Constănțenii vor trotuare pentru pietoni! Nu pentru mașini!

20661
6
Constănțenii vor trotuare pentru pietoni! Nu pentru mașini! - 1-1476604749.jpg

Articole de la același autor

Constanța este singurul oraș din țară unde mașinile merg pe trotuare și pietonii pe mijlocul străzii. S-a scris mult și probabil că se va scrie și mai mult despre acest paradox, însă tocmai cei care ar trebui să aibă urechi să audă asemenea probleme se fac că plouă. Mașini îndesate până în gardul viu sau în scara blocului, bolizi răsfirați pe toată dimensiunea trotuarului, șoferi care nu gândesc că părinții, copiii, chiar bunicii lor nu au pe unde circula în siguranță. Contează doar satisfacția primară a cetățeanului rudimentar: "Am găsit loc de parcare!". În acest timp, o mamă cu bebelușul în căruț trebuie să-și croiască drum pe stradă, printre mașini, șoferi nervoși și neatenți, unii agresivi și nesimțiți. Dacă se întâmplă vreo nenorocire, ca de obicei, mortul va fi de vină. "Ce căuta duduia inconștientă cu copiii pe stradă? Normal că a călcat-o mașina…" Dar nimeni nu încearcă un minim efort să arunce privirea la jumătate de metru mai în dreapta, să vadă trotuarele ticsite de mașini.

Ecuația este destul de complicată, însă nimeni nu se grăbește să îi dea de cap. Cel puțin, probabil, până nu se întâmplă o tragedie. Pentru Primăria Constanța aceasta nu este o prioritate. Probabil că aleșii își dau seama că a bloca mașinile să urce pe trotuare nu face decât să mute o problemă dintr-o parte în alta. Și unde să parcheze șoferii atunci? Fiindcă locuri de parcare în oraș sunt foarte puține, iar ceea ce mi se pare de-a dreptul revoltător, jumătate dintre ele stau libere, cu lanțuri pe ele, rezervate pentru clienții băncilor, SPA-urilor, hotelurilor sau altor comercianți. În loc ca Primăria să îi oblige pe aceștia să-și asigure singuri locuri de parcare, a preferat să le dea pe tavă parcările publice. După ce că nu construiești parcări noi, le vinzi și pe cele vechi?

Când mi-am construit casa, Primăria nu mi-a dat autorizație timp de 8 luni până nu am prevăzut, pe terenul meu, cel puțin două locuri de parcare. În același timp, în centrul orașului se construia un hotel cu 6 etaje. Investiția unui consilier local PSD. Nu l-a obligat să își asigure nicio parcare pe teren, ci i s-au cedat toate locurile de parcare din zonă. În plin centrul Constanței. A doua zi s-au pus lanțuri pe ele, cu plăcuța "Rezervat". Atunci, mă întreb, cum primează pentru tine, administrație locală, interesul propriilor cetățeni?


Iar acest compromis al pietonilor pe stradă și al mașinilor pe trotuare pare să nu îi deranjeze pe aleșii locali. Ați auzit vreodată, în vreo ședință de Consiliu Local, vreun consilier, primar, viceprimar, să ridice această problemă? Dacă ar merge pe jos stimabilii, ar vedea inclusiv dezastrul din jurul Palatului Administrativ, unde practic nu mai există trotuar, iar autoturismele stau înghesuite până în buza parcului. Dar ei vin cu mașinile până în ușa Primăriei, unde au locuri rezervate.

Este clar că cele două probleme sunt interdependente: mașinile de pe trotuar și lipsa locuri de parcare. Nu o putem rezolva pe prima până nu îi dăm de capăt celei de-a doua. Până atunci însă, ar trebui să rămână bunul simț al șoferilor, care atunci când parchează pe trotuar să găsească o soluție pentru a ceda ceva spațiu și pietonilor. Dacă nu știați, există și o lege în acest sens. Dar cine o respectă? Dar cine se îngrijește ca ea să fie respectată? Poliția locală, poliția rutieră? Aiurea! Iar la câți bivoli există pe străzile Constanței, din start, acesta este un apel sortit eșecului.



Comentează știrea

costica
16 octombrie 2016
opinie

Câștiguri motivante pentru toți!euro din prima luna Preferi să suporți șefii?Fii un învingător!Informația este putere! Bani repede, ușor și comod!Pachet complet pentru câștiguri online! info la: pacurarucostica1963@gmail com http://bit.ly/29ypMJN COSTICATIO.BetterThanYouTub

Alex
16 octombrie 2016
Solutie

Sensuri unice cu benzi de parcare .Astfel se elibereaza trotuarele.

Radu
17 octombrie 2016
O alta solutie

Ca in toate orasele civilizate,parcarile ar trebui facute subteran,sau in cazul Peninsulei suprateran.Dar la noi Primaria a dat toate parcelele si a facut blocuri in los sa mai construiasca si parcari supraterane,sau pe cei care au facut blocurile,macar sa-i fi obligat prin proiect sa aiba parcari subterane.

petrica
17 octombrie 2016
exemplu

exemplu pe strada adamlcsi sau pus stalpi dar probabil ca acolo locuieste cineva de la primarie ,asfel s-ar putea pune stilpi pana unde se pot parca masini si se impaca si capra si varza dar cine sa gindeasca?primarele ? nu el face case la tigani pe banii constantenilor in loc sa faca ce trebuie

mari
17 octombrie 2016
strazi fara trotuare

Pe strada Marcoviciu s-au permis construirea de imobile incluzand si trotuarul. Ca sa ajungi din B-ul 1 Mai pe sos Mangaliei prin aceasta strada care este destul de circulata nu ai decat varianta de carosabil cu toate riscurile asumate.

George
20 octombrie 2016
Zgariati-le masinili

Eu mi-am promis că de acum încolo, dacă mai văd mașini pe trotuar care să nu-mi lase spațiul legal de 1 m și care să mă oblige să le ocolesc pe șosea, scot frumos cheia din buzunar și le zgârii frumușel toată mașina. Așa nu se mai poate. Până să fac asta, însă, o să sun într-o zi la poliție să-i chem să constate încălcarea legii și să aplice legea, amendându-i. Să văd cum o să reacționeze. A făcut cineva așa până acum?

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 01 Octombrie 2016
Stire din Politică-Administrație : Parada șchiopilor în țara orbilor
Luni, 19 Septembrie 2016
Stire din Politică-Administrație : Micuța milionară  și turma liberală
Pagina a fost generata in 0.5428 secunde