Gara Constanța, tărâmul bișnițarilor de țigări și al hoților din buzunare

2001
10
Gara Constanța, tărâmul bișnițarilor de țigări și al hoților din buzunare - garastatie43vanzatoritigarismena-1335556014.jpg


În stațiile RATC din apropierea Gării Constanța este tot timpul aglomerație. De aceea, aici își fac veacul cei mai mulți bișnițari de țigări și, odată cu apropierea verii, devine locul preferat de "acțiune" al hoților din buzunare.

Nu este piață sau zonă intens circulată din municipiul Constanța unde să nu fie văzuți comercianți ambulanți, cerșetori și, bineînțeles, bișnițari de țigări. Fie că stau cu mâna întinsă sau oferă spre vânzare trecătorilor mărunțișuri de proastă calitate, reprezintă o constantă a străzilor orașului nostru. Dacă s-ar realiza, însă, un top al zonelor preferate de această categorie a societății, Gara Constanța ar fi clasată, indiscutabil, pe locul fruntaș.
Drept dovadă, aici pot fi văzuți cei mai mulți bișnițari de țigări. Nu mai puțin de nouă persoane, bărbați și femei, se aflau vineri la "datorie", pe trotuarul unde staționează autobuzele 40, 43 și 100. Potrivit polițiștilor, care spun că îi au în vizor, este vorba de o familie formată din mai mulți frați, surori și cumnați.
Pot fi recunoscuți cu ușurință, după borseta sau poșeta pe care o poartă în față și după cuvintele magice: "Țigări, țigări avem!". Iar dacă găsesc un client, unul dintre ei se îndreaptă către una dintre ascunzători: tonomatul de cafea din stația de autobuz sau mașina parcată în apropiere. Își petrec întreaga zi în stația de autobuz și dispar numai atunci când se aude că apare "garda" - respectiv patrula de la Secția 3 sau echipajul de jandarmi.
În ocaziile când sunt prinși, măsura care se ia împotriva lor este amendarea contravențională cu 1.000 de lei. Motivul? Au învățat că, potrivit legislației, trebuie să fie găsiți cu peste 10.000 de țigarete pentru a se alege cu dosar penal. În schimb, le sunt întocmite acte de urmărire penală pentru contrabandă dacă sunt surprinși, din nou, pe stradă, vânzând țigări, în interval de un an de la primirea amenzii contravenționale.

Hoții din buzunare au ieșit la vânătoare!
Alți obișnuiți ai zonei sunt hoții din buzunare; mai ales de când s-a încălzit vremea, ies la "vâ-nătoare" în grupuri de trei sau patru și vizează în special bătrânii, femeile și copiii.
Polițiștii de la Biroul Investigații Criminale din cadrul Poliției Constanța ne-au spus că majoritatea dintre ei sunt în evidențele lor și realizează periodic acțiuni pentru prinderea lor. De cele mai multe ori, pentru că modul de operare nu implică acte de violență, judecătorii dispun cercetarea lor în libertate. Așa că a doua zi se întorc pe stradă și-și reiau activitatea.
Sfatul polițiștilor este ca, înainte de toate, să vă luați toate măsurile pentru a nu cădea victimă acestor infractori. "Operează în echipă, dar nu înseamnă neapărat că până la sosirea mijlocului de transport în comun stau împreună. Nici nu vorbesc între ei. Pot fi recunoscuți după obiceiul de a purta o haină, un rucsac sau, în timpul verii, un prosop, de așa manieră încât una dintre mâini să fie acoperită, pentru a putea acționa. Înconjoară victima atunci când se urcă lumea în autobuz și coboară înainte să se închidă ușile", ne-a declarat agent șef principal Cătălin Ologu.
Mai mult, deși atitudinea generală a martorilor este de a întoarce privirea când îi văd pe hoți în acțiune, polițiștii atrag atenția că trebuie să se ia atitudine.



Comentează știrea

robert
28 aprilie 2012
kitsch-ul mazare

cand dreaq luati panarama aia de "vapor" care sluteste fatada garii?

Legionarul
28 aprilie 2012
Lepadaturile din politie

Uite ce sfaturi ne dau lepadaturile si lichelele din Militia Constanta:"sa se ia atitudine".Adica ei nu-si fac treaba ptr care sunt platiti (sunt platiti din banii nostri) si au tupeul sa ne dea sfaturi.Ei sunt mana in mana in acesti infractori,chiar ei recunosc ca-i ancheteaza in libertate. PS.Acesti militieni facuti la apelul de seara la scoala de la Campina & magistratii constanteni(cei mai corupti din tara) sunt adevaratul pericol public al orasului.

