Cum poate fi recuperat talonul reținut de Poliție

23805
2
Cum poate fi recuperat talonul reținut de Poliție - razieamploareconstantapolitisti8-1332354696.jpg

Montarea unui dispozitiv anti-radar în mașină sau circularea, noaptea, fără faruri îi poate lăsa pe șoferi fără certificatul de înmatriculare al autoturismului. În ce condiții poate fi recuperat acest act și ce pași trebuie să urmeze cei pățiți, ne explică polițiștii.

Sunt numeroase motive pentru care polițistul rutierist care v-a oprit în trafic vă poate reține certificatul de înmatriculare al mașinii, oferindu-vă la schimb o dovadă cu sau fără drept de circulație. Potrivit Legii 49/2006, au toate șansele să rămână fără acest document șoferii a căror vehicule nu au efectuată inspecția tehnică periodică, care au avarii (circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, sistemul de frânare este defect, mecanismul de direcție prezintă uzuri); consecința va fi aceeași și dacă zgomotul în mers sau staționare depășește limita legal admisă pentru tipul respectiv de vehicul, dacă pe parbriz sau lunetă sunt aplicate afișe, reclame publicitare sau afișe neomologate, dar și dacă mașina nu a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la încheierea actelor de vânzare - cumpărare.

Cum poate fi recăpătat certificatul
În primul rând, pentru a obține certificatul de înmatriculare înapoi, proprietarul trebuie să înlăture mo-tivele care au dus la reținerea lui. Astfel, va remedia orice deficiență depistată și se va prezenta, apoi, la Serviciul Poliției Rutiere, personal, cu următoarele acte: act de identitate și copie și dovada înlocuitoare a certificatului de înmatri-culare, pe care și-a trecut avizul service-ul auto autorizat, care a verificat remedierile.
Însă, dacă certificatul a fost reținut pentru că a trecut o lună de la cumpărarea mașinii și nu a fost înmatriculată sau dacă polițiștii rutieriști constată că actul este foarte deteriorat, proprietarii sunt îndrumați către Serviciul de Permise și Înmatriculări Auto Constanța pentru recuperarea lui. Și aici, proprietarii trebuie să se prezinte cu aceleași acte.

Situații delicate
Există situații când recuperarea acestui certificat de înmatriculare poate fi chiar problematică. "De exemplu, dacă mașina a fost vândută de un proprietar din București și cumpărată de unul din Constanța, dar nu a fost înmatriculată în termenul legal, de 30 de zile, polițistul rutier va reține certificatul
și-l va trimite la București, la serviciul de care aparține fostul proprietar", a arătat comisar șef Romeo Tecău, șeful Serviciului de Permise și Înmatriculări Auto. "Pentru a fi protejați, vânzătorii trebuie să aibă grijă să menționeze, neapărat, pe verso-ul certificatului de înmatriculare, fap-tul că mașina a fost vândută și data", a continuat polițistul.
Sunt și situațiile când înmatricu-larea este întârziată de neînțelegerile financiare ivite între cumpărător și vânzător. După ce a avut loc vânzarea, cumpărătorul nu-i dă toți banii vânzătorului, iar acesta din urmă nu-i dă cartea tehnică sau un alt act. Și în aceste situații, noul proprietar al mașinii riscă amendă și reținerea certificatului, dacă este prins în trafic, după expirarea termenului legal pentru înmatriculare. "Însă, este o înțelegere civilă între cei doi, noi nu putem să ne ameste-căm. Este un litigiu civil pe care trebuie să-l rezolve cum consideră de cuviință", a adăugat polițistul.

Lege mai aspră
În prezent, reținerea certificatului de înmatriculare înseam-nă și suspendarea dreptului de circulație în câteva cazuri: în lipsa asigurării RCA, în neconcordanța dintre datele de pe certificat și caracteristicile mașinii, neradierea din circulație a mașinii. Comisarul șef Romeo Tecău a atras atenția că există în analiză, în prezent, un proiect de lege prin care se are în vedere interzicerea circulației și dacă mașina nu a fost înmatriculată la timp. "Se dorește suspendarea dreptului de a conduce și a înmatriculării, dacă a fost depășit termenul de 30 de zile și achitarea unei sancțiuni de aproximativ 2.000 de lei", a mai spus polițistul.



Comentează știrea

radu
16 iulie 2013
talon

nu am observat ca expirase revizia,de vreo saptamana mi l-a retinut????cum procedez?

Alex
31 octombrie 2017
Misa retinut certificatu

Misa retinut certificatul in mun iasi din motiv anvelope uzate si stampila pe spate ca era vinduta masina e cu nr de constanta am remediat prob am facut raru si mam dus cu dovada la politie sami ridic certificatu da mi sa sp ca lau trimis la constanta la politie cum il restitui de la eii?????

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4002 secunde