CINE îi apără pe constănțeni de ANIMALELE UCIGAȘE? Ce face POLIȚIA ANIMALELOR

1532
15
CINE îi apără pe constănțeni de ANIMALELE UCIGAȘE? Ce face POLIȚIA ANIMALELOR - fondzeadinarmatranchilizant2-1384449644.jpg

Articole de la același autor

Cine și cum intervine atunci când viețile constănțenilor sunt puse în pericol de animalele violente? Nici polițiștii, nici pompierii, abilitați să intervină în situații de urgență, nu au măcar o armă tranchilizantă, pentru a se reuși capturarea animalului. 


Iubitorii de animale au tot atras atenția, în ultima perioadă, asupra împrejurărilor în care necuvântătoarele au de suferit din cauza oamenilor. Deși nu la fel de mediatizate sau de frecvente, sunt și cazurile când oamenii sunt cei care au de suferit - sunt răniți, adeseori chiar grav, ori chiar își pierd viață - din cauza animalelor. Și nu neapărat a câinilor maidanezi, cât mai ales a animalelor din propria gospodărie, fie că este vorba de câini sau cai. 


"Se întâmplă și situații tragice, pentru că oamenii nu cunosc animalele, nu știu cum să se comporte cu ele, în anumite situații și, cel mai important, ignoră cele mai minime măsuri de prevenție", a subliniat, pentru "Cuget Liber", Zeadin Murat, reprezentantul Asociației Protecția Animalelor. Rezultatul: situații în care proprietarii sau apropiații lor au de suferit! Iar exemple sunt nenumărate, după cum ne-a spus Zeadin Murat. 


"A fost o situație, în municipiul Constanța, când un bărbat care s-a oferit să ajute un necunoscut, să-i împingă mașina, a fost muș-cat foarte urât de câinele scăpat din mașină. Șoferul nu și-a dat seama, a deschis portiera, iar câinele s-a repezit la omul care împingea mașina, voia să facă un bine! Un alt bărbat, din Agigea, proprietar al mai multor câini, a ajuns în spital, cu răni pe antebraț și restul corpului, după ce a fost mușcat de unul dintre câini. M-a sunat că a înnebunit animalul. De fapt, acesta încerca să-l închidă într-un țarc, când el își simțea po-ziția amenințată de un alt mascul, motiv pentru care a reacționat violent", a povestit reprezentantul Protecției Animalelor. 


"Medicilor le era teamă să se apropie, de teama calului!" 


Au fost și cazuri în care proprie-tarii au fost uciși de animale.  "În urmă cu câțiva ani, la Agigea, a murit un bărbat de aproximativ 64 de ani. Acesta și fratele lui s-au întors de la câmp, cu o căruță trasă de o iapă și un armăsar. Iapa au legat-o, iar armăsarul au vrut să-l ducă în alt loc, dar acesta se tot împotrivea. Stăpânul a tras de căpăstru cu forță, moment în care armăsarul l-a lovit, l-a mușcat, l-a trântit la pământ. Fratele lui a scăpat, pentru că s-a ascuns sub căruță, de unde a sunat la 112. A venit la fața locului o ambulanță, dar cadrelor medicale le era teamă să se apropie, nu îndrăznea nimeni, pentru că armăsarul era liber, violent, lovea cu copitele în căruță", își amintește Zeadin Murat. 


Tocmai în astfel de situații, în care este în pericol viața umană, se resimte lipsa unei structuri specializate și a dotărilor speciale, pentru a se reuși capturarea animalului violent în timp util. Astfel, după cum ne-a precizat Zeadin Murat, nicio structură care are abilitatea să intervină în situațiile de urgență nu are în dotare o armă cu tranchilizant. "Nu există niciun grup specializat, pregătit, care să știe cum să procedeze în situațiile cu animale violente", a adăugat reprezentantul Asociației Protecției Animalelor. 


