Cum a fost pusă Constanța pe harta orașelor revoluționare din România

2140
7
Cum a fost pusă Constanța pe harta orașelor revoluționare din România - cumafost1-1487178168.jpg
În anul 2015, Constanța a fost inclusă pe lista orașelor din țară în care au fost persoane rănite, ucise sau reținute, în perioada 14 - 22 decembrie 1989. În spatele acestei recunoașteri a stat o serie de demersuri și încercări repetate de mușamalizare, chiar din partea procurorilor militari. Doar că, încăpățânarea unor revoluționari de la malul mării a făcut ca adevărul să iasă într-un final la iveală. Revoluționarul Stere Beca povestește cum a reușit să pună Constanța pe harta orașelor din România în care au fost persoane rănite, ucise sau reținute, în anul 1989, după ce vreme de peste 20 de ani orașul de la malul mării nu a avut parte de această recunoaștere. 


Simion Cecilia, reținută de securiști la Constanța


Cheia a constat în posibilitatea de a atesta faptul că o femeie care a transmis prin telex mesaje de adeziune cu mișcarea revoluționară din Timișoara a fost reținută în mod ilegal. Simion Cecilia, angajată la Chimpex, ca operator telex-sector port, a transmis în noaptea de 17 spre 18 decembrie 1989, mesaje de adeziune. La scurt timp după transmiterea mesajelor, ea a fost anchetată și reținută la sediul Securității Județene Constanța, în perioada 18-20 decembrie 1989. 


"Trebuia să facem dovada că aveam persoane ucise sau reținute. Am citit în ziarul Cuget Liber, pe 28 ianuarie 1990, imediat după Revoluție, un articol în legătură cu Cecilia Simion, care lucra la Chimpex. Lucrând la telex, a dat mai multe mesaje de adeziune la mai multe inteprinderi majore din Timișoara. Pe 18 decembrie a dat mesajele și imediat a venit un șef de la Securitatea Port Constanța. Au luat-o în noaptea de 18, au ținut-o până pe data de 19 decembrie, când au plecat la Securitatea Județeană Constanța. Pe data de 20 decembrie au eliberat-o, în jurul orei 20.00. A fost ținută 48 de ore, iar asta înseamnă că persoana a fost reținută", a declarat revoluționarul Stere Beca. 


"Securiștii post-decembriști" au șters cu buretele ce s-a întâmplat


Cecilia Simion a depus o plângere în anul 1994 cu privire la faptul că a fost reținută și privată de liberatate în mod ilegal. Totuși, această plângere avea să fie clasată de Petre Constantin, prim-procuror militar. 


"Ea nu a fost ținută în condiții de arest și nu s-a confirmat să se fi folosit acte de cercetare abuzivă, fiind lăsată în final să revină la activitatea sa fără a se întocmi vreun dosar de cercetare ori a se lua vreo măsură", se arată în rezoluția dată în data de 27 decembrie 1994, de către prim-procurorul militar Petre Constantin, colonelul magistrat care a dispus neînceperea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de arestare nelegală și cercetare abuzivă. 


"Ei nu au dat ordonanță de reținere pe numele femeii, deși Codul de procedură penală de pe vremea lui Ceaușescu spunea clar că reținerea nu poate dura mai mult de 24 de ore. În anul 1994, Cecilia Simion a făcut o plângere la Parchetul Militar, împotriva securiștilor care au anchetat-o. Procurorul i-a chemat la audieri și pe toți cei implicați, iar Parchetul a dispus Neînceperea Urmăririi Penale. Dosarul a ajuns la generalul Voinea, care a studiat cazul și a ajuns la concluzia că această persoană a fost lipsită de libertate în mod ilegal", mai povestește Stere Beca. 


Soluția procurorului militar, nelegală și netemeinică


Astfel, general-maiorul dr. Dan Voinea, procuror militar șef adjunct al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a constatat că soluția procurorului militar care a dispus neînceperea urmăririi penale după ce Cecilia Simion a reclamat că a fost reținută este nelegală și netemeinică. Acesta a dispus infirmarea rezoluției de neîncepere a urmăririi penale și reluarea cercetărilor până la stabilirea adevărului pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal asupra victimei, Simion Cecilia. 


De asemenea, s-a dispus conexarea dosarului nr. 409-P-1994 al Parchetului Militar Constanța la dosarul nr. 97.P.1990 al Secției Parchetelor Militare, privind victimele Revoluției din decembrie 1989, pentru o mai bună înfăptuire a actului de justiție. 
Prin Decizia nr. 37/22/06/2015, Comisia de verificare a cererilor persoanelor care solicită eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant a respins solicitările din adresele nr. 18/2988/2015, 18/3036/2015, 18/3897/2015, 18/4099/2015 și 18/4426/2015, privind includerea orașului Constanța în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului. 


