CINE PLĂTEȘTE DUPĂ DEZASTRU?

1615
1
CINE PLĂTEȘTE DUPĂ DEZASTRU? - accidentrutier-1357132235.jpg

Articole de la același autor

Ai fost implicat într-un accident rutier soldat cu pagube materiale sau, mai rău, cu decesul unei persoane? Dacă vă regăsiți într-una dintre aceste situații, este bine să știți care sunt opțiunile dumneavoastră și ce se poate întâmpla cu pagubele sau daunele morale pe care le-ați avea de plătit. Dacă aveți RCA, compania de asigurări va plăti toate daunele. Dacă însă nu aveți polița RCA există Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, care va despăgubi victimele acestor accidente care se pot solda cu avarierea ori distrugerea de bunuri sau cu vătămări corporale și/sau decese. 


"În cazul în care ați provocat un accident rutier, soldat cu daune materiale sau cu victime, dar aveți RCA (Răspunderea Civilă Auto), compania de asigurări este cea care va plăti daunele către persoanele prejudiciate. În unele cazuri, cel care a provocat accidentul poate plăti cheltuielile de judecată. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a adus o serie de modificări la normele RCA, care vizează, în principal, despăgubiri mai mari în cazul accidentelor soldate atât cu daune materiale, cât și cu victime", explică avocatul Florin Bobeși. 
Sumele maxime care pot fi acordate ca despăgubire au fost majorate de la 750.000 de euro la un milion de euro în cazul accidentelor soldate cu pagube materiale. Suma reprezintă maximul admis indiferent de numărul persoanelor prejudiciate. 
În cazul accidentelor soldate cu victime - vătămări corporale și decese - limita maximă pentru despăgubiri a fost majorată de la 3,5 milioane de euro la 5 milioane de euro. 
 "Pentru pagubele materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente produse începând cu anul 2012, la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României. Pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente produse începând cu anul 2012, la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României", se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial în urmă cu câteva zile.  


Fondul de Protecție a Victimelor Străzii
Speranța moare ultima chiar și pentru victimele acelor șoferi care nu au polițe de asigurare obligatorie. Fondul de Protecție a Victimelor Străzii este o asociație din care fac parte aproape toate firmele de asigurări. Acestea varsă în contul fondului diverse sume care provin din asigurările obligatorii auto. 
Banii sunt folosiți pentru a despăgubi exclusiv două categorii de victime, cei care au fost loviți cu mașina de un șofer care nu are RCA sau cei care au fost accidentați de o persoană care a fugit apoi de la locul faptei și, timp de două luni, poliția nu a reușit să-l găsească pe vinovat. 
Orice persoană poate să își depună dosarul la fondul de protecție a victimelor străzii în termen de trei ani de la data producerii accidentului.
După ce îi sunt acceptate actele, omul primește ajutor financiar în cel mult trei luni. Cu o condiție: cel care i-a stricat mașina sau l-a rănit să nu fi avut RCA. Și nu sunt puțini șoferii care riscă și circulă așa. 
"Polițiștii rutieri au depistat, de la începutul anului și până în prezent, 347 de cazuri în care șoferul nu avea asigurarea obligatorie", a declarat Carmen Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere.
Fondul de Protecție a Victimelor Străzii se constituie din contribuțiile asigurătorilor RCA, iar sumele astfel colectate sunt folosite pentru acordarea de despăgubiri pentru vătămări corporale și/sau decese, în anumite condiții. 
Din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii nu se acordă despăgubiri persoanei vinovate de producerea accidentului, persoanelor aflate de bună voie în autovehiculul vinovat de producerea accidentului, dacă acestea știau că autovehiculul respectiv nu este asigurat, persoanelor aflate de bună voie în autovehiculul neasigurat, vinovat de producerea accidentului, dacă acestea știau că autovehiculul respectiv este furat, dacă persoanele prejudiciate își pot recupera prejudiciul suferit în baza unei asigurări facultative (CASCO), societăților de asigurare de bunuri care au despăgubit victima, pentru pagube aduse drumurilor publice, diferitelor obiecte și/sau accesorii aparținând drumurilor publice, instalațiilor electrice și de comunicații, precum și/sau panourilor/firmelor de publicitate. 


Cât ajunge o poliță RCA? 
Tariful unei polițe RCA pornește în prezent de la 400 de lei, dar poate ajunge și la 1.500 de lei pentru același șofer și același tip de autovehicul, în funcție de asigurătorul ales. Spre comparație, în decembrie anul trecut cel mai mic tarif era de sub 350 de lei. Companiile de asigurări au subscris în perioada ianuarie-septembrie prime de 340 mil. euro din polițe, numărul contractelor în vigoare la sfârșitul lunii septembrie fiind de 4,3 milioane. 


Comentează știrea

bibanu'
3 ianuarie 2013
minciuna

o polita obligatorie pe un an costa si 230 de lei, pt autovehiculele cu motor de 800cc. MAI CITITI SI VOI O CARTE.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Decembrie 2012
Stire din Eveniment : Accident rutier la Constanța
Pagina a fost generata in 0.4394 secunde