Descinderi la Constanța într-un dosar de furturi de obiecte de patrimoniu

192
Descinderi la Constanța într-un dosar de furturi de obiecte de patrimoniu - furturi-1450470141.jpg

Articole de la același autor

Ofițerii din cadrul Direcției de Investigații Criminale - Inspectoratul General al Poliției Române sub atenta coordonare a procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au destructurat o grupare care se ocupa cu furturi de obiecte din tezaurul României.

În urmă cu câteva zile, anchetatorii au organizat nouă percheziții în Constanța, Timiș, Arad, Bihor, Suceava, Sălaj și București. Suspecții sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizarea prealabilă, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, furt calificat constând în sustragerea de bunuri din site-uri arheologice sau zone cu potențial arheologic, constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani constând în deținerea, transferul și valorificarea acestor bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri, precum și a infracțiunii de tăinuire.

Potrivit anchetatorilor, bunurile care au fost furate din sit-uri arheologice din Timiș și Caraș-Severin erau ulterior vândute pe internet.

"În fapt s-a reținut că o serie de utilizatori ai unor site-urilor de vânzări online au oferit spre vânzare bunuri/obiecte care sunt bunuri culturale mobile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național, atât din categoria fond, cât și tezaur.

În urma efectuării perchezițiilor au fost recuperate un număr de 720 de monede antice și medievale, 35 de piese de ceramică romană și 1 sigiliu medieval. De asemenea, au fost descoperite și confiscate 2 detectoare de metal pentru care nu exista autorizare, aplicându-se și două sancțiuni contravenționale pentru deținerea de detectoare de metale fără autorizație", au precizat procurorii PICCJ. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Septembrie 2015
Stire din Eveniment : Descinderi cu mascați la Constanța
Pagina a fost generata in 0.4225 secunde