Un nou dosar de corupție

DNA aruncă în aer piața imobiliară din Constanța. Terenul în mijlocul orașului costă 3,5 euro/mp

4720
3
DNA aruncă în aer piața imobiliară din Constanța. Terenul în mijlocul orașului costă 3,5 euro/mp - fonddnapiataimobiliara-1453998539.jpg

Articole de la același autor

Scandalul ANRP ajunge și la Con-stanța. DNA a mai deschis un dosar pentru retrocedările ilegale. Crinuța Dumitrean, fosta șefă ANRP, este acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu și luare de mită, după ce ar

fi primit, prin intermediari, 400.000 euro mită pentru retrocedarea unui teren din Constanța. Anchetatorii spun că terenul, situat în zona Anadalchioi, a fost supraevaluat cu 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Simu Horia și alte persoane beneficiare ale drepturilor litigioase.

Potrivit DNA, la data de 22 octombrie 2009, suspectul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro.

"De la acea dată, suspectul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare", se arată în comunicatul DNA.

Totodată, DNA anunță că s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de Horia Simu pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită și spălare de bani, în formă continuată, precum și față de Alin Horațiu Dima, expert evaluator, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu și luare de mită.

Dumitrean, 400.000 euro mită

Potrivit anchetatorilor, pentru "ajutorul acordat", Crinuța Dumitrean a primit, prin intermediari, de la suspectul Simu Horia suma de 400.000 euro.

În același context și pentru același motiv, în perioada decembrie 2010 - februarie 2011, expertul evaluator, Alin Horațiu Dima, ar fi primit prin intermediar de la același suspect suma de 5.000 euro.

Procurorii susțin totodată că în peri-oada 24.06.2011 - 11.11.2011, Simu

Horia a disimulat adevărata natură a pro-venienței sumei totale de 5.066.300 euro, obținută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme con-trolate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale.

"Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011, suspecții Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și o altă persoană, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei". Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase", se mai arată în comunicatul DNA.

v v v

Trebuie făcută precizarea că la capitolul cifre, evaluarea DNA scârțâie serios. Nu contestăm probele prezentate de procurori și faptele care se presupune că au fost săvârșite, însă nu putem să nu constatăm aberația prin care DNA susține că 25 de hectare de teren în buricul Constanței ar costa în realitate doar 875.000 euro, adică 3,5 euro/mp. Potrivit agenților imobiliari constănțeni, un teren aflat la marginea orașului, fără utilități în zonă, costă 35 euro/mp, în niciun caz un teren în mijlocul Constanței, unde metrul pătrat sare de câteva sute de euro. 

Comentează știrea

DODO
29 ianuarie 2016
clasic !

Se pare ca este vorba de teren agricol NU de intravilan,mai ales in buricul orasului,asa cum se exprima articolul ,iar pretul a fost confirmat de un agent imobiliar la tv.Restul matrapaslicului sa-l lamureasca DNA-ul

Ilie
29 ianuarie 2016
Teren

Terenul despre care vorbiți nu este situat "în buricul Constanței", ci este un teren plin de gropi și de gunoaie, undeva la marginea de nord-vest a Constanței. Motivul invocat pentru a fi făcut "neretrocedabil" îl reprezintă faptul că este străbătut de o cale ferată și de un drum. Mari porțiuni din acest teren sunt încă libere și puteau fi retrocedate, dar s-a preferat despăgubirea, prin supraevaluare. Aș vrea să văd pe cineva cumpărând o bucată din acel teren cu 35 euro/mp !

euu
30 ianuarie 2016
dna vs 35e

Este foarte simplu de aflat pretul terenului.Se merge la notar se ia 1 bucata GRILA cu preturile maxime si minime,Dragi tovarasi daca pretul este in bare ce faceti?imposibil vb de un teren in ct... valu =20,30e mp,Cumpana 40,50 E MP, TRACTORULUI in km 5 100e mp ... sa declari mai putin la notar...iar este infractiune ca inseli statul roman si nu platesti impozit cat tebuie,o intreaga abrambureala Dragi TOVARASI!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 22 Decembrie 2015
Stire din Eveniment : Chiliman, la DNA într-un nou dosar
Vineri, 18 Decembrie 2015
Stire din Eveniment : Piedone, din nou în fața DNA!
Joi, 17 Decembrie 2015
Stire din Eveniment : Liviu Dragnea, audiat la DNA
Pagina a fost generata in 0.546 secunde