Cum se organizează Serviciul de Medicină Legală. "Avem gardă permanentă!"

1545
5
Cum se organizează Serviciul de Medicină Legală.
În ciuda unor voci care susțin că medicii legiști nu sunt obligați să lucreze în zilele de week-end și că aceștia apar doar după numeroase telefoane sau "servicii financiare", șeful IML Constanța precizează că până acum a existat un serviciu de permanență, care a fost înlocuit cu garda la domiciliu. Asta înseamnă că medicii legiști aflați în gardă la domiciliu asigură serviciul non-stop, pentru a nu exista solicitări sau urgențe judiciare neacoperite.

Pentru a asigura, în zilele de week-end, cazurile la care ar putea fi solicitați, Serviciul de Medicină Legală Constanța a avut de ales între garda permanentă sau garda la domiciliu. Diferența între cele două gărzi constă în banii primiți de medici, garda la domiciliu fiind plătită cu 40% din valoarea gărzii la sediu, și timpul de răspuns în cazul unor accidente, agresiuni, violuri etc.

"Există o programare cu o lună înainte a medicilor, incluzând și zilele de week-end. Astfel, fiecare medic știe în ce zile va fi de gardă, cu o lună înainte. Până în luna noiembrie a anului trecut, am avut, conform legii, sistemul de lucru prin serviciul de permanență. Acum este o altă denumire, gardă la domiciliu, însă modalitatea de asigurare a asistenței medico-legale este cam aceeași, doar forma de salarizare este puțin diferită. În zilele în care medicii sunt de gardă, după terminarea programului vor merge acasă, dar la orice solicitare trebuie să fie prezenți. Garda la domiciliu se asigură 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și nu există nicio «gaură»", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Marius Popa, șeful Serviciului Jude-țean de Medicină Legală Constanța.

De cealaltă parte, medicii care asigură garda de acasă se pot bucura de confortul domiciliului, nefiind la birou. Părțile negative pentru cetățeni intervin atunci când, din cauza domiciliului medicilor în localități mai îndepărtate de orașul Constanța, apar întârzieri în asigurarea asistenței medico-legale.

Pe lângă cetățenii care se plâng uneori de disponibilitatea medicilor legiști, garda la sediu ar fi și mai convenabilă și organelor de anchetă. Totuși, șeful SML Constanța spune că nu s-ar schimba foarte multe lucruri dacă medicii legiști ar sta la sediul instituției.

"Sunt servicii de medicină legală în țară care au gardă permanentă și asta înseamnă că medicul respectiv stă la sediu, dar să știți că numărul de examinări este cam același. Dacă este o urgență judiciară, pe mine mă cheamă de acasă și dau curs solicitării, indiferent unde sunt chemat. Dacă ar fi să stăm la sediu, cazuistica ar fi cam aceeași", ne explică dr. Marius Popa. 

Comentează știrea

Constantean vecin cu ,,micul vatican,,
17 mai 2017
Bravo!

mi se pare foarte oportuna masura luata,aveti sediul chiar langa ,,micul vatican,,E zona de conflict,nu poti sti cand se iau cioroii la omor si mai sunt si turistii expusi atacurilor haitelor de tigani,pardon-romi.Ar fi buna si o duba prezenta non-stop,sa scutim timpul de sosire la interventie.

Tiganiada
17 mai 2017
Medicina legala?

Medicii legisti trebuie sa asculte de procurorii 'cinstiti'.

Dragnea
17 mai 2017
La pușcărie cu penalii

Ce vrăjeală auzi la ei gardă la domiciliu plătită din bani publici cu 40% păi dacă este plătită să stea la muncă nu să doarmă cu bășini la curtea și este plătit cu 40% pentru gardă care o doarme, că ai de lucru s-au nu trebuie să fii prezent la locul de muncă pentru care ești plătit bine.

Dragnea
17 mai 2017
La pușcărie cu penalii

Ce vrăjeală auzi la ei gardă la domiciliu plătită din bani publici cu 40% păi dacă este plătită să stea la muncă nu să doarmă cu bășini la cur și este plătit cu 40% pentru gardă care o doarme, că ai de lucru s-au nu trebuie să fii prezent la locul de muncă pentru care ești plătit bine.

Gigi
17 mai 2017
Si...

Spaga , spaga , cine o mai ia , ca sageata , prietenul lui Popa , Alexiu , e la bulau ... Gheorghiu , Botez ...? Sau ceilalti bagatori de seama ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5296 secunde