Contrabandiștii de țigări au un nou dușman: Napala!

878
7

Articole de la același autor

Napala, alintată și Betty, este un labrador care face parte din echipa canină a Gărzii de Coastă, pregătită să caute și să găsească tutun în ungherele cele mai întunecate ale navelor care ajung în Portul Constanța, ori ale containerelor.

În urmă cu câteva zile, Napala a avut și prima sa reușită. Cu ajutorul ei, dar și în baza unei informații, polițiștii de frontieră au pus mâna pe 1.900 de pachete de țigări netimbrate, care erau bine ascunse în sala mașini a unei nava sub pavilion Togo, sosită în Portul Constanța, din direcția Turcia. Iar cum gheața a fost spartă, de acum așteptările în ceea ce o privește pe Napala sunt mari.

Pregătită la Sibiu

Napala s-a născut în 2010, pe 26 octombrie. A fost dresată până la un an la Constanța, ca mai apoi, patru luni să urmeze un curs de specializare de "detecție tutun" la Centrul Chinologic Sibiu, acolo unde sunt pregătiți câinii de serviciu pentru nevoile structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și pentru cele ale Sistemului Național de Apărare.

"Napala este un câine foarte bun, are vitalitate, este dornică de lucru", spune coordonatorul privind pregătirea conducătorilor câini serviciu din cadrul Gărzii de Coastă, agent șef principal Nicolae Nica.

Cât de important este un astfel de câine pentru controalele care se fac?

"Se mărește eficiența verificărilor amănunțite, verificări care se fac, astfel, într-un timp mai scurt. Verificarea unui container durează 20 de minute cu un câine, iar cu doi polițiști, chiar și patru ore. Câinele nu-i deloc superficial dacă l-ai dresat bine", explică agent șef principal Nicolae Nica.

Foarte important este însă și dacă oamenii legii dețin informații despre faptul că pe o anumită navă, ori în anumite containere, este posibil să fie ascunse țigări de contrabandă, și asta deoarece sunt zone, cum ar fi camera cârmei sau santina, unde chiar și unui câine bine pregătit îi poate scăpa un astfel de "transport", datorită ingeniozității celor care ascund țigările.

Până acum, Napala a urcat pe nave din Ucraina, Turcia și chiar Siria. Când nu este însă în misiune, îi place mult să se joace cu mingea.

Navele, o provocare pentru câini

Isprava Napalei de acum câteva zile este importantă și pentru că misiunile de acest gen sunt cele mai grele.

"E cel mai greu să faci un câine să controleze pe nave. Navele comerciale mari au scări multe și depun foarte mult efort, pentru că au mult de urcat. Îți trebuie un câine cu psihic bun", spune Nicolae Nica. Iar Napala se pare că face față cu brio, deși este un câine foarte blând, extrem de sociabil.

Pregătirea ei a început încă din primele luni din viață. A fost dusă frecvent în spații mai aglomerate, pentru a se obișnui cu oamenii și agitația, ca mai apoi, la doar 10 luni, să fie învățată deja să urce pe nave. Fiecare etapă este foarte importantă. "Sunt etape care trebuie respectate. Dacă te grăbești, strici câinele", mai spune agent șef principal Nicolae Nica.

Alături de sora ei

Napala face parte dintr-o echipă de patru câini pregătiți special pentru a depista țigările ascunse în containere ori la bordul navelor care vin la Constanța. "Lucrează" alături de Nacala, care este sora ei, dar și de Pobaza și Ogea. Cele din urmă sunt în momentul acesta la cursul de pregătire și vor fi ope-rative abia peste o lună. 

Comentează știrea

tomass
31 mai 2014
pregatirea

Ce a uitat agentul sa spuna sau a omis din modestie e faptul ca Nacala a invatat sa se urce pe nava chiar si pe scara de pisica.

marketglory
31 mai 2014
marketglory

www.marketglory.com/strategygame/Parmalat MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali. Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie.

nicu
1 iunie 2014
de la caine

Ce a uitat Nica sa spuna este ca acesti caini nu a gasit niciodata tigari. In plus in sala masini nu are cum sa miroasa, pentru ca acolo miroase a combustibil.

pop over to these guys
4 iunie 2014
pop over to these guys

e liquid recipes Stiri Eveniment : Contrabandiștii de țigări au un nou dușman: Napala! | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online pop over to these guys http://simonph.com/hangsen-vg/hangsen-e-liquid-as-an-alternative-solution-for-smoking.asp

pop over here
5 iunie 2014
pop over here

best e cigarette Stiri Eveniment : Contrabandiștii de țigări au un nou dușman: Napala! | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online pop over here http://megaelitegroup.com/hangsen-50ml/searching-for-the-right-ecig-forum-kits.asp

relevant internet page
9 iunie 2014
relevant internet page

e liquid flavors Stiri Eveniment : Contrabandiștii de țigări au un nou dușman: Napala! | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online relevant internet page http://lynchburghomesandrealestate.com/dekang-30ml/top-5-electric-smokers-in-the-market-articles.asp

just click the following article
9 iunie 2014
just click the following article

e liquids Stiri Eveniment : Contrabandiștii de țigări au un nou dușman: Napala! | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online just click the following article http://mymiznerwinfieldpark.com/dekang-e-juice/dekang-e-liquid-vaporizer-reviews-3834.asp

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6916 secunde