Cum se împarte șpaga la vârful Consiliului Județean Constanța

3455
3

Articole de la același autor

Vineri, magistrații de la Curtea de Apel Constanța au judecat recursul declarat de Eugeniu Mija, de 45 de ani, din București, care a fost arestat, la începutul săptămânii, după ce a fost prins în flagrant primind suma de 15.000 de euro, cât ar fi "costat" traficul de influență pe care l-ar fi făcut pe lângă "persoane importante" din Consiliul Județean Constanța, pentru a debloca fonduri de cinci milioane de lei.
Trebuie precizat că la arestarea lui Mija s-a ajuns după ce denunțătorul, Radu Birea, ce administrează, în mod direct, SC Adriana Metal Conf SRL, și prin rudele sale, SC Anca Prod Conf SRL și SC Artex Prodex Conf SRL, din Drăgănești - Olt, a făcut un denunț, la data de 24 martie 2010, în care-i acuza de fapte de corupție pe șefii Consiliului Județean Constanța. El le-a spus în denunțul respectiv că Nicolae Cristinel Dra-gomir, Gheorghe Cristian Darie, ambii în calitate de vicepreședinți ai Consiliului Județean Constanța, și Amuraș Tănase, consilier al președin-telui Consiliului Județean Constanța, Daniel Nicușor Constantinescu,
i-ar fi pretins suma totală de 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă președintele CJ în scopul de a aproba decontarea lucrărilor în valoare totală de cinci milioane de lei efectuate de firmele denunțătorului în beneficiul a cinci primării din județul Constanța, respectiv Băneasa, Deleni, Dobromir, Pecineaga și Adamclisi.
Ulterior, la data de 15 noiembrie 2011, Radu Birea revine cu completări la denunțul formulat în 2010, dând o declarație la DNA în care spune că, în luna aprilie 2011, în timp ce aștepta să intre în audiență la vicepreședintele CJ Cristinel Nicolae Dragomir, pentru a discuta aceeași problemă financiară, a fost abordat de Eugeniu Mija, care l-a avertizat că nu-și va recupera banii prin intermediul vreunuia dintre vicepreședinți, pentru că aceștia "nu mai au influență" asupra lui Nicușor Constantinescu.
Ulterior, procurorii susțin că între Mija și Birea au avut loc mai multe discuții, telefonice ori directe, prin care primul i-ar fi spus lui Birea că "este abilitat de către Nicușor Constantinescu să-i transmită că i se va deconta contravaloarea lucrărilor numai în situația în care va accepta achitarea, prin intermediul lui Mija, a unui «comision» de 40% din suma decontată". Jumătate din sumă trebuia să ajungă, spune denunțătorul, la președintele CJ, iar cealaltă jumătate era destinată unei "persoane importante" din Partidul Social Democrat București.
În urma interceptărilor telefonice efectuate s-a constatat că Mija chiar și-a sunat niște apropiați pentru a interveni pentru Birea. Una dintre persoane, care ar fi trebuit să primească o parte din comision, se numește Realini Lupșa. El ar fi trebuit să intervină la două persoane "cu greutate", pentru ca acestea, la rândul lor, să intervină pe lângă președintele CJ Constanța. Una dintre ele, pe care Lupșa o denumește "nea Jack" sau "nea Jeacă", s-ar părea că este, potrivit bănuielilor procurorilor, Nicolae Vasilescu, care, în mandatul 2000 - 2004, a avut calitatea de deputat în Camera Deputaților, iar în prezent este președintele Casei Româno - Chineze din București, având activități legate de Parlamentul României.
Un alt nume vehiculat este "Bănicioiu" sau "Nicu Bănicioiu", care, potrivit procurorilor DNA, are un post telefonic ce aparține Parlamentului României - Camera Deputaților. Cei doi ar fi fost "greii" ce trebuiau să intervină pe lângă Nicușor Constantinescu pentru a da drumul la plăți către firmele lui Birea.

"Personaje imaginare"
La data de 11 ianuarie 2011, Mija se hotărăște să-i ceară lui Birea 20.000 de euro, sumă pe care a redus-o, ulterior, la 15.000 de euro, pentru a interveni pentru denunțător. Așa s-a reușit prinderea în flagrant și arestarea inculpatului.
Vineri, pentru prima oară, inculpatul s-a hotărât să vorbească, după ce, atât în fața procurorilor DNA, cât și a judecătorilor de la Tribunalul Constanța, el s-a mulțumit să se prevaleze de dreptul său la tăcere și să nu declare nimic vizavi de acuzele aduse.
Mija a declarat judecătorilor că el nu cunoaște pe nimeni care să poată interveni pe lângă președintele CJ Constanța și că s-a hotărât să ia banii respectivi, cei 15.000 de euro, pentru că avea dificultăți financiare. Mai mult, el ar fi vrut să-i returneze, ulterior, lui Birea. El a susținut că l-ar fi mințit cu privire la legăturile pe care le-ar fi avut cu persoane "sus-puse" și care ar fi putut interveni pe lângă Nicușor Constantinescu, și că persoanele despre care îi vorbea lui Birea nu erau decât niște "personaje imaginare".
"Recunosc fapta și o regret", a declarat Eugeniu Mija în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța. Aceștia i-au respins însă recursul, urmând ca cercetările să fie continuate cu el în stare de arest preventiv.
Facem precizarea că am încercat să luăm legătura cu persoanele cu funcții de conducere din cadrul Consiliului Județean Constanța, dar ele au fost de negăsit.



Comentează știrea

4D
11 februarie 2012
Si eu pot sa intervin pe langa presedintele Rusiei, Medvedev!

Daca vreti gaze mai ieftine, pot sa intervin pe langa presedintele Rusiei, Medvedev si pe langa primul ministru, Putin! 1 milion de coco va costa. Cine se ofera? Prin prostul si-i iau banii. Cam asa a facut si Mija...

am
11 februarie 2012
"...a fost abordat de Eugeniu Mija.."

Interesant este faptul ca pe holul unei institutii publice se plimba nestingherit un idivid care "abordeaza" persoane inscrise in audienta.Cum a patruns acolo ? Nu-l vede nimeni ? Poti sa "abordezi" o persoana in gara,la plaja,in bordel dar in sediul CJC este cam dubios.

silviu_n
18 februarie 2012
Concluzia?

Un titlu incitant si un mare fasss... sunt aruncate numele lui Constantinescu si ale unor vicepresedinti (ca doar nu era sa apara numele lui Medvedev, cum bine spunea cel de mai sus) fara sa se poata face legatura intre ei si mituitor. In fapt, o excrocherie clasica! Sincer, nu stiu ce fel de scoala de jurnalism ai facut, Camelia...

Articole pe aceeași temă

Joi, 09 Februarie 2012
Stire din Politică-Administrație : De ce tace Nicușor Constantinescu?
Pagina a fost generata in 2.9232 secunde