizează subcomisarul Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier Constanța. 


Contestarea procesului verbal de contravenție


"Procesul-verbal constatator al amenzii trebuie comunicat contra-venientului în termen de o lună de zile de la data aplicării acesteia. Dacă se depășește acest termen, procesul verbal poate fi contestat pentru necomunicare, în vederea anulării", explică polițistul. 
În caz contrar, atât sancțiunea principală a amenzii, cât și cea complementară, a suspendării dreptului de a conduce pe o anumită perioadă de timp, se prescrie. 


"Executarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare al contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancțiunii", se mai arată în document. 


Contestarea unui proces-verbal de contravenție se poate face în termen de 15 zile de când v-a fost comu-nicat, la judecătoria de pe raza loca-lității unde a fost săvârșită contra-venția. Dacă ați semnat procesul-verbal pentru luare la cunoștință, termenul curge din momentul întocmirii sale, însă dacă procesul-verbal vă este trimis prin poștă, termenul de 15 zile începe să curgă de la data primirii documentului, indicată de ștampila Poștei. 


Comentează știrea

Arabu
23 ianuarie 2014
Daca te amesteci cu tarita , te maninca porcii!

Mi-a venit acasa o amenda pentru viteza, dar masina din fotografie nu era a mea si nici in localitatea respectiva nu fusesem.Am facut CONTESTATIE, bineinteles ca am ajuns in instanta, am avut cistig de cauza, dupa o luna de zile cind asteptam sa vina decizia , am fost instiintat ca amaenda se mentine , totul din cauza unei grefiere proaste care a gresit numarul de dosar, in final sa rezolvat , dar a implicat bani , stres si timp pierdut, deci se mai poate spune inca odata ca in Romania se moare cu dreptatea in mina.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6455 secunde