Cum aflăm câte puncte de penalizare am acumulat?

25058
7
Cum aflăm câte puncte de penalizare am acumulat? - fondcumaflucatepunctepenalizare-1331843449.jpg

Ați rătăcit procesele verbale primite când ați fost prins pe picior greșit de polițiști și nu mai știți câte puncte de penalizare ați acumulat? Sau aveți deja 15 puncte de penalizare și nu ați primit încă înștiințarea privind suspendarea dreptului de a conduce? Poliția Rutieră vă sfătuiește cum să procedați.

Folosirea telefonului mobil în timp ce vă aflați la volan, stațio-narea neregulamentară, centura de siguranță "uitată" pe marginea scaunului sau apăsarea cu încăpă-țânare pe accelerație, deși există restricție de viteză, atrag după sine, pe lângă amenzile consis-tente, și puncte de penalizare. Iar "colecționarea" a 15 puncte de penalizare înseamnă suspendarea dreptului de a conduce.

Informațiile se dau doar posesorului permisului
Cristina Vasile, purtător de cuvânt al Serviciului Poliției Rutiere Constanța, vă sfătuiește cum trebuie să procedați dacă vreți să aflați câte puncte de penalizare ați acumulat: "Permisul se suspendă la acumularea a 15 puncte de penalizare, pentru o perioadă de 30 de zile. Dar, dacă în următoarele 12 luni, posesorul respectivului act mai acumulează alte 15 puncte de penalizare, următoarea dată permisul îi va fi reținut pentru 60 de zile. Serviciul Poliției Rutiere are o evidență exactă a situației punctelor de penalizare. Astfel, cei care doresc să afle dacă le-au fost anulate din puncte, urmare a scurgerii celor șase luni legale, trebuie să se prezinte personal la sediul nostru, de pe Șoseaua I. C. Brătianu, la ghișeul de relații cu publicul și vor primi răspunsul pe loc. De altfel, se pot adresa la orice sediu al Poliției Rutiere sau pot cere oricărui polițist rutierist pe care îl întâlnesc în trafic verificarea situației punctelor de penalizare".
Informațiile acestea se oferă doar personal, după ce solicitantul s-a legitimat cu permisul de conducere, cartea de identitate sau pașaportul.

Ce se întâmplă când s-au strâns 15 puncte de penalizare?
Așteptați să primiți acasă noti-ficarea prin care sunteți înștiințați că vi se suspendă dreptul de a conduce.
"În termen de zece zile de la data constatării ultimei abateri, Poliția Rutieră transmite posesorului o invitație prin care i se aduce la cunoștință că, în termen de cinci zile, trebuie să predea permisul. Această notificare se transmite prin Poștă sau este adusă de un polițist, cu confirmare de primire", a adăugat reprezentantul Poliției Rutiere.
Dacă există confirmare de primire a notificării, dar termenul de cinci zile nu este respectat, șoferul respectiv primește o nouă sancționare: perioada de sus-pendare se prelungește automat cu 30 de zile. "Se procedează astfel inclusiv dacă șoferul se prezintă în a șasea zi de la primirea notificării", a mai atras atenția polițistul.
Pe de altă parte, dacă nu există o confirmare că invitația a ajuns la destinatar, polițiștii se vor întoarce la domiciliul acestuia și îi vor lipi pe ușă înștiințarea că permisul i-a fost suspendat și că trebuie să-l predea serviciului responsabil.
"Dacă nu predă permisul Poliției Rutiere și circulă în continuare, în momentul în care va fi surprins, i se va întocmi dosar penal pentru conducere pe drumuri publice având dreptul de a conduce suspen-dat", a mai afirmat Cristina Vasile.
După expirarea perioadei de suspendare - ce poate varia între una și trei luni - șoferul trebuie să se prezinte, personal, la Poliția Rutieră, pentru a dezactiva suspendarea. De precizat că în aceste situații titularii permiselor nu dau testul privind cunoașterea regulilor rutiere.



Comentează știrea

ali ialcin
21 august 2012
cate puncte am

vrea sa aflu cate puncte de penalizare am

giurgi florin
31 mai 2013
puncte de penalizare

daca mi-au dat puncte de penalizare in italia pe permis romanesc sunt recunoscute in romania,adica pot sa raman fara permis,poate politia italiana sa imi ridice perisu?multumesc

Solyom Csaba
1 iunie 2014
Puncte ce amenda

Buna ziua vreausa interesezi cite de puncte am.Va multumesc o zi buna maide parte.

ciprian
22 august 2014
muresan

buna,sunt in spania si as dori sa stiu cate puncte am pe permis...pot imputernici pe cineva sa solicite aceasta informatie in numele meu?

iacoban cristian
16 noiembrie 2015
puncte penalizare

buna. as vrea sa stiu cate puncte de penalizare am acumulat..va multumesc.

aduducesei florin
19 noiembrie 2015
puncte

cate puncte de penalizare am pe permis?

manea florizel
1 noiembrie 2017
puncte de penalizare

as dori sa stiu daca mai pot circula cu masina, pana an momentul an care voi primi notificare sa predau permisu. va multumesc.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3713 secunde