Politia
28 aprilie 2012
zZzzz

Faceti-ne datoria, va rugam!

4. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

gheorghe
28 aprilie 2012
sa luam atitudine

da tov. militieni vom lua atitudine,pot sai identific f. usor pe hoti ,vin din ialomita,calarasi .buzau(dimineata cu personalul) ,iau atitudine,si ca sa fiu sigur ca nu ma vor ataca in viitor, ii voi lichida ,e bine ?, dupa ce atragi atentia asupra lor, te urmaresc si te injunghie,si ca masura de legitima aparare trag eu primul,ce spuneti ? sunteti de partea mea intorcand capul?

gheorghe
28 aprilie 2012
vaporul

vaporul este emblema lui mazare logo -ul lui "...a tras barca pe uscat..." , un marinar adevarat nu pune barca pe uscat decat cand o calafatuieste. Era laudabil daca vapoarele aste erau ancorate in portul tomis,armate cu tot armamentul(echipamentul) unei nave,cu instalatii radar ,telefonie ,sala masinilor complet restaurata ,simulatoare si contra unei sume modice sa fie vizitate de turisti vara,si iarna, sa fie infiintate cercuri de tineret si copii pentru familiarizarea cu secretele marinariei,ca doar suntem oras maritim,nu?sau gresesc,

Răspuns la: kitsch-ul mazare
Adăugat de : robert, 28 aprilie 2012
cand dreaq luati panarama aia de "vapor" care sluteste fatada garii?
nu pot sa cred
28 aprilie 2012
ma lashiiiiiiii

he he ehe! cica sa luam atitudine! bai ,nashparliilor dar voi de ce dracu sunteti platiti? sa luati sapga pe neve si sa frecati duda cu masina politiei pe banii nostri. nasolilior! si ciorditorii nu au doar o haina pe brat ca sa poata opera in liniste ,mai au si o lama de barbierit cu care taie omul pe fata daca incearca sa se apere de ei. iar daca eu am tupeu si ii dau una in muian si ii las lat , tot eu ma duc la parnaie pt agresiune fizica . fira-ti ai dracu cu legeile voastre cu tot: mars la cusca si ni mai latrati aiure( mesaj pt purtatorul de cuvant al ipj cta) . pixulika ,asta de ai scris articolul , uitasi fata , sa ii mentionezi pe taximetristi pirati din gara care nu fura la buzunar aia te fura cu tot cu bagaj ; sau asta nu se pune ca e piua -piua !? stim noi ca nenea de la camera taximetristilor sperie lumea rau ,ti-o fi fost teama sa adaugi asta la articol! etete ca o facui io! lol am zis!

angela
28 aprilie 2012
bisnita

Bisnita e in floare pe langa toate pietele : Tomis Nord , Brotacei , .... si autogari !!!! Politia stie f; bine , asta trebuie sa dea de gandit celor mari din Minister , etc....

nelu
30 aprilie 2012
politia e degeaba

desfiintati politia, si construiti bordeluri. in ambele cazuri e vorba de muie, da' la curve macar merita

Marian
1 mai 2012
Rușine!

Mai mare rușinea: o faună pestriță și tuciurie face de râs acest oraș și practic autoritățile, îpotriva tuturor demersurilor făcute de cetățeni, sunt incapabile să-i facă față! Pentru ce plătim o groază de taxe, polițiști, jandarmi dacă tot nu fac nimic? Mergeți de exemplu în Piața Grivitei și veți întînli hoți de telefoane, vînzători de telefoane furate, vânzători de țigări, tot felul de indivizi dubioși puși pe furat și scandal, toată lumea îi cunoaște, sunt aceeiași de ani de zile, dar poliția este neputincioasă sau nu vrea să-i vadă.... A venit vara, bișnițarii roiesc în jurul turiștilor străini căutându-și cu ochi lacomi victimele. Poliția nu-i vede? O familie de țigani (soț și soție) fac tot felul de afaceri în fața aprozarului, au monopolizat spațiul din fața vitrinei, toată lumea-i revoltată și scârbită, cum sunt și eu, din cauza indiferenței autorităților. Ajunge să ne fie silă să trăim în acest oraș

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2672 secunde