Codul Rutier are "surprize" pentru șoferi și bicicliști

2102
3
Codul Rutier are

Articole de la același autor

Anul 2013 vine cu modificări semnificative ale reglementărilor rutiere: vizita medicală obligatorie la reînnoirea permisului auto, amenzi pentru bicicliști, permis auto pentru a conduce mopede. Străzile din țara noastră sunt printre cele mai periculoase din Europa: acest fapt este relevat de statisticile sumbre care relevă numărul ridicat al celor care sfârșesc, an de an, în accidente rutiere. Pentru reducerea numărului incidentelor, dar și pentru a armoniza legislația autohtonă cu normele europene, în noiembrie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 203/2012, care modifică normele rutiere și care va intra în vigoare de pe 19 ianuarie 2013. În rândurile următoare, vă prezentăm care sunt modificările ce vor deveni lege din prima lună a anului viitor, potrivit Poliției Rutiere. 


Consultul medical, obligatoriu


Prevederile noului Cod Rutier stipulează că înnoirea permisului auto va fi condiționată de obținerea unui certificat medical, din care să reiasă că solicitantul este apt să conducă vehiculul corespunzător categoriei de permis deținute. Până în prezent, reînnoirea permisului auto expirat nu impunea efectuarea examinării medicale. Iată ce prevede articolul 24 din noua legislație: "Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilității documentului, după efectuarea examinării medicale". 


Amenzi pentru bicicliști


Bicicliștii vor fi pasibili de amenzi de la anul. Potrivit articolului 41 din Codul Rutier, "dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă". În caz contrar, bicicliștii riscă să fie sancționați cu amenzi din clasa a III-a, respectiv să primească între șase și opt puncte de amendă pentru "nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor". 


Permis auto pentru mopede


O altă modificare importantă este reprezentată de introducerea obligativității deținerii permisului auto pentru mopede. Astfel, pentru a conduce respectivele autovehicule, cei interesați trebuie să obțină, până pe 19 ianuarie, un permis categoria AM; acesta este valabil zece ani, iar obținerea lui este condiționată, asupra celorlalte categorii, de susținerea unor probe teoretice și practice. 
Totodată, noile reglementări prevăd și "transformarea" subcategoriilor în categorii ale permiselor auto; astfel, din ianuarie 2013 se va discuta despre categoriile A, A1, B, B1 BE, C, C1 CE, C1E, D, D1, D1E, Tb, Tv, Tr. 


Modificări ale permisului auto


Din ianuarie 2013, se schimbă conținutul permisului auto. De anul viitor, toate statele UE vor avea același model de permis auto. Drept pentru care, și țara noastră a legiferat modificările. "Forma rămâne neschimbată, dar se adaugă niște elemente și va diferi perioada de valabilitate. Astfel, cele pentru șoferii profesioniști vor avea o valabilitate de cinci ani (este vorba de permisele eliberate pentru categoriile C, CE, C1E, C1, D, DE, D1 și D1E). Restul, pentru turisme și pentru mopede, vor avea o valabilitate de zece ani. Concret, este vorba de categoriile AM A1, B, B1 și BE", a precizat comisarul șef Romeo Tecău, șeful Serviciului Permise Auto. 


Noul permis va avea următoarele rubrici: numele, prenumele, data și locul nașterii, data emiterii și expirării, autoritatea emitentă, codul numeric personal, numărul permisului, fotografia și semnătura titularului, categoria pe care acesta are dreptul să conducă, cuvintele "Model al UE" și "Permis de conducere", în litere roz, pe fundal, în toate limbile oficiale ale Uniunii. Pe verso, vor exista rubrici pentru: categoriile de vehicule pe care titularul are dreptul să conducă și data obținerii fiecăreia, un cod de bare cu ajutorul căruia să fie verificat titularul, cât și pentru problemele medicale pe care șoferul le-ar putea avea - fiecare problemă medicală va avea un cod. Comisarul șef Romeo Tecău a subliniat că actele eliberate până pe 19 ianuarie 2013, când va intra în vigoare noul permis auto, vor rămâne valabile până la data expirării. 


