Bilanț favorabil după șase luni de muncă

Contrabanda cu țigări și băuturi desfășurată prin Portul Constanța, în vizorul polițiștilor de la DOPM

1049
Contrabanda cu țigări și băuturi desfășurată prin Portul Constanța, în vizorul polițiștilor de la DOPM - dca6444f543eee06f522edce4eec60ea.jpg
Reprezentanții Direcției Operative Porturi Maritime (DOPM) Constanța au prezentat, săptămâna trecută, bilanțul pe șase luni, făcând cunoscute rezultatele muncii lor.
Instalat în funcția de director al DOPM Constanța la data de 1 iulie 2009, directorul instituției, comisarul șef Ion Burciu, a avut deja rezultate pozitive împreună cu echipa pe care o conduce. El a precizat că în această perioadă au avut loc 20 de evenimente în care au fost implicate și sunt cercetate 36 de persoane pentru infracțiuni de încălcare a dreptului de proprietate intelectuală, contrabandă, facilitarea șederii ilegale a străinilor în România, trafic ilegal cu substanțe interzise, fals material, evaziune fiscală și furt calificat. În decurs de șase luni, polițiștii care lucrează la această instituție, subordonată Poliției de Frontieră, au descoperit 1.268.110 pachete de țigări de contrabandă și contrafăcute cu o valoare de 14.615.409 lei, 120 sticle de whiskey, în valoare de 6.600 lei, 6.480 perechi încălțăminte de damă contrafăcute cu o valoare de 648.000 euro, precum și alte bunuri.
Un astfel de caz s-a petrecut la data de 23 iulie, atunci când lucrătorii DOPM au oprit pentru control un autoturism în dreptul porții de acces numărul 1 a Portului Constanța. În portbagaj au fost descoperite 2.000 pachete de țigări. Conducătorul auto a declarat că a primit țigările de la echipajul unei ambarcațiuni ancorate în Portul Constanța. Oamenii legii au extins cercetările și au urcat la bordul navei "Eltem" unde au mai găsit alte 5.000 de pachete de țigări, care erau ascunse în spatele unui perete fals. Întreaga cantitate de țigări de contrabandă, în valoare de 93.250 lei, a fost confiscată.
Un alt caz important a avut loc la data de 30 septembrie. Pe raza Portului Constanța, în apropierea porții de acces numărul 6, lucrătorii DOPM au oprit în trafic un autotir înmatriculat în Constanța, asupra căruia existau informații că transportă o cantitate de marfă fără documente justificative. Oamenii legii au verificat proveniența încărcăturii, tipul și calitatea, precum și documentele de transport aferente și modul de întocmire a acestora. Șoferul autotrenului a prezentat un aviz de însoțire a mărfii fals, prin care a încercat să justifice transportul a 12.000 kilograme de uree și fertilizatori, depozitate în saci de rafie. Din cercetări a rezultat faptul că marfa transportată fusese sustrasă de la o societate comercială care are ca obiect de activitate curățarea barjelor staționate în Portul Constanța. După efectuarea cercetărilor specifice, pe numele mai multor persoane implicate în acest caz au fost întocmite dosare penale pentru furt calificat și evaziune fiscală.
Un alt caz concludent pentru activitatea celor care lucrează în cadrul DOPM a avut loc la data de 5 noiembrie. Atunci, în baza unei informații primite de la Poliția de Frontieră Română, în jurul orei 19.45, au fost demarate procedurile legale pentru deschiderea unui container sosit în Portul Constanța Sud - Agigea. Containerul fusese încărcat în China cu 650 cartoane de încălțăminte, conform documentelor depuse de transportator. Pentru că existau indicii că în container există și o altfel de marfă, polițiștii de frontieră din cadrul DOPM și lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit. Pe cale de consecință, au fost descoperite 905 baxuri de țigări, cu o valoare de aproximativ 2,4 milioane de euro, care au fost confiscate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4331 secunde