Cum te poți proteja de țepele cu polițe RCA

732
3
Cum te poți proteja  de țepele cu polițe RCA - fondestosigurcapolitarcaestevala-1387730824.jpg

Articole de la același autor

"Țepele" date de diverși brokeri sau agenți care vând polițe RCA nu sunt chiar o raritate. Mai nou, s-au înregistrat și cazuri de asigurări auto falsificate. Șoferii au aflat abia după ce au provocat un accident că sunt buni de plată, și asta pentru nu erau acoperiți. Orice șofer poate însă verifica dacă polița cumpărată este sau nu valabilă. Autoritatea de Supra-veghere Financiară (ASF) pune la dispoziție o bază de date cu asigurările obligatorii de răs-pundere civilă auto (RCA) încheiate pe teritoriul României - CEDAM. În această bază de date poate fi verificată existența unei polițe RCA la o anumită dată pentru un vehicul, poate fi vizualizată societatea de asigurare care a emis polița și pot fi identificate prejudiciile asociate polițelor valabile începând cu anul 2008. Potrivit ASF, toate societățile de asigurare autorizate să practice asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente au obligația de a transmite către baza de date CEDAM, în termen de cinci zile de la data emiterii polițelor de asigurare, informații complete privind contractele de asigurare auto încheiate. Așadar, orice șofer își poate verifica polița la cinci zile după cumpărare. Apoi, spun reprezentanții ASF, un cumpărător poate verifica polița RCA și direct la asigurătorul de răspundere civilă auto care a emis polița.

Ce se întâmplă în cazul în care cumpărăm o poliță RCA falsă ori brokerul fuge cu banii? "Asiguratorii care au fost autorizați să practice asigurarea obligatorie RCA își asumă răspunderea pentru toate polițele RCA și pentru toate erorile sau omisiunile apărute la emiterea polițelor de asigurare RCA fie direct, fie prin intermediarii în asigurări (broker, agent) indiferent dacă aceștia depun sau nu contravaloarea primei de asigurare", au explicat, pentru Cuget Liber, reprezentanții ASF.

Potrivit acestora, în cazul în care pentru autovehiculul vinovat de producerea accidentului nu există o poliță de asigurare RCA valabilă, în această categorie încadrându-se și existența unei polițe RCA false, persoana păgubită se poate adresa pentru recuperarea preju-diciului către Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS). Ulterior, FPVS va recupera valoarea prejudiciilor produse de la vinovatul de producerea accidentului. Pe de altă parte, în cazul în care un asigurător dă faliment, iar asiguratul este implicat într-un accident auto, intervine Fondul de Garantare. Acesta este destinat protejării asiguraților, beneficiarilor asigurării, precum și terțelor persoane păgubite, în cazul în care societatea asiguratoare se află în stare de insolvabilitate, explică ASF.

Comentează știrea

Mama Omida
23 decembrie 2013
RCA SI ALTELE

La multi ani vestitului broker Florin Iordache si nevestei lui. Daca doriti si voi sa-i urati ceva, cautati alte informatii pe net despre el, firma Millenium Brokeraj, BTWC Black ty white colors si altele asemenea. Inca nu m-am hotarat unde sa-i urez sa petreaca acesti ani... Acest comentariu nu este o acuzatie, este un pamflet cu sincere urari de sarbatori si nu e vina mea ca e interpretabil. "La multi ani",ca meritati !

Martin
23 decembrie 2013
Sa fie certificati

Cand am cumparat prima data RCA online (inainte mergeam direct la banca carpatica, dar nu mi-a mai convenit) verificam ca brokerul sa fie inregistrat la CSA. Acum iau de cativa ani de la rca-ieftin-online.ro tocmai pentru ca l-am verificat si nu mi-a dat teapa, plus ca are un calculator care imi da oferte de la toti asiguratorii. Asta recomand tuturor: sa verifice daca brokerul este inregistrat la csa-isc.ro si dupa ce isi fac politele de asigurare sa le verifice pe cedam.csa-isc.ro

dudu
23 decembrie 2013
rca

al doilea an cand iau de la www.rca-ieftin.ro ,pana acum nici o problema.rapid ,simplu, ieftin. recomand.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4045 secunde