Cum poți contesta cu succes procesul verbal de contravenție

4798
18
Cum poți contesta cu succes procesul verbal de contravenție - politiarutieraactiunebulevardulm-1400779667.jpg

Articole de la același autor

Te-a tras polițistul pe dreapta pentru că ai vorbit la telefon, nu aveai centura de siguranță sau circulai cu viteză prea mare? În acest caz, rutieristul va întocmi un proces verbal de contravenție. Dacă nu ești de acord cu sancțiunea, poți depune o contestație. Ceea ce trebuie să știe orice cetățean este faptul că există mai multe metode prin care poți cere anularea

procesului verbal.

Orice proces-verbal poate fi atacat. Aici există două situații: ori procesul verbal nu este bine întocmit, în sensul că datele înscrise pe acesta nu sunt corecte, ori chiar dacă este, teoretic vorbind, perfect încheiat. Depinde de scopurile voastre: fie urmăriți amânarea momentului în care intenționați să plătiți amenda sau să stați fără permis (dacă e cazul), fie chiar sunteți convinși că nu ați greșit cu nimic, caz în care aveți toate șansele să vi se dea dreptate. Contestația se face în maximum 15 zile calendaristice de când ați primit procesul-verbal și se depune la judecătoria din raza teritorială a locului în care ați săvârșit contravenția.

"Dacă procesul verbal nu este corect întocmit ca și formă, cu siguranță că petentul va câștiga în instanță. De obicei, marea majoritate a celor care contestă nu câștigă în instanță. Sunt extrem de mulți șoferi care contestă procesul verbal doar pentru a trage de timp, pentru a rămâne cu permisul în buzunar sau pentru a nu plăti amenda", precizează subcomisarul de poliție Ciprian Sobaru, șeful Biroului Rutier Constanța.

Semnez sau nu procesul verbal?

În momentul în care este întocmit procesul verbal, există două soluții. Poți alege să semnezi (eventual cu completări la rubrica mențiuni), caz în care procesul verbal îți este înmânat pe loc. Dacă alegi să nu semnezi procesul verbal, acesta îți va fi trimis prin poștă în maximum 30 de zile. Avantajul pentru cel care nu semnează este faptul că poți aștepta să primești acasă procesul. Dacă însă cele 30 de zile au trecut, iar documentul nu ți-a fost trimis, poți cere din start anularea procesului verbal de constatare. De obicei, însă, acesta îți este expediat acasă în timp util.

"Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancțiunea, în termen de cel mult o lună de la data aplicării acesteia", se arată în lege.

Atenție la datele de pe procesul verbal

Procesul-verbal de constatare a contravenției trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, data și locul unde este încheiat, numele, pre-numele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator, datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite, indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția, indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație, termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea.

În momentul încheierii procesului-verbal, agentul constatator este obligat să aducă la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte mențiuni".

În condițiile în care ai citit cu atenție procesul verbal și ai constat că unul sau mai multe dintre motivele prezentate mai sus lipsesc sau nu coincid, atunci procesul verbal este lovit de nulitate absolută.

Cu alte cuvinte, procesul verbal este anulat prin efectul legii, pentru cauze care nu se pot complini ulterior emiterii sale, iar efectele acestuia rămân anulate.

Alte metode

Dacă ai verificat procesul verbal și totul este în regulă, adică nu ai găsit niciunul dintre motivele prezentate anterior, asta nu înseamnă că nu poți încerca să-l contești.

Trebuie să mai știi că, deși pro-cesul verbal este legal, poți totuși să beneficiezi de preschimbarea sancțiunii în avertisment, arătând că ai avut o conduită bună și este prima situație de acest gen, încercând să convingi instanța că regreți fapta sancționată și încerci pe viitor să dai mai multă atenție bunelor reguli. 

Comentează știrea

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Costica
23 mai 2014
Art.de doi lei

Brava,articol!. In loc sa spuneti ca trebuie respectata legea,aratati de fapt-cum trebuie incalcata ...

noni
23 mai 2014
subscriu lui Costica si completez aberatia articolului

Adica insistam pe golanii, artificii cum sa eviti o sanctiune, etc. Spune in articol ca procesul verbal trebuie completat CORECT, inclusiv cj locul de munca !! Pai si daca eu declar in fals ca lucrez la Cuget, sa zicem dar nu e adevarat, pot apoi contesta procesul verbal pt ca nu e conform cu realitatea ? Pai de unde sa stie politistul care e adevaratul meu loc de munca ? Cam rasuflat articolul... Andreea, pentru azi, ai de la mine un :( Dar poti contesta parerea mea cu articol adevarat despre flagelul numit tarficanti si consumatori de etnobotanice. Si ca sa te ajut, spune oamenilor cum sa depisteze consumatorii mincinosi, traficantii cameleon si ce face politia pentru a combate flagelul. De jumatate de an tot anunt prin reportaje de acest gen fenomenul din cartier, dar parca urlu singur la luna, nu ii deranjeaza nimeni.