Căci, nu este suficient a exista respectiva armă tranchilizantă. Este necesar un medic veterinar care să știe de ce dozaj este nevoie, oameni care să știe cum să acționeze pentru calmarea animalului. Iar aceste lipsuri ne-au fost confirmate și de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea și ai Inspectoratului Județean de Poliție Constanța. 


"Intervenim cu ceea ce avem în dotare să ajutăm animalele în mediul ostil vieții", a precizat Paula Anghel, purtător de cuvânt ISU Dobrogea. 


Unde este Poliția Animalelor? 


Potrivit legislației, polițiștii au și competența de a întocmi dosare penale în momentul în care sunt sesizați de cazuri de animale maltratate. La atât se limitează, în prezent, așa zisa Poliție a Animalelor! Iar astfel de dosare penale au fost întocmite și în județul Con-stanța, chiar și în acest an. Nu înseamnă însă că polițiștii au dotările necesare pentru a interveni în momentul în care animalele reprezintă pericolul pentru oameni. 


Zeadin Murat, cel solicitat în toate aceste situații, ne-a subliniat că el este voluntar și răspunde la reclamații în măsura posibilităților. 


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
ath
15 noiembrie 2013
Ce iaste cand te musca un prieten ?

Zilele trecute am facut o vizita la un amic pe str.Romana. Ajung des pe acolo. Undeva la mijlocul strazii vad un caine alb,(un prieten drag) care se odihnea la umbra unui gard. Eu l-am vazut,el a ridicat un ochi,m-a privit pasnic si a continuat sa doarma linistit.Convins ca eu nu sunt trecut pe lista lui de condamnati la moarte,mi-am continuat drumul. Aproape ca am uitat de el,am mers cam 50 de metri si ma trezesc muscat pe la spate. Cainele si-a infipt coltii in piciorul meu si mi-a rupt pantalonii. Sunt un om rau,sunt un nenorocit,mi-am zis eu in gand. Uite ce inseamna sa pleci in oras fara bunica. Nu stiam cum sa procedez in cazul asta.La inceput,am dat sa o sun pe bunica. Apoi mi-am adus aminte ca am plecat de acasa fara stirea ei.Un trecator s-a oferit sa ma duca inapoi in parc. Cainele a vazut ca nu sunt insotit de bunica mea. Imediat mi-am adus aminte ca am in geanta un manual cu instructiuni pentru constanteni. Cartea asta o port tot timpul la mine.In ea gasesti tot felul sfaturi utile:cum sa treci strada pe zebra,unde sunt intersectiile periculoase,ce trebuie sa stii cand ajungi pe strada Romana,ce trebuie sa faci cand te omoara gardul cimitirului,cand iti pierzi un picior la teatrul Fantasio,cand te intalnesti cu un caine rau,cand te deplasezi pe trotuar,in parc,etc.Daca patesc ceva,deschid manualul cu sfaturi utile.Am scos din geanta "Manualul saracului constantean" si ce credeti ca mi s-a intamplat ? Imi lipsea o foaie. Imi lipsea exact capitolul cu sfaturile domnului Zeadin Murat: "Ce iaste cand te musca un caine pe la spate ? " Daca te trezesti dimineata si nu vezi nuciun caine pe strada,inseamna ca ai murit.

alina
15 noiembrie 2013
caini

in zona brick haita de caini. intr-o dimineata o doamna trecea prin zona si au inconjurat o , au sarit pe ea . cum ne aparam in aceste situatii? PE COPII NU I PUTEM LASA AFARA LA JOACA PENTRU CA SAR CAINII PE EI.......nu va mai spun ca toata noaptea nu ne putem odihni pentru ca latra incontinuu. dar ....din pacae raman doar mesajele scrise .......pentru ca NICIODATA NU S A LUAT VREO MASURA SA SCAPAM DE ACESTE HAITE DE CAINI. CRED CA SUNT CEL PUTIN 12 CAINI CARE UMBLA IN HAITA

