Cum să-ți înmatriculezi mașina fără dureri de cap

2897
Cum să-ți înmatriculezi mașina fără dureri de cap - vanzaremasiniparcautoaurelvlaicu-1337199383.jpg

Articole de la același autor

Bucuria cumpărării unui autoturism este umbrită de gândul că urmează un lung demers pentru înmatricularea lui. Reprezentanții Serviciului Permise și Înmatriculări Auto au explicat care sunt etapele ce trebuie urmate, actele ce trebuie strânse și taxele de achitat.

Primul pas pe care să-l facă un constănțean, după ce a dobândit o mașină, a subliniat cms. șef Marin Dincu, șeful compartimentului Înmatriculări Auto din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Auto Constanța, este să se adreseze Serviciului de Impozite și Taxe Locale. "Codul Fiscal îi impune să declare bunul, în vederea impozitării, în termen de 30 de zile de la achiziționare. De asemenea, cu această ocazie, va obține pe fișa de înmatriculare o viză, respectivul act urmând să se regăsească în dosarul cu care se va prezenta la noi", a afirmat comisarul șef Dincu.
Următorul pas este prezentarea, cu mașina, la Registrul Auto Român, pentru obținerea certificatului de autenticitate și, dacă este nevoie, pentru realizarea inspecției tehnice periodice (ITP). "Dacă ITP-ul este valabil, nu se impune refacerea lui la schimbarea proprietarului", a explicat reprezentantul instituției.

Taxe și acte obligatorii
O etapă importantă în realizarea înmatriculării este reprezentată de achitarea taxelor. "În primul rând, trebuie încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă", a arătat cms. șef Dincu. Cei mai mulți ignoră faptul că și această formalitate trebuie realizată în același interval de o lună.
Apoi, se impune achitarea taxei de înmatriculare auto. "Această taxă nu trebuie confundată cu taxa pe emisii poluate sau taxa auto, cum mai este denumită, ce se achită în cazul primei înmatriculări în România", a subliniat reprezentantul Înmatriculări Auto. Respectiva taxă este de 52 de lei, pentru mașinile cu masă totală mai mică de 3.500 de kilograme și de 125 de lei pentru cele cu masa peste această limită și se achită la Consiliul Local.
Ultima taxă este reprezentată de contravaloarea noului certificat de înmatriculare, care este în valoare de 37 de lei și se achită la CEC sau la BCR.
Pentru a completa dosarul de înmatriculare, acesta trebuie să cuprindă cererea tip, cartea de identitate al vehiculului, actul de proprietate, certificatul de înmatriculare vechi, plăcile cu numerele de înmatriculare și actul de identitate al proprietarului sau certificatul de înregistrare al firmei, după caz.
"Un aspect ce trebuie subliniat și pe care constănțenii trebuie să-l înțeleagă este că la înmatricularea unui autoturism trebuie să se prezinte personal! Sau, în caz de nevoie, să se prezinte un reprezentant, cu o procură notarială în care se menționează explicit că a fost împuternicit să depună actele și să se ocupe de înmatriculare", a explicat comisarul șef, adăugând că procedura este similară și în cazul persoanelor juridice.

Prima înmatriculare
În cazul mașinilor înmatriculate pentru prima dată în România (fie că sunt achiziționate din țară sau de peste hotare), primul pas este, de obicei, obținerea autorizației de circulație cu număr provizoriu (a numerelor roșii). "Autorizația este valabilă 30 de zile și poate fi prelungită, dar nu mai mult de 90 de zile. Iar solicitantul trebuie să justifice, în cerere, motivul solicitării prelungirii", a adăugat reprezentantul serviciului responsabil.
Și în cazul numerelor provizorii trebuie achitate taxe: 8 lei pentru numerele provizorii, la Consiliul local din localitatea unde domiciliază noul proprietar, și 13 lei, contravaloarea autorizației de circulație, ce trebuie achitată la CEC sau BCR. "Ulterior, dosarul de înmatriculare trebuie să cuprindă aceleași acte ca și în cazul transcrierii, cu diferența că este necesar și un document care să ateste că s-a făcut un import, eliberat de vameși. Și, bineînțeles, trebuie achitată taxa de emisii poluante, pentru prima înmatriculare", a concluzionat comisarul șef Marin Dincu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4118 secunde