NELU
23 mai 2014
Mie mi-a placut articolul, l-am gasit util

Ba noni, prost ca cizma, tu ai zece milioane (lei vechi) sa platesti avocatul in instanta, basca taxa de timbru. Nu toti sunt 100% vinovati, iar cel ce este intr-adevar de buna credinta contesta in instanta, unde se vor confrunta datele. Daca te pune dracu, de idiot ce esti sa dai date false (cum ca LUCREZI LA CUGET LIBER SI alte date false atunci se aplica Art. 293 Cod penal Falsul privind identitatea Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identități altei persoane, pentru a induce sau a menține în eroare un organ sau o instituție de stat sau o altă unitate dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Andreea a scris foarte bine. Iar pt idiotul al de sus intitulat "Costica", cum se ataca legea o spune chiar LEGEA (O.G. 2/2001 actualizat) asa ca ...nu este nici o instigare de a n u respecta legea

ath
23 mai 2014
Cum te aperi cu un briceag

Cu putin timp in urma,vad prins in parbrizul masinii mele un biletel.Trebuie sa fie un biletel de amor sau o scrisorica de la "draga constanteanule",m-am gandit eu. Ce oameni draguti ! Deschid biletelui,si in loc de "Draga iubitel" sau de "Draga constanteanule",citesc "Draga pistolarule".Era o reclama de la un magazin de arme din Constanta.Nu "spui" care magazin,magazin autorizat de PCR.Toate masinile din parcare aveau acest biletel in parbriz. Ma uit pe poze:un pistol,o luneta,un spray lacrimogen,un briceag,o toporisca,un box pumnal,etc.Faliment la morga,mi-am zis in gand sau promotie la bricege ! Daca inteleg cum poti sa te aperi cu un spray lacrimogen,fac eforturi sa inteleg cum poti sa te aperi cu un pistol,in schimb nu pricep cum poti sa te aperi cu un briceag sau cu o toporisca.Vin acasa si ce credeti ca vad lipit pe usa scarii de bloc ? "Draga constanteanule,vand loc de veci" si "Cabinet de masaj erotic" Plec nervos in oras.In statia de autobuz,aud in spatele meu, "Tig..,Tig...tigari aveam". In loc de tigari,cumpar un ziar.Pe prima pagina citesc: "Sfarsitul lumii va veni peste 3 saptamani".Arunc ziarul,deschid o pagina de internet pe telefon si citesc:"Cum poți contesta cu succes procesul verbal de contravenție".Atunci mi-am adus aminte de Efectul Mazare.Prin anul 2003 vad o poza publicata intr-un ziar local. In poza era Mazare,proaspat primar independent sprijinit de PSD. Mazare se fotografiase, pentru ziar ,cu un pistol(adevarat) prins la curea ,si avea haina usor desfacuta ca sa vada tor romanul ce inseamna un primar luptator.Ne-a spus si marca pistolului dar am uitat-o. Cred ca a fost primul semn de schizofrenie manifestat de individ,si primul semn de dementa colectiva manifestat de noi,care nu am sanctionat acest eveniment. Va dau si eu un sfat.Daca va prinde politia cu un briceag in buzunar,sa le spuneti ca doar ce v-ati intors de la rarit panselute in gradina lui Hagi. In ziarele de maine astept sa citesc "cum sa caftesti un politist" sau "cum sa spargi capul unui procuror basit". Bafta !

noni
23 mai 2014
si totusi

Puncte de vedere diferite inteleg, dar de ce trebuie sa injuri ? Ai nervi ? Esti prost educat ? Iti lipseste afectiunea ? Pana una alta, m-am lamurit si cine e prost ca cizma. Si sa inteleg ca toti contestatarii sunt "de buna credinta", nu a gresit nimeni cu nimic, organu batea campii, iar ei razboinici de fel, dau fuga la instanta. Deducem de aici ca noi ceilalti, restul, prostimea, cei care NE ASUMAM eventualele consecinte ale greselilor noastre, suntem prosti ? saraci ? nu ne permitem avocati ? sau suntem inculti si nu cunoastem legile? sau intelegem ca printre cei considerati cu adevarat nedreptatiti sunt si cei multi, care sunt reclamangii, contestatari absoluti si cu un EGO peste masura, considerandu-se de neatins ? Esti praf, Nelutule... Nici nu ma deranjez sa te jignesc.

Răspuns la: Mie mi-a placut articolul, l-am gasit util
Adăugat de : NELU, 23 mai 2014
Ba noni, prost ca cizma, tu ai zece milioane (lei vechi) sa platesti avocatul in instanta, basca taxa de timbru. Nu toti sunt 100% vinovati, iar cel...
noni
23 mai 2014
bravo

Inca o data, o placere sa te citesc. Daca le pui si pe versuri, esti ca Margineanu.

