Fraude de peste un milion euro din fonduri europene

726

Articole de la același autor

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Constanta au luat la verificat dosarele depuse pentru obtinerea de fonduri europene în agricultura. Au descoperit cum seful Serviciului Autorizare Plati din cadrul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud Est Constanta si doi afaceristi au "fentat" sistemul pentru a obtine finantari de sute de mii de euro. În total, prejudiciul depaseste un milion de euro. Acum, cei trei vor trebui sa returneze banii si sa raspunda în fata Justitiei. 

Astfel, Catalin Gheorghe, fostul sef al serviciului mentionat din cadrul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud - Est Constanta (în prezent suspendat din functie) este acuzat ca în luna decembrie 2009 a atasat la dosarul unei firme o scrisoare de garantie contrafacuta. Ca urmare, firma respectiva a obtinut pe nedrept suma de 1.927.358 lei (echivalentul a aproximativ 456.719,90 euro)din fonduri europene).

Ulterior, în martie 2012, inculpatul a procedat similar, atasând o alta scrisoare de garantie contrafacuta la dosarul altei firme, si aceasta obtinând 1.507.696 lei (echivalentul a aproximativ 345.801,83 euro), din fonduri europene. Barbatul este acuzat de complicitate la obtinerea ilegala de fonduri europene si va fi judecat de magistratii Judecatoriei Constanta.

Fraude si în afacerile cu porci

Alt dosar penal a fost întocmit pe numele a doi afaceristi din judetul Constanta. Nicolae Anuta, administrator al SC Helianthus SRL Limanu, este acuzat de folosire documente false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene, înselaciune, schimbarea destinatiei fondurilor europene si fals în înscrisuri sub semnatura privata în forma continuata. În acelasi dosar, Aura Liliana Serbanica, administrator al SC Cat - Line Construct SRL Mangalia, este acuzata de complicitate.

Potrivit anchetatorilor, la data de 11 iunie 2009, în baza unui contract încheiat cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.), SC Helianthus SRL, firma administrata de Anuta, a fost beneficiarul unui sprijin financiar nerambursabil în valoare de 1.998.770 lei, în vederea punerii în practica a proiectului intitulat "Adapost pentru îngrasarea suinelor în comuna Limanu". 

Pe parcursul derularii proiectului, inculpatul a prezentat autoritatii contractante înscrisuri false din care reiesea ca firma a achizitionat lucrari, motiv pentru care a primit, pe nedrept, un avans de 908.531,81 lei (echivalentul a aproximativ 212.273 euro). Concret, pentru a obtine banii, Anuta a prezentat oferte de la SC Cat - Line Construct SRL Mangalia si de la o alta firma. Pe baza acestor înscrisuri prezentate de inculpat, care nu reflectau posibilitatile reale ale ofertantilor si nu erau emise de la acestia, autoritatea contractanta a aprobat plata sumei mentionate mai sus. De asemenea, din banii astfel obtinuti, Nicolae Anuta a utilizat în interes personal suma totala de 233.699 lei, reprezentând o parte a avansului. 

Cei doi administratori au fost trimisi în fata magistratilor de la Judecatoria Mangalia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5081 secunde