De ce sunt atât de multe cazuri de înec pe litoral. "Marea Neagră a suferit schimbări profunde"

2043
5
De ce sunt atât de multe cazuri  de înec pe litoral.
De la începutul acestui sezon și până în prezent, 15 persoane au murit înecate în apele Mării Negre, pe litoralul românesc. Ultima victimă a mării și-a pierdut viața la sfârșitul săptămânii trecute, în zona plajei Modern. Cele mai multe cazuri de înec au avut loc în stațiunea Eforie Nord, iar salvamarii atrag atenția turiștilor și constănțenilor asupra schimbărilor care au survenit în Marea Neagră.

Pentru a afla mai multe despre "secretele" Mării Negre și schimbările care pun în pericol viața turiștilor, am stat de vorbă cu reprezentanții Direcției Hidrografice Maritime. Astfel, am putut afla că odată cu derularea programului de reducere a eroziunii în zona de litoral și de înnisipare a plajelor din stațiunile românești de la malul mării au fost aduse modificări substanțiale asupra reliefului submers.

"Zona de litoral la Marea Neagră a suferit de-a lungul anilor schimbări profunde influențate de o serie de factori naturali precum configurația reliefului emers și submers, orientarea liniei țărmului, structura granulometrică a plajelor, factori meteo-hidrologici, peste care se suprapun intervențiile antropice care constau în diferite construcții executate în zona de litoral, amenajări hidrotehnice, inclusiv poluarea adusă de activitatea omului în toată complexitatea ei. Toate acestea au dus la modificări morfohidrografice, a structurii chimice, biologice, inclusiv asupra cateristicilor curenților marini", precizează reprezentanții Direcției Hidrografice Maritime.

Potrivit autorităților, dislocările de nisip din mare ce au furnizat material pentru înnisipările plajelor au dus la schimbări în profilul batimetric limitrof zonei de coastă. Pe de altă parte, topografia reliefului submarin rezultată în urma acestor activități, modifică direcția de propagare a valurilor precum și direcția și viteza curenților marini.

"Vorbim despre un efect instabil cu incidență locală care însă poate evolua în timp. În formarea curenților marini de suprafață, intervin cu o pondere destul de ridicată condițiile meteorologice și aici vorbim în special de direcția și viteza vântului. Cu siguranță studiile viitoare din acest domeniu vor stabili noua configurație a curenților de litoral. Evenimentele tragice nu pot fi puse pe seama acestor modificări. Marea Neagră a fost dintotdeauna o mare atipică în care fenomenele au fost imprevizibile", spun specialiștii Direcției Hidrografice Maritime.

Ultimul caz de înec a fost înregistrat luni, când un bărbat în vârstă de 58 de ani a fost scos din apă de către salvamari, în zona Plajei Modern, în stare inconștientă. În ciuda manevrelor de resuscitare, medicii nu l-au mai putut salva pe bărbat. Potrivit martorilor, victima a intrat în mare și la un moment dat nu a mai putut reveni la țărm. Deși autoritățile susțin că multiplele cazuri de înec nu pot fi puse pe seama modificărilor din Marea Neagră, salvamarii spun că există zone, precum cea din stațiunea Eforie Nord, în care se formează curenți puternici ce le pot pune probleme chiar și înotătorilor experimentați.

Comentează știrea

Ion
2 august 2017
Plaja din Eforie Nord

In Eforie Nord, apa marii are adancimea mare la 2-3 metri de tarm. In momentul in care sunt valuri, este foarte periculos, probabilitatea de a te inneca este foarte mare ! Atentie deci !

gogu
2 august 2017
ai dreptate

Dar asta trebuie s-o faca autoritatile. " Atentie, groapa la mica distanta de tarm " sau " Autoritati incompetente, nu va riscati..."

Răspuns la: Plaja din Eforie Nord
Adăugat de : Ion, 2 august 2017
In Eforie Nord, apa marii are adancimea mare la 2-3 metri de tarm. In momentul in care sunt valuri, este foarte periculos, probabilitatea de a te...
ada
2 august 2017
Multumim olandezilor..

eu cred ca e si din vina olandezilor, care "ne-au marit plajele" iar astfel s-au creat fel de fel de curenti...si un vecin daca il deranjezi se supara pe tine, mai ales marea ca ne-au ciufulit-o olandezii cum au dorit ei...ca oricum nu ia verificat nimeni...

Alex
2 august 2017
Zone

Delimitezi zone de imbaiere. Cine nu respecta zonele ...amenda sau avertisment

fanel
2 august 2017
cine oare

da au avut grija olandezii sa distruga litoraul. cum adica la arabi s-a lucrat ani de zle la faimoasa statiune si la noi in cateva luni a reparat plajele? cine a luat comision?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3603 secunde