Goana după "rable"! Constănțenii își înmatriculează pe bandă mașini vechi, de frica unor posibile noi taxe

6095
7
Goana după
Timbrul de mediu nu va fi înlocuit cu o taxă nouă foarte curând, anunță reprezentanții Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților. 


Șoferii care au achitat timbrul de mediu și-ar putea recupera banii după finalizarea discuțiilor ce au loc cu privire la procedurile de restituire a banilor. Între timp, constănțenii au profitat de scoaterea taxei de la 1 februarie și au înmatriculat mașini pe bandă rulantă. Astfel, în această perioadă au fost înmatriculate de trei ori mai multe autoturisme față de aceeași perioadă a anului trecut. 


Constănțenii au profitat din plin de lipsa taxei de mediu și, de teamă că va fi implementată o altă taxă, au luat cu asalt Serviciul Permise și Înmatriculări Auto Constanța. "De la începutul lunii februarie și până în prezent, am avut 9.616 înmatriculări, față de aceași perioadă a anului trecut, când au fost 3.515. Trendul acesta ridicat se menține. În opinia mea, mai mult ca sigur vom avea cel puțin de două ori mai multe vehicule înmatriculate, ca medie", ne-a precizat comisarul șef Marian Tudose, șeful Compartimentului Permise de Conducere din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Constanța.


"Vom purta discuții despre timbrul de mediu"


Deși sunt anumite voci care anunță o posibilă adoptare prin Ordonanță de Urgență a unor noi taxe de poluare pentru deținătorii de autoturisme, această opțiune nu este susținută de conducerea Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, care precizează că variantele de înlocuire a timbrului de mediu vor fi puse spre dezbatere publică. 


"Această întâlnire va avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare, iar atunci vom purta discuții despre timbrul de mediu, despre cum pot recupera banii cei care au plătit această taxă. În privința înlocuirii timbrului de mediu, ministrul Mediului a prezentat câteva variante și din câte am înțeles acestea vor fi lăsate în dezbatere publică și va mai dura până când se va lua o decizie în acest sens", a declarat pentru "Cuget Liber", Mircea Banias, vice-președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților. 


Samsarii de mașini second-hand pun cruce afacerilor


Unii administratori ai parcurilor de mașini second-hand sunt pregătiți să pună capăt afacerilor și vor să renunțe cât mai repede la această activitate. Ei spun că din 1 februarie, dată la care a fost scos timbrul de mediu, nu au mai avut parte de vânzări, reușind să dea doar 5 autoturisme la mâna a doua de la începutul anului și până acum.


"Afacerile merg prost, foarte prost. Caut cât mai repede să închiriez locul și mă reprofilez. Înainte, oamenii cumpărau de la noi autoturisme pentru că le găseau gata înmatriculate și la un preț bun. Doar că, de când a fost scoasă taxa timbrului de mediu am pus cruce afacerii. Abia dacă am reușit să vând 5 mașini și acelea la un preț nu prea ridicat. Oamenii se așteaptă să găsească mașini la 1.000 de euro aici, la prețuri foarte mici și așa preferă să meargă în străinătate și să-și înmatriculeze singuri autoturismele", se plâng administratorii de parcuri cu mașini second-hand. 


"Eco-vignete", în locul timbrului de mediu


Ministrul Mediului a anunțat că locul timbrului de mediu va fi luat, cel mai probabil, de "eco-vignete", diferențiate în funcție de norma de poluare a motorului. Conform proiectului ce urmează să fie propus de Ministerul Mediului, toate autoturismele înmatriculate în România ar urma să aibă lipit pe parbriz un abțibild colorat, în funcție de norma de poluare a motorului. 


"Există trei sisteme la nivel de UE, fie o taxă de prima înmatriculare, fie un impozit care se plătește în funcție de gradul de poluare, fie o acciză în prețul carburantului. Acestea sunt cele trei variante pentru a combate nivelul de poluare și pentru a avea mașini cât mai puțin poluante. Există sisteme care funcționează și în alte state în care un șofer care a intrat într-o anumită zonă este avertizat de faptul ca a intrat într-o altă zonă. El poate atunci sau în 24 de ore să trimită un sms în care să plătească taxa respectivă dacă ea va exista", a declarat Daniel Constantin, ministrul Mediului. 


Dacă va fi adoptat în forma propusă, toate service-urile unde se face Inspecția Tehnică Periodică (ITP) ar urma să fie obligate să lipească pe parbrizul mașinii căreia i se face ITP-ul, un sticker conform normei de poluare trecută în talonul autovehiculului. 


Comentează știrea

Cetatean
21 martie 2017
Rable

Care este rostul unui sticker lipit p parbriz? Alta idiotzenie identica cu celebrul card de sanatate. Ai talon, sa treak norma de poluare in el

Anonim
21 martie 2017
Nu sunt rable

Nu stiu despre ce masini stiti voi ,dar eu am vazut numai porche panamera,Sclass,bmw seria7 ultimul model masini de peste 50 de mii de euro cu numere rosii sau numere de germania deci nu cred ca se inmatriculeaza numai rable.Si pana la urma este o parte buna in inmatricularea masinilor de exemplu un S 500 odata cu plata impozitului aduce un venit frumusel la taxele locale.

Gigi
21 martie 2017
La salariile astea ce poti sa-ti ei .....o rabla !

Toata lumea si-ar dori o masina noua , dar la salariile astea mizere nu ai curajul sa-ti faci un credit pentru masina !

Dns
21 martie 2017
Taxa

De ce nu se specifica nicaieri cat beneficiu aduce anularea taxei romaniei? Datorita faptului ca banii de impozit ajung la stat si nu mai ajung la bulgari ? De ce nu se spune nicaieri??????

ady
21 martie 2017
opel cu numere de Bulgaria

Eu am opel cu numere de Bulgaria si merge foarte bine

Gheo
21 martie 2017
Masini vechi?

Masinile furate se inregistreaza repede inclusiv cele cu nr de bulgaria !/politia rutiera ar trebui sa vada masinile sechestrate de barul vanatorul!

COANA MITA BICICLISTA
21 martie 2017
SA FACI DIN C...T BICI

CAND ESTI BOU SI MARLAN, CAND NU AI CE MANCA DAR VREI MASINA PE CARE NU POTI DA MAI MULT DE 1000E ESTE LOGIC CA AI LUAT UN CACAT.CUM DRACU SA CREZI CA AI MASINA CAND AI DAT 4500 DE LEI??? MAI TAMPITILOR 1000E COSTA NUMAI CAUCIUCURILE UNEI MASINI DIN CLASA MEDIE. CUMPARATI TOTUL LA MANA A 7A SI VA DATI LEI. AM VAZUT DES IN CTA MASINI DIN CATEGORIA LUX CU PNEURI LUSTRUITE.

Pagina a fost generata in 0.5471 secunde