Stere Beca nu a renunțat și a depus alăturat solicitării care avea să recunoască orașul Constanța drept localitate revoluționară o adresă a Secției Parchetelor Militare, Rezoluția Parchetului Militar Constanța din data de 27 decembrie 1994, dată în dosarul 409/P/1994 și ediția din 28 ianuarie 1990 a ziarului Cuget Liber, cu privire la reținuta Simion Cecilia. 


Secretariatul de stat pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie 1989 a admis solicitarea din Adresa nr. 18/7068/2015, transmisă de Stere Beca, privind includerea orașului Constanța în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului. 


Comentează știrea

calator
16 februarie 2017
//////////

articol de c...t

Remus
16 februarie 2017
Se continua treaba

Sistemul securist de atunci a predat stafeta sistemului securist de azi . De asta ne merge asa de bine .

cta
16 februarie 2017
daaaaaaaaaa

Mare revolutie a fost la Constanta.........si mai ales multi ,,revolutionari"

Vlad
16 februarie 2017
Ce 'revolutie' a fost in Constanta?

Pentru cei care au trait acele 'evenimente' pot recunoaste, acum dupa 27 de ani, ca a fost o rebeliune pusa la cale de elemente destabilizatoare, care s-au folosit in principiu de oameni fara ocupatie, usor de manipulat, care doreau sa parvina si sa distruga ce era bun in Romania. Nicidecum nu s-a dorit sa faca un viitor mai bun romanilor, ci doar acelora care au profitat de 'rebeliune' si care ajunsi la putere, au oferit multe avantaje acelora care au participat la 'debandada originala', asa zisii 'revolutionari'. Ma intreb, si va intreb, oare pentru asta au iesit atunci romanii in stada? Pentru avantaje personale? Au trecut 27 de ani si economia s-a prabusit. Nu sunt bani pentru investitii, nu sunt bani pentru sanatate sau educatie dar sunt bani pentru a 'recompensa' pe cei care au destabilizat ordinea din Romania, cu alocatii lunare de 2400 lei, spatii comerciale, locuri de veci, locuri de case, gratuitati peste tot, etc. in timp ce aceia care au muncit si muncesc, sunt buni numai de plata. Pai suntem normali la cap? In MO 467bis/07.07.2010, sunt validati 21.243 de revolutionari, dintre care 189 participanti la revolutie, 169 raniti si retinuti, 588 retinuti, 2226 raniti, 2059 urmasi de eroi martiri si....16.012 revolutionari remarcati prin fapte deosebite, cucertificate preschimbate! Cum este posibil asa ceva? Aceste avantaje ar trebui anulate de urgenta iar banii rezultati dirijati catre educatie si sanatate, pentru ca toti acesti indivizi care au beneficiat de aceste 'pomeni' nu au facut nimic bun pentru societate. Si inca ceva; cine a invadat Casa Alba in 22 decembrie '89? Daca va mai amintiti, erau numai tigani, oameni fara ocupatie, fetele de la Continental si Poarta 1 si ...cativa trecatori. Prima grija a lor a fost sa praduiasca birourile din cladire si sa-l proclame primar pe cine altul decat pe...Cercel(Dumnezeu sa-l aiba in pace!). Ce revolutie a fost asta? Pai celor care nu au lucrat in viata lor, le convine sa primeasca 2400 lei/luna cand unuia care a muncit o viata i s-a calculat o pensie de nici 1000lei/luna. Si inca o intrebare; De ce Constanta oras martir? Ca s-au vanat unii pe altii ca sa-si plateasca unele polite din ...invidie?

Sion
16 februarie 2017
impostura

Stere Beca era in Basarabi, iar in Basarabi nu a avut loc nicio revolutie. Cum a reusit sa devina revolutionar cu patalama, stie el si cei care l-au ajutat.

stan si bran
16 februarie 2017
vocalize

mai, dar ce rivolutie a fost la constanta, am stat la tv si am privit derbedeii din bucuresti /sa manifestam in fiecare zi-- orele 17-21 in liniste si cu mesaje serioase pe pancarte, asa vom intra in cartea recordurilor si vom obtine multe gratuitati de la u.e. /va pupam!

pt. doru
16 februarie 2017
citeste si tu

CITESTE SI TU COMENTARILE SI CONSTATA CALITATEA ARTICOLULUI. LAS-O BALTA SI DOCUMENTEAZA-TE.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.465 secunde