Comentează știrea

MISCAREA DE REZISTENTA ANR
14 decembrie 2012
IMPERIUL VOSTRU SE DESTRAMA

OAMENI DIN ANR Aveti puterea de a schimba plaga care a cazut asupra Romaniei din mai 2012 care reprezinta de fapt comunismul cu toate consecintele. Indiferent de cine vine la putere e clar pentru Romania dar si pentru Europa sau America ca asa nu mai poate continua, actualul guvern e terminat moral si legal. PUCISTII TREBUIE SA PLECE! NEOCOMUNISTII DIN Guvern si anr trebuie sa plece! LOCUL LOR E LA LADA DE GUNOI A ISTORIEI! Eu ma opun lor !Tu ce faci? ALTURA- TE ACUM MISCARII DE REZISTENTA ANR! Neocomunistilor, nu sinteti permanenti si istoria va va matura brutal de pe scena! Ziarele vremii vor inregistra greselile si crimele voastre! Sint convins ca in sinea lor acesti

MISCAREA DE REZISTENTA ANR
14 decembrie 2012
bfgbf

killeri marionete neocomuniste nu sint multumiti de ei si simt ca gresesc si ca incalca morala religia si legea! Ca sa va lamuriti priviti-i! Fetele lor se scalda intr- o stare jalnica, mizerie morala si mai presus de tot nefericire!Asa arata un om care face ce e drept?Nefericit?Eu cred ca cei ce impart dreptate sint fericiti! Din mai 2012 am urmarit cu totii acapararea institutiilor statului si incercarea de a le acapara de o camarila negativa.ICR, CSM CCR ICCJ ANI SRI SIE MINISTERELE SI PRESEDINTELE ROMANIEI au fost toate tintele atacului neocomunistilor! DAR PUCISTII AU ESUAT! La un moment dat valul a atins si anr.Urmarile le stiti si voi cu totii! Zeci de oameni dati afara sau demisi mascat – in jur de 100, peste 200 de oameni afectati sau cu posturile pierdute amenintati si umiliti de pierderea prestigiului! In plus epurarile mizerabile si nelegale dar care expun primejdios pe cei care le-au facut la pericolul unor dosare penale ale caror masuri premergatoare au fost demarate ca si zeci de procese civile cu anr care au inceput la tribunalele din toate tara! Anr ul implineste anul acesta 10 ani, 10 ani de prestigiu international care a fost spulberat!Asa a ajuns acum?Spulberat , facut un hibrid , spart in bucati? Asa vreti sa fie in continuare? Se va ridica cineva? Va ridica cineva anr? Toti indicii economici de dinainte de mai 2012 erau pozitivi, toti indicii de dupa mai 2012 sint negativi !Dezastrul Guvernului este un dezastru si in anr. Nu se putea altfel. Asta este directia in care vreti sa mearga Romania?In declin moral si economic? Inspre trecut , communism, incalcarea in dispretul legii a drepturilor si a libertatilor democratice, epurari si securisti? Nu cred! Schimba toate astea acum! MISCAREA DE REZISTENTA ANR

VITTORIO
15 decembrie 2012
REFERITOR MODIFICAREA LEGISLATIE RUTIERA

OARE CIND SE VA INTERZICE IN ROMANIA-DEPASIREA IN TRAFIC PE PARTEA DREAPTA???? OARE CIND VOM SCAPA DE SLALOMURILE PERICULOASE PE CARE LE VEDEM LA UNII CONDUCATORI AUTO??? OARE CIND NU VOM MAI FI CLAXONATI IN TRAFIC ATUNCI CIND MERGEM CU VITEZA LEGALA DE 50 KM/ORA???

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1307 secunde