Cum vă lasă fără avere hoții în costum care vă bat la ușă

1175
1
Cum vă lasă fără avere hoții în costum care vă bat la ușă - fondinfractorusa-1374598502.jpg

Articole de la același autor

Zâmbitori și politicoși, vă bat la ușă și se dau drept angajați ai unor instituții de stat sau vânzători ambulanți. De fapt, sunt hoți și este de ajuns o clipă de neatenție pentru a vă fura toți banii pe care-i aveți în casă. Este și greșeala victimelor, spun polițiștii, pentru că majoritatea țin banii în același loc: în șifonier, printre cearșafuri!

Nu vă mai încredeți orbește în cei care vă sună la ușă și nu-i mai primiți în casă! În sezonul estival, nu doar turiștii dornici de distracție au luat drumul litoralului, ci și hoții. Drept pentru care, în această perioadă se înmulțesc reclamațiile primite de la constănțenii care, binevoitori, i-au primit în locuințe pe cei care i-au furat.

Hoții "politicoși" au bătut la ușile din Tomis Nord

De la începutul acestei luni, două astfel de reclamații au fost primite de la doi vârstnici din cartierul Tomis Nord.

Prima reclamație a venit din partea unei femei. Pensionara le-a povestit polițiștilor că, pe 2 iulie, în jurul prânzului, i-au bătut la ușă doi bărbați. Îmbrăcați în costum, zâmbitori și politicoși, cei care s-au prezentat ca fiind vânzători ambulanți de la firma Zepter și au întrebat-o dacă pot să-i arate produsele pe care le au. Fără să bănuiască nimic, femeia i-a primit în casă, dar după câteva minute, unul dintre bărbați i-a cerut permisiunea să folosească toaleta. Metoda clasică în care victimele rămân fără bani, au atras atenția polițiștii: în timp ce complicele lui o ținea de vorbă pe victimă în sufragerie, suspectul a intrat în dormitor și fără să se străduiască prea mult, a găsit banii în șifonier.

Tot cu zâmbetul pe buze, cei doi hoți au plecat din casa constăn-țencei cu 1.400 de lei. Furtul a fost descoperit de pensionară abia după câteva zile, când i-a sesizat și pe polițiști.

"Buna ziua, sunt de la ENEL, am să vă returnez niște bani!"

Săptămâna trecută, pe 15 iulie, un alt furt, tot în Tomis Nord, prin aceeași metodă. De data aceas-ta, victima a fost un pensionar de 80 de ani, iar infractorul, îmbrăcat cu o cămașă albastră și pantaloni negri, s-a dat drept angajat al ENEL.

"Bună ziua, sunt de la ENEL și vă anunț că s-a făcut o greșeală la ultima dvs. factură, trebuie să vă restitui 40 de lei!" - de atât a fost nevoie pentru a-l convinge pe octogenar să-l primească în locuință. Infractorul a scos, tacticos, mai multe foi, pretextând că victima trebuie să completeze niște acte, pentru restituirea sumei. În vreme ce pensionarul completa actele, "musafirul" a cerut permisiunea, la fel de politicos, să folosească toaleta. Și de această dată, s-a oprit însă în dormitor, de unde a plecat cu 8.000 de lei, care erau ascunși în șifonier. Și în acest caz, victima a observat lipsa banilor după câteva zile.

Nu mai ascundeți banii în șifoniere!

Acest tip de infracțiuni sunt facilitate, atrag atenția și de obi-ceiurile oamenilor. Pe de o parte, de a-i primi pe necunoscuți în locuințe, pe de altă parte, de a-și ascunde banii sau valorile în dormitor, în locuri previzibile.

"Oamenii sunt predictibili, au aceleași ascunzători în locuințe, așa că hoții nu trebuie să scotocească prin toată casa, le sunt suficiente șifonierul din dormitor și dulapurile din sufragerie. În consecință, sfatul nostru pentru constănțeni este ca, dacă nu au posibilitatea să-și ia minimele măsuri de siguranță, să aibă grijă unde pun banii în casă", au atras atenția polițiștii.

În aceste tipuri de furturi, hoții înșeală vigilența victimelor prin aspectul fizic: sunt îmbrăcați îngrijit și vorbesc politicos. Experiența anilor trecuți a dovedit că nu sunt din județul Constanța, ci vin pe litoral, dau câteva "atacuri", după care pleacă acasă.

Pentru a nu ajunge victime, constănțenii sunt sfătuiți să nu permită accesul persoanelor străine în locuințe.

"Fie că susțin că ar vinde bunuri la prețuri mici, fie că ar cumpăra lucruri vechi la prețuri bune sau că ar reprezenta organizații non-guvernamentale sau ale statului, să nu-i primească. Sau, în prealabil, să cheme și o vecină sau pe administratorul blocului", subliniază oamenii legii.

Comentează știrea

COSTEA
24 iulie 2013
prostie

Nu inteleg pensionarii astia,ei nu au fost niciodata tineri? Tot le plangem de mila,dar consider ca daca asa au gandit toata viata,ei au fost pacaliti mereu,Dupa cate cazuri se dau in ziare,la televizor ei tot sunt pacaliti inseamna ca-si merita soarta,macar odata dupa care se invata minte.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4304 secunde