noni
15 noiembrie 2013
bravo ath

Sa te faci scriitor/scriitoare ! Mi-a placut, si sarcastic si amuzant. Eu nu ma mai bag azi la comentarii ca m-a certat lumea, s-au plictisit de mine... Si e si despre caini si ma tenta la culme... :))

florin
15 noiembrie 2013
tara fara stapani

inca asteptam eutanasierea celor care fac probleme...sau macar castrarea....eu sincer prefer prima optiune, indiferent de comentariile voastre pro sau contra

hm
15 noiembrie 2013
in situatii de criza

trebuie sa se utilizeze direct arma cu glont letal! Arma cu tranchilizante nu actioneaza imediat. Timp in care animalul poate produce al naibii de multe pagube. Inclusiv morti umane. Cantitatea de tranchilizant poate fi calculata gresit. Si fie nu e eficienta (prea putin tranchilizant la massa corporala sau la adrenalina din sange), fie omoara direect animalul (doza prea mare; de la inceput calculata gresit sau cumulate 2-3 impuscaturi ce actioneaza lent dar cumulat sunt letale.) In astfel de situatii, descirse in articol, toti posesorii -legal- de arme letale trebuie sa fie autorizati sa utilizeze focul in plin, pentru imobilizsarea/omorarea animalului. Nu e de joaca! Oricum, un animal agresiv adus la adapost tot eutanasiat va fi. Lasati prostiile si actionati viguros pentru apararea vieteii si integritatii fizice a cetatenilor acestei tari din primele faze ale crizei! Cu ce va ajuta sa aduceti ina dapost un animal agresiv, care a omorat sau ranit oameni? Sau cu ce va ajuta sa-l omorati cu prea multe doze de tranchilizante, dand timp animalului sa omoare alti oameni pina este imobilizat?

hm
15 noiembrie 2013
@noni

spune, ma ca esti bun! eventual schimba pseudonimul.....

ct
15 noiembrie 2013
cainii de apartament

asteptam ca primaria sa inceapa sa adune maidanezii si dupa cele 14 zile sa ii si eutanasieze...sigur stiu zonele cu haite,cum spunea alina mai sus,ce mai asteapta? insa primaria/consiliul local sa schimbe legea in Ct, sa nu mai ai voie sa ai caini la bloc fara acordul scris AL TUTUROR vecinilor! si, cand incepe politia locala sa ii amendeze pe nesimtitii care nu strang mizeria dupa caini proprii in spatiul public? trebuie taxa de habitat platita de fiecare posesor de caine din oras ! nesimtiti...

poni
15 noiembrie 2013
nu e NONI

S-a scris si se scrie in continuare de CATZEII vagabonzi. De cam un an si ceva Cuget Liber a fost cumparat, sa zicem asa, de clanu MZR si Porcusorul sau. Asa ca ei scriu articole d' astea ca stiu ca fac rating si place la lume sa citeasca. Ce va bateti capu sa va plangeti aici ca va musca javrele. S-a spus ca pe anu asta nu-s bani de asa ceva. La anu se VA DISCUTA in consiliul local, atentie se va DISCUTA de buget ptr javrele comunitare. Pana atunci Cuget mai pune jar cu cateii ca de altceva nu se mai atinge si voi feriti-va de caini/stati in casa/mutati-va din CTA. Alegerea fiecaruia. HAI CU PUII SI OREZU .

noni
15 noiembrie 2013
apreciez

Recunosc ca mi-a trecut prin cap ! Multumesc pt aprecieri.

Răspuns la: @noni
Adăugat de : hm, 15 noiembrie 2013
spune, ma ca esti bun! eventual schimba pseudonimul.....
noni
15 noiembrie 2013
si inca ceva

Mai sunt niste javre care ma musca de portofel si buzunare...aia se eutanasiaza cu stampila ??

Răspuns la: nu e NONI
Adăugat de : poni, 15 noiembrie 2013
S-a scris si se scrie in continuare de CATZEII vagabonzi. De cam un an si ceva Cuget Liber a fost cumparat, sa zicem asa, de clanu MZR si Porcusorul...
15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4665 secunde