Răspuns la: Cum te aperi cu un briceag
Adăugat de : ath, 23 mai 2014
Cu putin timp in urma,vad prins in parbrizul masinii mele un biletel.Trebuie sa fie un biletel de amor sau o scrisorica de la "draga...
Mielu
23 mai 2014
justitiaru

Am cateva curiozitati: ai cumva masina cu numere de bulgaria, esti bizon in trafic, ai abonament la Taraf si Manele TV ? Esti plin de tine, stai cu amicii la bodega si aveti violenta in sange ? Nu toti sunt 100% vinovati, dar nici 100% tarani ca tine.

Răspuns la: Mie mi-a placut articolul, l-am gasit util
Adăugat de : NELU, 23 mai 2014
Ba noni, prost ca cizma, tu ai zece milioane (lei vechi) sa platesti avocatul in instanta, basca taxa de timbru. Nu toti sunt 100% vinovati, iar cel...
NELU
23 mai 2014
Pentru noni

Te citez ca sa nu-ti pierd finetea intelepciunii : (Si sa inteleg ca toti contestatarii sunt "de buna credinta", nu a gresit nimeni cu nimic, organu batea campii iar ei razboinici de fel, dau fuga la instanta. ) Iti dau un exemplu de amenda Locurile de parcare reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale șoferilor constănțeni. Nu de puține ori, aceștia se văd nevoiți să parcheze pe unde apucă, chiar dacă asta înseamnă să încalce legea. În această situație s-a regăsit și consilierul local PDL, Sorina Tușa (sursa Replica). Zilele trecute și-a parcat autoturismul pe trotuar, sub ochii vigilenți ai polițiștilor locali, care imediat i-au aplicat o amendă pentru parcare neregulamentară. În condițiile date, Tușa a formulat, marți, 15 octombrie, o plângere la Judecătoria Constanța, solicitând anularea procesului verbal. Aceasta recunoaște că a parcat neregulamentar însă, dacă ar fi existat locuri de parcare disponibile, atunci ar fi respectat legea. Problema este că nu sunt locuri de parcare. Eu aș fi parcat regulamentar. Din punct de vedere moral, amenda nu este legală pentru că nu am cadrul necesar de a respecta legea, Redau si un comentariu (care nu-mi apartine dar din care poate intelegeti ceva tare prosti sunt comentarorii de stanga.datorita voua ramanem in urma ca stat.pentru ca nu aveti capacitatea de a intelege ce este bine pentru Romania.cum poti sa vrei sa primesti bani in schimbul unui serviciu neoferit? bravo acestei tinere romance, este un exemplu pentru noi.pupincuristii lui 'vasole' stiu ca Sorina are dreptate si incearca s-o loveasca prin faptul ca este de alta etnie.BRAVO SORINA, BRAVO PDL, JOS CU LEGUMELE DIN PRIMARIA CONSTANTA! Acum ai inteles ce am vrut sa spun ? sau ai ramas tot cu aceleasi intrebari Altfel spus: curat murdar dar umflati-l

Ioana
23 mai 2014
Din pacate

Din pacate politistii de la circulatie nu au auzit de preventie,stau ascunsi ca niste hoti si pundesc,niste japcagii ,un exemplu elocvent este Popa Ionut Marian.In plus ei insasi incalca fara jena regulile de circulatie,parcheaza pe contrasens,intorc pe linia continua ,etc.

noni
23 mai 2014
usor, usor

Incepem sa ne intelegem. De acord u tot ce spui, sunt si cazuri descrise de tine. Eu faceam referire la cei care desi au incalcat legea, intentionat fac orice demers menit sa impiedice aplicarea sanctiunilor. Vorbeam de exceptii. Pana una alta si eu sunt participant la trafic cu amenzi specifice aferente. Nu am contestat insa nimic niciodata pt ca mi-am asumat greselile. O singura data inainte de Paste m-au lucrat doii politisti, au spus ca au trecut pe rosu si a trebuit sa o dau la pace cu ei. M-au oprit insa sa-mi spune ca am trecut pe rosu dupa ce au mers in spatele meu cam 1,5 km de la acel semafor. Sunt patit, motiv pentru care mi-am montat camere video-audio in masina, ca sa nu ma mai las pacalit. Acum e mai bine ?

Răspuns la: Pentru noni
Adăugat de : NELU, 23 mai 2014
Te citez ca sa nu-ti pierd finetea intelepciunii : (Si sa inteleg ca toti contestatarii sunt "de buna credinta", nu a gresit nimeni cu nimic, organu...
18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Mai 2014
Stire din Eveniment : S-a oprit cu mașina în TIR
Miercuri, 21 Mai 2014
Stire din Eveniment : Pietonii, spaima șoferilor!
Pagina a fost generata in 1.763 secunde