Cum se fac averi la Constanța din traficul cu emigranți

261
Cum se fac averi la Constanța din traficul cu emigranți - cumsefacaveri-1412008386.jpg

Articole de la același autor

O amplă grupare infracțională internațională, specializată în trafic de emigranți, a ajuns în atenția oamenilor legii. Dosarul este instrumentat de procurorii DIICOT Buzău, iar anchetatorii spun că suspecții făceau trafic de emigranți pe relația Turcia - Bulgaria - România, și chiar și pe teritoriul Ungariei. "Veriga românească a grupării infracționale a acționat pe o mare întindere, acoperind teritoriul național de la est la vest, săvârșind infracțiuni pe teritoriile județelor Constanța, Galați, Buzău, Arad și Timiș", au precizat procurorii.

"În concret, pe fondul situației catastrofale pe plan umanitar, provocată de războiul civil din Siria, mai multe persoane din această țară au pus bazele unei grupări infracționale cu conexiuni pe teritoriul Turciei și, în baza înțelegerilor dintre aceste persoane, loturi masive de emigranți din Siria au fost trecute fraudulos peste frontiera de stat, ajungând în Turcia, Istanbul. Odată ajunse în această localitate, loturile au fost triate și preluate de veriga turcă a grupării infracționale, în care un rol activ l-a avut numitul Ozturk Salcuk, cetățean turc, cu domiciliul în Turcia, care a fost condamnat anterior pe teritoriul statului român pentru infracțiunea de trafic internațional de droguri de mare risc, la pedeapsa de 10 ani închisoare, după ispășirea căreia i s-a interzis să revină pe teritoriul României", au adăugat anchetatorii. Pe acest individ îl suspectează anchetatorii că a coordonat tot ce a însemnat preluarea, transportul, călăuzirea și îndrumarea de emigranți de pe teritoriul Turciei, spre Bulgaria și România.

În baza convențiilor stabilite, loturile de emigranți erau duse în Piața Aksaray din Istanbul, îmbarcate în camionete și trecute granița în Bulgaria. De la frontiera bulgaro-turcă, erau preluați și duși la Dobrich. Ulterior, erau duși în apropierea frontierei bulgaro-române, de unde erau preluați de un alt inculpat, Senol Menzat - cetățean român - care-i ducea, pe jos, până în diverse locuri de întâlnire din județul Constanța, stabilite de comun acord cu inculpații Kemal Tavlak, cetățean turc cu domiciliul în România, Remzi Ismail, cetățean român și Stere Iancu, șofer al celor doi.

Din municipiul Constanța, emigranții erau preluați de Andrei Stan - o persoană condamnată în trecut pentru proxenetism și infracțiuni cu violență, în Spania. Anchetatorii susțin că acesta coordona transportul emigranților din Constanța până în Arad, în scopul trecerii frauduloase a graniței în Ungaria.

Prinși de autorități, emigranții ajungeau în centrele de la Galați, București sau Timișoara. Gruparea infracțională acționa, însă, în continuare. În baza unor înțelegeri telefonice, Andrei Stan prelua transfugii din centre și îi ducea la Arad, de unde aceștia erau trecuți granița, mai departe, spre Ungaria, de către Darius Călin Burtic.

În acest mod, au fost traficați 41 de emigranți, dintre care 33 sirieni, patru turci de origine kurdă, trei afgani și un marocan, în perioada ianuarie - martie 2014. Cea mai mare parte dintre suspecți a ajuns după gratii, în arest preventiv.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8366 secunde