Drogații vor scăpa de închisoare, din 2014

5036
4
Drogații vor scăpa de închisoare, din 2014 - fdrogatiivorscapadeinchisoare1-1388922671.jpg

Articole de la același autor

Consumatorii de droguri sunt victime, iar în loc să fie pedepsiți, ar trebui să fie incluși în programe de reabilitare. Aceasta este concluzia specialiștilor antidrog, iar din 2014 astfel vor fi considerați și de legislația din țara noastră. La ora actuală, legislația în vigoare în țara noastră pedepsește consumul de droguri cu ani de închisoare. Astfel, potrivit Legii 143/2000, tinerii care sunt surprinși de polițiști cu un pliculeț de stupefiante în buzunar, dar și cei care au, acasă, pe balcon, o cultură de canabis, pentru consumul propriu, riscă să petreacă după gratii între doi și cinci ani de închisoare. Din februarie 2014, însă, odată cu intrarea în vigoare a Legii 187/2012, a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, consumatorii de droguri vor putea să scape de închisoare sau de amenda penală dacă vor fi de acord să-și trateze dependența. 
Justiție terapeutică
"Această lege este un pas important care se face în lupta de combatere a consumului de droguri, căci duce la implementarea a ceea ce numim «justiție terapeutică». Consumatorul de droguri este privit ca o victimă, principalii vinovați, să spunem așa, fiind traficanții, dealerii, care profită de ei și de pe urma lor. Și în prezent, în contextul legislației în vigoare, consumatorii de droguri ajung la tratament, la noi, prin Serviciul de Probațiune din cadrul Tribunalului Constanța, dar acest fapt nu le exclude pedeapsa, fie că este cu suspendare sau nu, sau amendă penală. De anul viitor, însă, va exista o alternativă", ne-a precizat comisarul șef Cristian Oprișan, șeful Centrului Regional Antidrog Constanța. 
Închisoare, amendă penală sau tratament 
Nu înseamnă că tinerii care sunt prinși că prizează sau fumează stupefiante nu vor mai fi pedepsiți! Astfel, potrivit prevederilor legale adoptate la începutul lunii noiembrie, consumatorii de droguri vor risca între trei luni și trei ani de închisoare sau amendă penală.  Dar vor putea să scape de pedeapsă dacă vor intra într-un program de reabilitare. "În cazul infracțiunilor de deținere, producere sau cumpărare de droguri pentru consumul propriu, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de pre-venire, în scopul in-cluderii acestuia în circuitul integrat de asistență. În funcție de concluziile raportului de evaluare întocmit de centru, în termen de cinci zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul consumatorului, includerea acestuia în programul integrat   de asistență a consumatorilor de droguri. Dacă până în momentul pronunțării hotărârii, inculpatul respectă protocolul programului, instanța de judecată poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării. Nerespectarea, pe durata termenului de supraveghere, a programului integrat de asistență atrage în mod corespunzător aplicarea dispozițiilor Codului Penal", se prevede în legislația care va fi aplicată în țara noastră din februarie 2014. De menționat că, potrivit Raportului Național privind situația drogurilor în România 2013, se observă inclusiv în practica judecătorească din ultima perioadă tendința de a fi mai "îngăduitori" cu cei care doar consumă droguri, fără a le comercializa. Astfel, specialiștii au notat creșterea numărului amen-zilor penale aplicate în dosarele penale întocmite pentru consum și a pedepselor de închisoare cu suspendare. 
Zeci de consumatori de droguri tratați în 2013 
La nivelul județului Constanța, 28 de consumatori de droguri au primit tratament, în cadrul Centrului Regional Antidrog. Astfel, potrivit informațiilor puse la dispoziție de reprezentantul instituției, în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie, 54 de persoane au cerut sprijin în acest sens, dintre aceștia 28 fiind consumatori, iar 26 rude. Majoritatea consumatorilor (respectiv 27) au fost bărbați, vârstele acestora fiind cuprinse între 16 și 45 de ani; dintre aceștia 11 au fost trimiși de către Serviciul de Probațiune, în cadrul pedepsei primite, 12 au fost aduși de familie, iar trei de la cabinete de psihologie. Cei care au nevoie de ajutor  pentru a renunța la dependența de stupefiante, se pot adresa specia-liștilor Centrului Regional Antidrog Constanța, situat pe strada Mi-mozelor sau la numerele de telefon 0241.555.105 ori TEL VERDE 0800.8700.700.


Comentează știrea

gheorghe
5 ianuarie 2014
DROGATII LA INCHISOARE PE VIATA

TOT CE HOTARESC IMBECILII DELA UE TREBUIE APLICAT FARA DREPT DE APEL? MAI BINE FARA UE .

Bbbeeee
6 ianuarie 2014
lege ca la musulmani avem nevoie

Felicitari ptr.incurajarea consumului de droguri.Bravo!Intrare in UE taxe si impozite mai mari libertate la o viata mai gre ptr.romani.

nelu
6 ianuarie 2014
aberatie

eu propun sa nu mai avem nici cod penal

admirator
6 ianuarie 2014
e o masura buna!

Drogatii s evor putea trata legal si scapa de viciu, vor putea colabora cu Politia si da in primire pe cei care vand droguri etc. Toate tarile civilizate, cu experienta in domeniu, au adoptat aceasta masura. Focusati producatorii si comerciantii, nu consumatorii!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5087 secunde